Παρασκευή 27 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Καταγγέλλει παραβίαση της εκεχειρίας από την αντιπολίτευση

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Μέρες πριν αρχίσουν ν' αναπτύσσονται στη Συρία οι παρατηρητές που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, των οποίων την παρουσία χαρακτήρισε «κομβική» για να εφαρμοστεί η κατάπαυση πυρός ο ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού και του Αραβικού Συνδέσμου, η συριακή ηγεσία κατηγορεί τους ενόπλους της αντιπολίτευσης για αλλεπάλληλες παραβιάσεις της εκεχειρίας. Ο Σύρος υπουργός Πληροφοριών, Αντνάν Μαχμούντ, υποστήριξε ότι έχει ήδη προωθήσει στον Ανάν «στοιχεία» για περίπου 1.300 παραβιάσεις της κατάπαυσης πυρός, εκ μέρους των ενόπλων, από την ημέρα που τέθηκε σε εφαρμογή, στις 12 Απρίλη. Ο Μαχμούντ μιλά για «σφαγές, βομβιστικές και ένοπλες επιθέσεις».

Σύμφωνα, με τη συριακή ηγεσία και τα επίσημα ΜΜΕ, σε «λάθος» ενόπλων της αντιπολίτευσης, που «προσπαθούσαν να κατασκευάσουν εκρηκτικό μηχανισμό», οφείλεται και η φονική έκρηξη που συγκλόνισε, χτες, την πόλη Χάμα, όπου, σύμφωνα με όλες τις πλευρές, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 70 άνθρωποι.

Για «συνέχιση και ένταση» των επιχειρήσεων του κυβερνητικού στρατού, ιδιαίτερα στη Χάμα, κάνουν λόγο, από την άλλη, οι ένοπλοι της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι η πολύνεκρη έκρηξη οφείλεται είτε σε βομβαρδισμό είτε ακόμη και σε πύραυλο «Scud». Εκπρόσωποί της καλούν το Συμβούλιο Ασφαλείας να συνεδριάσει εκτάκτως «για να λάβει επιτέλους μέτρα προστασίας των Σύρων πολιτών» και κατήγγειλαν τη διεθνή κοινότητα ότι «δίνει διαρκώς χρόνο στον Ασαντ». Ο πραγματικός τους ρόλος, πάντως, τουλάχιστον μεγάλης μερίδας αυτών, που συμμετέχουν στο, ελεγχόμενο από τους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους», Εθνικό Συμβούλιο, αποκαλύπτεται ολοένα περισσότερο: Χτες το «Ασοσιέιτεντ Πρες» μετέδωσε ότι εκπρόσωπός τους βρέθηκε στην Πρίστινα του Κοσσόβου προκειμένου να συνομιλήσει με την πρώην ηγεσία του UCK για να αντλήσει «πείρα από τον αγώνα τους».

Στο ζήτημα των «παραβιάσεων» του σχεδίου Ανάν αναφέρθηκε, με ανακοίνωσή του, και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, κατηγορώντας την αντιπολίτευση για «τακτική τρομοκρατίας που θυμίζει την αλ Κάιντα» και υποστηρίζοντας ότι «ευθύνεται για την πλειοψηφία των παραβιάσεων του σχεδίου Ανάν». Για το ίδιο θέμα, δηλαδή το «πώς εφαρμόζεται και προχωρά» το σχέδιο Ανάν αναμενόταν να συζητήσουν, το βράδυ χτες, και οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου που είχαν συνάντηση στο Κάιρο. Τον τόνο έδωσε ο ΓΓ, Ναμπίλ αλ Αράμπι, λίγο νωρίτερα, ζητώντας όσο το δυνατόν γρηγορότερη άφιξη των παρατηρητών στη Συρία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ