Τετάρτη 25 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»
Η εργοδοσία πιέζεται από την κλιμάκωση της αλληλεγγύης

Το περιεχόμενο και η απήχηση του αγώνα των χαλυβουργών ανησυχεί όλους τους μεγαλοεργοδότες (φωτ. από παλιότερη πορεία)
Το περιεχόμενο και η απήχηση του αγώνα των χαλυβουργών ανησυχεί όλους τους μεγαλοεργοδότες (φωτ. από παλιότερη πορεία)
Η εργοδοσία της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» δεν μπορεί να κρύψει την ανησυχία που της προκαλεί η αλληλεγγύη που σύσσωμη η εργατική τάξη της χώρας μας κλιμακώνει απέναντι στους περήφανους απεργούς του Ασπροπύργου. Αυτό επιβεβαιώνουν οι νέες προκλητικές μεθοδεύσεις στις οποίες κατέφυγε, προσπαθώντας να συκοφαντήσει το σκληρό αγώνα που δίνουν οι χαλυβουργοί έξι μήνες τώρα και έχει γίνει κτήμα όλη της εργατικής τάξης.

Ετσι, με έγγραφο που έστειλε την περασμένη Δευτέρα στον υπουργό Εργασίας (με κοινοποίηση στο σωματείο) αρνείται να συμμετάσχει στην τριμερή συνάντηση που είχε οριστεί για σήμερα Τετάρτη στις 2 το μεσημέρι, διαμαρτυρόμενη για τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης. Θυμίζουμε ότι σήμερα το σωματείο των χαλυβουργών θα προχωρήσει σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο. Η εργοδοσία, αφού θεωρεί ότι είναι «νόμιμο δικαίωμα» να πετάει στην ανεργία εργάτες για τη «διασφάλιση των θέσεων εργασίας», δείχνει και πάλι τον «εκνευρισμό» της για τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης στον περήφανο αγώνα των χαλυβουργών ...«με τη βοήθεια του ΠΑΜΕ»! Αποκορύφωμα όλων αυτών, όπως ήταν αναμενόμενο, αποτελεί η ενόχληση της εργοδοσίας, καθώς, όπως αναφέρει, το ΠΑΜΕ θα διοργανώσει την Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση στην πύλη της χαλυβουργίας βοηθώντας, όπως υποστηρίζει, «με όλες τις δυνάμεις αυτήν την παράνομη απεργία». Αντίστοιχη ενόχληση εκφράζει η εργοδοσία και για την παράσταση διαμαρτυρίας που έχει ανακοινώσει ότι θα κάνει σήμερα το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας.

Απάντηση - επιστολή του σωματείου


Βέβαια, η εργοδοσία πήρε άμεση απάντηση με επιστολή του σωματείου που στάλθηκε στον υπουργό Εργασίας και στην οποία επιμένει και ζητάει να γίνει κανονικά η σημερινή τριμερής συνάντηση και καλεί τον Μάνεση να παρευρεθεί και να αφήσει τις υπεκφυγές. Η επιστολή επισημαίνει:

«Ο κ. Μάνεσης με επιστολή που μας έστειλε, με διάφορες προφάσεις αρνείται να προσέλθει στην τριμερή συνάντηση. Αυτό δείχνει την αδυναμία του να αντιπαρατεθεί στα δίκαια αιτήματά μας. Γνωρίζει ότι οι απολύσεις που έκανε είναι παράνομες και καταχρηστικές, ότι παράνομα αξιοποιεί τους συναδέλφους στο Βόλο σε βάρος της απεργίας μας. Τους βάζει να δουλεύουν 12ωρα, προκαλώντας συχνά ατυχήματα. Σε σχέση με τα ζητήματα που βάζει τι απαντάμε:

Για την άθλια κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας και ακόμα περισσότερο ο κλάδος της Χαλυβουργίας, δε φταίνε οι εργαζόμενοι. Φταίνε αυτοί που κυβέρνησαν. Ο κ. Μάνεσης, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες και άλλοι πλουτοκράτες, που μαζί με την ΕΕ μας οδήγησαν εδώ. Πριν φτάσουμε εδώ, υπήρξε μεγάλη ανάπτυξη απ' όπου έβγαλαν τεράστια κέρδη, και τώρα ζητάνε από εμάς να πληρώσουμε την κρίση που δημιούργησαν.

Το σωματείο παλεύει όχι για να κλείσει αλλά για να ανοίξει το εργοστάσιο και να δουλέψουν όλοι οι εργαζόμενοι με ωράρια και μισθούς όπως προβλέπονται από τις συμβάσεις μας. Στην κατεύθυνση αυτή, το ΔΣ του σωματείου έκανε συγκεκριμένες προτάσεις που απορρίφθηκαν από τον κ. Μάνεση. Επομένως, αυτός είναι που προκάλεσε το πρόβλημα, που κρατάει το εργοστάσιο κλειστό και όχι οι απεργοί Χαλυβουργοί. Αυτοί αγωνίζονται ηρωικά εδώ και έξι μήνες για να ανοίξει το εργοστάσιο και να δουλέψουν όλοι, και όχι οι μισοί που θέλει ο Μάνεσης.

Κανένας συνάδελφος δεν εκβιάζεται για να δεχτεί την αλληλεγγύη που μας προσφέρουν καθημερινά χιλιάδες εργαζόμενοι, από τη χώρα μας και διεθνώς. Ολοι αυτοί έχουν καταλάβει ότι εμείς έχουμε δίκιο και όχι ο κ. Μάνεσης. Οτι η απεργία μας είναι δίκαιη και γι' αυτό και τη στηρίζουν. Ολες μας οι αποφάσεις παίρνονται συλλογικά μέσα από μαζικές γενικές συνελεύσεις. Κανένας δεν έχει αμφισβητήσει τη νομιμότητά τους, ούτε αυτοί που ο κ. Μάνεσης θέλει να αξιοποιήσει για να σπάσει την απεργία μας. Παράνομη δεν είναι η απεργία μας, αλλά όλες οι απολύσεις που έγιναν κατά τη διάρκειά της, γεγονός που αναγνωρίζεται και από τα πέντε Εργατικά Κέντρα Αττικής και από το υπουργείο Εργασίας.

Οι διάφορες αγωνιστικές εκδηλώσεις που γίνονται στο χώρο της πύλης του εργοστασίου, σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό, στόχο έχουν να ανακληθούν όλες οι απολύσεις των συναδέλφων μας. Ο κ. Μάνεσης παλεύει για να μειωθούν οι θέσεις εργασίας, ενώ εμείς για να μη χαθούνε θέσεις εργασίας. Η απόφαση του ΠΑΜΕ για να γίνει η Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην πύλη της Χαλυβουργίας, μας τιμά, βοηθάει τον αγώνα μας. Δείχνει ότι ο αγώνας μας είναι αγώνας όλης της εργατικής τάξης. Δε θα ρωτήσουμε τον κ. Μάνεση με ποιον τρόπο θα παλέψουμε για να μη χάσει κανένας συνάδελφός μας τη δουλειά του.

Για όλους αυτούς τους λόγους, ζητάμε να γίνει η τριμερής συνάντηση την Τετάρτη 25 Απρίλη, όπως έχει προγραμματιστεί. Ζητάμε από το υπουργείο Εργασίας να καλέσει τον κ. Μάνεση να παρευρεθεί, να αφήσει τις υπεκφυγές ότι η συνάντηση είναι προεκλογικού χαρακτήρα, και να πάρει συγκεκριμένη θέση στα αιτήματά μας. Ζητάμε από τον κ. υπουργό Εργασίας να καταγγείλει ανοιχτά τη στάση του κ. Μάνεση και να του επιβάλει τις ανάλογες κυρώσεις, και για τις παράνομες απολύσεις, και για την παράνομη αξιοποίηση των συναδέλφων μας στο Βόλο, κάνοντας μια σειρά παραβιάσεις, προκειμένου να χτυπήσει την απεργία μας.

Εμείς θα συνεχίσουμε πιο αποφασιστικά, προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας.

Το ΔΣ»

Επιασαν «δουλειά» οι διευθυντάδες

Αποκορύφωμα των παραπάνω αποτέλεσε η χτεσινή ενέργεια της εργοδοσίας να στείλει όλους τους διευθυντάδες του εργοστασίου να φορέσουν φόρμα εργασίας και να τοποθετήσουν ένα μεγάλο συρμάτινο πλέγμα στην είσοδο του μηχανουργείου. Και αφού τελείωσαν την «εργασία» τους, οι απεργοί χαλυβουργοί έστειλαν τη δική τους απάντηση στην εργοδοσία, κρεμώντας πάνω στο πλέγμα πανό του σωματείου τους με σύνθημα: «Οργάνωση ενότητα λαϊκή συμμαχία. Καμιά θυσία για τη πλουτοκρατία» και την αφίσα του ΠΑΜΕ που καλεί στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην πύλη της χαλυβουργίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ