Κυριακή 29 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Σκακιστικά φινάλε

(α' μέρος)

Ο Σοβιετικός GM Πάουλ Κέρες είναι ο συγγραφέας του βιβλίου Σκακιστικά Φινάλε στην πράξη - εκδόσεων «Κλειδάριθμος» - μέσα από το οποίο παρουσιάζεται η φάση της σκακιστικής παρτίδας που δυσκολεύει περισσότερο κάθε σκακιστή. Ποιες βασικές θέσεις είναι καλές και ποιες κακές; Αρκεί ένα επιπλέον πιόνι για τη νίκη, ή μπορεί ο αμυνόμενος να κρατήσει την ισοπαλία; Και πότε ο ίππος είναι καλύτερος από τον αξιωματικό;

Ο Κέρες (1916-1975 από τους κορυφαίους του κόσμου, στο διάστημα 1935-1960 έφθασε τρεις φορές στη 2η θέση των Διεκδικητών του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος), παρουσιάζει στο βιβλίο του τη γνώση των θεμελιωδών θέσεων και ιδεών του φινάλε και εξοπλίζει τον παίκτη να αντιμετωπίσει προβλήματα σαν τα παραπάνω, αλλά και να βελτιώσει την κρίσιμη μεταβατική φάση, από το μέσο της παρτίδας στο φινάλε.

Μετά από τα στοιχειώδη φινάλε (1), τα φινάλε πιονιών (2), τα φινάλε βασιλισσών (3), τα φινάλε πύργων (4), ακολουθεί το φινάλε των αξιωματικών (5) στη σελίδα 271 που θα δούμε στο α' και στο β' μέρος. Υπάρχει, βέβαια και 6ο φινάλε, αυτό των Ιππων. Μαζί με τα φινάλε των πύργων, τα φινάλε, όπου η κάθε παράταξη διαθέτει έναν αξιωματικό, συνιστούν το δυσκολότερο τμήμα της θεωρίας των φινάλε. Υπάρχουν ορισμένες γενικές αρχές, αλλά για τα φινάλε των πύργων, είναι πολύ πιο δύσκολο να αναλυθούν. Τα φινάλε αξιωματικών μπορεί να ταξινομηθούν σε δυο κατηγορίες, ανάλογα με το αν οι αντίπαλοι είναι όμοιοι ή ανόμοιοι.

Αξιωματικός εναντίον πιονιών. Εξαιτίας της μακράς ακτίνας δράσης του, ο αξιωματικός βγαίνει συνήθως νικητής στη μάχη εναντίον των πιονιών. Είναι φανερό ότι αξιωματικός πετυχαίνει ισοπαλία εναντίον ενός πιονιού κι αυτό είναι συνήθως και το αποτέλεσμα εναντίον δύο πιονιών. Ενάντια τριών όμως πιονιών, μπορεί να κρατήσει αποτελεσματική άμυνα, μόνο αν δεν είναι πολύ προχωρημένα. Αυτοί είναι οι γενικοί κανόνες που έχουν όμως και πολλές εξαιρέσεις. Στο διάγραμμα, βλέπουμε ότι το υλικό μάς κάνει να σκεφθούμε την ισοπαλία, αλλά τα μαύρα εμποδίζουν με το βασιλιά τους τον μαυροτετράγωνο αξιωματικό και ο λευκός θα καταφέρει να προάγει το πιόνι του. Προσπαθήστε να προάγετε το πιόνι α σε βασίλισσα και στο επόμενο φύλλο του «Ρ» συνεχίζουμε.

Συνεχίζεται.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ