Κυριακή 22 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2012
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κυβερνητικό πρόγραμμα το μνημόνιο διαρκείας

Παπαγεωργίου Βασίλης

-- «Αν η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις επόμενες εκλογές στην Ελλάδα, θα παραμείνει προσηλωμένη στους στόχους και τις βασικές πολιτικές του Προγράμματος, όπως περιγράφονται στο Μνημόνιο και τη Χρηματοπιστωτική Συμφωνία»(Α. Σαμαράς - Επιστολή προς στους επικεφαλής της τρόικας, 15 Φλεβάρη 2012).

-- «Δεσμευτήκαμε να επιτύχουμε τους μακροχρόνιους και ενδιάμεσους στόχους του προγράμματος. Και θέλουμε να τιμήσουμε την υπόσχεσή μας πλήρως» (Ο ίδιος σε άρθρο στη αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal», 5 Απρίλη 2012»).

***

Από μόνες τους οι παραπάνω «έγγραφες» δεσμεύσεις του προέδρου της ΝΔ, αρκούν για να καταδειχθεί ότι το νέο μνημόνιο αποτελεί το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ για την επόμενη τουλάχιστον τετραετία και πως το οικονομικό πρόγραμμα («Ζάππειο 3») που αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα στο Ζάππειο ο Α. Σαμαράς θα ενσωματώνει μέχρι κεραίας τα άγρια μέτρα και τις αντιδραστικές διαρθρωτικές αλλαγές του μνημονίου, που μετατρέπουν τους εργαζόμενους σε σύγχρονους σκλάβους των μονοπωλίων και βουλιάζουν το λαό στην απόλυτη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Η αλήθεια είναι ότι η ηγεσία της ΝΔ έχει συνεισφέρει σημαντικά στη διαμόρφωση του συνολικού πακέτου των μέτρων που περιλαμβάνονται στο νέο μνημόνιο, γιατί σε αυτό έχουν περιληφθεί όλες οι προτάσεις και τα μέτρα που είχε προτείνει πριν από έναν περίπου χρόνο με την πρότασή της για επανεκκίνηση της οικονομίας, το λεγόμενο «Ζάππειο 2», στις 12 Μάη του 2011. Για του λόγου το αληθές:

1. Το πακέτο των νέων μέτρων του Ιούνη, ύψους 11,5 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία, περιλαμβάνονταν μεταξύ των προτάσεων του «Ζαππείου 2» και μάλιστα ανέρχονταν στα 18,4 δισ. ευρώ! «Μέσα σε ένα χρόνο μπορούν να εξοικονομηθούν 4,2 δισ. πρόσθετα δισεκατομμύρια από στοχευμένες περικοπές δαπανών και αυξήσεις εσόδων, μέσα σε δύο χρόνια 9-10 δισ., και μέσα σε τέσσερα χρόνια 18 δισ. σωρευτικά», διακήρυσσε τότε ο Α. Σαμαράς, πλειοδοτώντας σταθερά στη λήψη άγριων αντιλαϊκών μέτρων. Την ίδια στιγμή, έριχνε στάχτη στα μάτια του λαού μιλώντας για «περικοπές σπατάλης», αλλά πολύ γρήγορα φάνηκε καθαρά ότι «σπατάλη» ο πρόεδρος της ΝΔ θεωρεί τους μισθούς και τις συντάξεις, τα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα, τα κονδύλια για την Υγεία, την Παιδεία, την Κοινωνική Ασφάλιση, κ.ο.κ. Ο,τι δηλαδή περιλαμβάνεται στο πακέτο του Ιούνη. Ολο αυτό το διάστημα, η ηγεσία της ΝΔ διατυμπάνιζε τη συστράτευσή της «στη μείωση του σπάταλου κράτους», με τον Α. Σαμαρά να επαίρεται ότι «ήδη από το Δεκέμβριο του 2009 ζητήσαμε πρώτοι να ληφθούν μέτρα για την περιστολή της σπατάλης». Είναι ευεξήγητο λοιπόν γιατί με προθυμία προσυπέγραψε το νέο μνημόνιο και δεσμεύτηκε για την απαρέγκλιτη υλοποίησή του, αλλά και γιατί προεκλογικά δεν κάνει καμία συγκεκριμένη αναφορά στα μέτρα του Ιούνη, παρά μόνο επαναλαμβάνοντας τα ψέματα περί «περιορισμού της σπατάλης».

2. Στο ίδιο πακέτο των 18,5 δισ. ευρώ του «Ζαππείου 2», περιλαμβάνονταν και η δραστική μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και η κατάργηση εκατοντάδων φορέων του δημοσίου. Στο «Ζάππειο 2» ο πρόεδρος της ΝΔ περιλάμβανε την «εφαρμογή του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας για τους οργανισμούς που καταργούνται ή συγχωνεύονται», ως ένα από τα μέτρα για τη μείωση της «δημόσιας σπατάλης». Στη συνέχεια όμως, η πρόταση εξειδικεύτηκε ως εξής: «Με την εργασιακή εφεδρεία που προτείναμε εμείς, μαζί με το πλήρες πάγωμα προσλήψεων για μια τριετία, μπορεί να μειωθεί σε τρία χρόνια το προσωπικό του δημοσίου κατά 150.000» (!) Μία ακόμα πρόταση της ΝΔ που περιλαμβάνεται στο νέο μνημόνιο. Και επειδή δεν μπορεί ο στόχος αυτός να επιτευχθεί μόνο με πάγωμα προσλήψεων και την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας, η ηγεσία της ΝΔ αποδέχθηκε βέβαια και τις μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, που θα έχουν επώδυνες συνέπειες για το λαό στη υποβάθμιση και μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών πρώτης ανάγκης, όπως αυτές της Παιδείας, Υγείας, Πρόνοιας.

3. Κυρίαρχη θέση στο «Ζάππειο 2» είχαν όμως και τα μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Στην πραγματικότητα, ο στόχος για μείωση του λεγόμενου «εργατικού κόστους» κατά 15% την επόμενη διετία που αναφέρεται ρητά στο νέο μνημόνιο, περιλαμβάνονταν έμμεσα και στο «Ζάππειο 2». Πρώτη πάλι η ηγεσία της ΝΔ πρότεινε «μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 25%», γιατί «έτσι θα μειωθεί αισθητά το μη μισθολογικό εργοδοτικό κόστος». Για το άλλο σκέλος του εργατικού κόστους, το λεγόμενο «μισθολογικό κόστος», δεν υπήρχε συγκεκριμένη πρόταση. Υπήρχε όμως ξεκάθαρη τοποθέτηση από τον πρόεδρο της ΝΔ, που έδινε με το παραπάνω τη βούληση της ηγεσίας της ΝΔ: «Είμαστε υπέρ των επιχειρήσεων. Δική μας μεγάλη δέσμευση η απενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας που βρίσκεται υπό διωγμό!», είχε δηλώσει τότε με περισσή ταξική περηφάνια. Ηδη όμως ο πρόεδρος της ΝΔ είχε ταχθεί υπέρ της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, με εκ περιτροπής εργασία και επιχειρησιακές - ατομικές συμβάσεις, ενώ με άνεση προσυπόγραψε τη μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% στα 500 ευρώ και επιδεικνύει την ετοιμότητά της να προχωρήσει και στην οριστική κατάργησή του στη «μεταρρύθμιση» που θα γίνει τον Ιούνη.

Αλλωστε, τα δύο προηγούμενα χρόνια τα στελέχη της ΝΔ «φωνάζουν» ότι «δεν είναι δυνατόν να προσελκύσουμε επενδύσεις όσο υστερούμε σε ανταγωνιστικότητα από τις γειτονικές χώρες», προκειμένου να δικαιολογήσουν την «άρση κάθε αντικινήτρου» για την προσέλκυση του κεφαλαίου. Εννοείται ότι στα «αντικίνητρα» περιλαμβάνουν και τις συλλογικές συμβάσεις και γενικότερα τα εργασιακά - ασφαλιστικά δικαιώματα.

Επίσης, η ηγεσία της ΝΔ υπερψήφισε όλους τους αντεργατικούς νόμους και αγωνίστηκε για την υλοποίησή τους. Από την πρώτη στιγμή τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής των επιχειρησιακών - ατομικών συμβάσεων και της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων. «Η διαβούλευση και η συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων σε επίπεδο επιχείρησης μπορεί να αποκλίνει από ισχύοντα σε επίπεδο κλαδικής συμφωνίας, όταν αυτό επιβάλλεται από συγκεκριμένες επιχειρησιακές ανάγκες...», δήλωνε ο εκπρόσωπος Τύπου Γ. Μιχελάκης, επιβεβαιώνοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο του κόμματός του στην κατεδάφιση των συλλογικών συμβάσεων. Στην πραγματικότητα, η ηγεσία της ΝΔ δεν έκρυψε ποτέ την απέχθειά της για τα εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα που τα αντιμετώπιζε πάντα ως «αντικίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων». Αυτό εξηγεί και τη λυσσαλέα επίθεσή της κατά του ΚΚΕ που τα υπερασπίζεται.

4. Στην πρόταση για «επανεκκίνηση της οικονομίας», γνωστή και ως «Ζάππειο 2», υπήρχε μια δέσμη πρόσθετων φιλομονοπωλιακών μέτρων, συμπληρωματικά προς το μνημόνιο, τα οποία από τότε, είτε υλοποιήθηκαν, είτε βρίσκονται σε φάση υλοποίησης. Σχεδόν όλα όμως υιοθετήθηκαν από την τρόικα και ενσωματώθηκαν στο νέο μνημόνιο. Ενδεικτικά: Μείωση φορολογικών συντελεστών για τα κέρδη και τα μερίσματα των επιχειρήσεων κατά 15%, κατάργηση των έκτακτων εισφορών στα κέρδη, επέκταση του «φαστ τρακ» σε όλες τις επιχειρήσεις, κατάργηση του «πόθεν έσχες» για να επιστρέψουν κεφάλαια στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, νομιμοποίηση αυθαιρέτων, εξόφληση χρεών του κράτους προς τους ιδιώτες, μεγάλα επενδυτικά προγράμματα για μόνιμη παραθεριστική κατοικία, αξιοποίηση, δηλαδή εκποίηση, της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου ύψους 50 δισ. ευρώ, σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις παντού, με αιχμή του δόρατος την Ενέργεια. «Η σύγχρονη αντίληψη των αποκρατικοποιήσεων παντού ξεκινά από την απελευθέρωση της ενέργειας: απελευθέρωση της ενέργειας σημαίνει πριν απ' όλα σπάω το κρατικό μονοπώλιο σε διαφορετικές εταιρείες και ύστερα διαλέγω τι πουλάω», δήλωνε χαρακτηριστικά στο «Ζάππειο 2» ο Α. Σαμαράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο «Ζάππειο 2» προβλέπονταν 2 δισ. ευρώ για την «αποκατάσταση των αδικιών» στις συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων μέχρι 700 ευρώ και των πολύτεκνων, ενώ στην πρόσφατη συνέντευξή του στο «Μέγκα» ο πρόεδρος της ΝΔ κατέβασε το ποσό αυτό ...στα 350 εκατομμύρια, το οποίο μάλιστα μοίρασε σε περισσότερες κοινωνικές ομάδες, μεταξύ των οποίων συμπεριέλαβε τα 60 εκατομμύρια της εξισωτικής αποζημίωσης για τους μικρούς κτηνοτρόφους των ορεινών περιοχών!

Δεν πρόκειται λοιπόν να παρουσιάσει κάτι καινούριο στο «νέο» Ζάππειο ο πρόεδρος της ΝΔ. Είναι αναμενόμενο ότι μπροστά στις εκλογές θα επιστρατεύσει διάφορα πυροτεχνήματα για «τυφλώσει» το λαό και να κρύψει ότι όλα τα παραπάνω εντάσσονται στο δρόμο «ανάπτυξης» υπέρ των μονοπωλίων που υπηρετεί το κόμμα του και τα άλλα κόμματα της πλουτοκρατίας. Το δρόμο όμως για την ανάπτυξη που υπηρετεί τα συμφέροντα και τις ανάγκες του λαού τον χαράσσει η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ: Κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερής διαγραφή χρέους από μια λαϊκή εξουσία. Αυτή την προοπτική καλείται να ενισχύσει ο λαός και με την ψήφο του στις 6 του Μάη.


Π.Κ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ