Παρασκευή 27 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2012
Τα επιμέρους πρέπει να ενταχθούν στο γενικό

-- Ποια είναι η θέση σας για την κατασκευή του έργου της εκτροπής του Αχελώου;

-- Ξέρετε καλά, από τη δεκαετία του '70, θυμάμαι τον μπάρμπα Κώστα τον Λουλέ, που ήταν και βουλευτής Λάρισας, που δεν άφηνε μέρα να μη μας θυμίζει για το φράγμα του Αχελώου και να γίνονται κινητοποιήσεις. Βεβαίως το υποστηρίξαμε, παίρνοντας υπόψη και την αντιμετώπιση προβλημάτων του περιβάλλοντος κλπ. Αντιπαλέψαμε και με οικολογικές οργανώσεις, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν από συγκεκριμένα συμφέροντα για να ματαιωθεί το έργο. Είμαστε ένα κόμμα απολύτως συνεπές. Δεν είμαστε το ΠΑΣΟΚ που το υποσχόταν προεκλογικά, το παλεύουμε ουσιαστικά και μετεκλογικά και λέγαμε ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί για άρδευση. Κυρίως εκεί έπρεπε να χρησιμοποιηθεί ο Αχελώος.

Δεν αλλάζουμε θέση, όμως τώρα πια, έχουμε πανελλαδικά κι άλλα φαινόμενα. Σε εύφορα γόνιμα εδάφη «φυτεύουν» φωτοβολταϊκά. Εκεί που είχαμε τα παντζάρια για να βγαίνει ζάχαρη, είπαν να γίνουν βιοκαύσιμα... Αυτή τη στιγμή, δηλαδή, ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής γης, σε όλη την Ελλάδα, ακόμα και στην Κρήτη που ό,τι φυτέψεις βγαίνει, ένα εκατομμύριο στρέμματα είναι χωρίς καθόλου άρδευση... Οχι δεν έχουν γίνει έργα!

Εμείς, λοιπόν, υποστηρίζουμε μια δράση της διαχείρισης του νερού σε πανελλαδικό επίπεδο, γιατί η Δυτική Ελλάδα έχει πάρα πολύ νερό που χάνεται και το θέλουμε και για την ανάπτυξη της γεωργικής παραγωγής και για ύδρευση, αλλά και για ενέργεια. Τα φωτοβολταϊκά, που παίρνουν τα χωράφια των αγροτών για ένα κομμάτι ψωμί για να τα βάλουν, τα φτιάχνουν. Τα βιοκαύσιμα, το είπαν, τα εγκατέλειψαν. Επίσης, τις εγκαταστάσεις της αιολικής ενέργειας τις πάνε πάλι όπου είναι εύφορο έδαφος, δεν τους νοιάζει, εκεί που τους βολεύει τα βάζουν...

Δεν παραιτούμαστε από αιτήματα, ούτε για το συγκεκριμένο που είπατε, αλλά ταυτόχρονα - και πρέπει να κατανοηθεί σήμερα και από την αγροτιά της Θεσσαλίας - το να παλέψεις για ένα μεμονωμένο έργο, όταν η γενική πολιτική είναι ν' αρπαχτεί η γη από τους μικροπαραγωγούς αγρότες, να παράγεται ό,τι συμφέρει τους λίγους, ότι πρέπει και τα επιμέρους έργα τα συγκεκριμένα να ενταχθούν σε μια γενικότερη πολιτική όπου: Λύνεται το πρόβλημα της διατροφής στην Ελλάδα, χωρίς εισαγωγές - δεν ξέρω αν υπάρχει κανένα είδος, ξέρω εγώ, χαβιάρι, για να κάνουμε εισαγωγή. Δε νομίζω σήμερα ότι ο λαός παλεύει για χαβιάρι, για άλλα πράγματα παλεύει. Ενσωματώνουμε και ό,τι προτάσεις είχαμε στο συνολικό πρόβλημα που υπάρχει σήμερα, γιατί η κατάσταση τα επόμενα χρόνια θα είναι τραγική.

Κι ένα άλλο ακόμα: Εχετε σκεφτεί τι θα γίνει με τις εξελίξεις που έχουμε στην Αγροτική Τράπεζα, εάν τα αγροτικά χρέη πάνε και τα πουλήσουνε σε άλλες τράπεζες, δηλαδή τα υποθηκευμένα χωράφια; Μπορεί τώρα που παλεύουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι για γη και «φιλέτα» θα πουν ότι δε θα πάρουμε μετρητά, αλλά θα κατασχέσουμε γη αντί να τη νοικιάζουμε και να την αγοράζουμε. Οι εξελίξεις θα είναι πολλαπλασιαστικές τα επόμενα χρόνια και γι' αυτό η εκλογική μάχη πρέπει να κάνει ένα βήμα μπρος. Αν δεν το κάνει θα υπάρχουν και βήματα πίσω. Θα ξαναπάει μπροστά η κατάσταση, αλλά θα έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και θα έχουν χαθεί και αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας. Το να ξαναρχίζεις από την αρχή είναι πρόβλημα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ