Σάββατο 21 Απρίλη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2012
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ισχυρό ΚΚΕ, ισχυρή λαϊκή πλειοψηφία στις 7 Μάη

Τις θέσεις του Κόμματος για την Υγεία και την Πρόνοια παρουσίασε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Τις θέσεις του ΚΚΕ για την Υγεία και την Πρόνοια παρουσίασε, χτες, σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Παραθέτουμε την εισηγητική της τοποθέτηση και τη συζήτηση που ακολούθησε με τους δημοσιογράφους, για το θέμα της συνέντευξης και άλλα ζητήματα της προεκλογικής επικαιρότητας.

***

«

Σας έχουμε μοιράσει ένα αναλυτικό υλικό για τις θέσεις μας για το ζήτημα της Υγείας, αλλά και ένα συμπληρωματικό για την κατάσταση που επικρατεί ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη και στα νοσοκομεία που έχει.

Οι προτάσεις μας συνολικά είναι 19. Δεκαεννιά προτάσεις για τα ζητήματα της Υγείας, που ξεκινάνε από το δημόσιο σύστημα Υγείας. Γιατί δεν μπορεί να μιλάμε για Υγεία αν δεν ξεκινήσουμε από το χαρακτήρα: Δημόσιο σύστημα Υγείας, δωρεάν υπηρεσίες και κυρίως από τη δημόσια υγεία και την πρόληψη. Εμείς δεν ξεκινάμε από τα νοσοκομεία, ούτε, αν θέλετε, και από τα Κέντρα Υγείας. Πρώτα ξεκινάμε από τη δημόσια υγεία, που δεν υπάρχει συστηματοποιημένη στην Ελλάδα.

Μπορεί να υπάρχουν δυο - τρεις οργανισμοί που κυρίως δραστηριοποιούνται, όταν έχουμε ένα πρόβλημα, π.χ. Η1N1, όταν έρθει το κουνούπι του Νείλου, τότε επιστρατεύονται αυτές οι οργανώσεις. Εγώ δε λέω ότι δεν ανταποκρίνονται, αλλά δημόσια υγεία σημαίνει συστηματοποιημένη πρόληψη, μελέτη έγκαιρη και πρόγνωση, που ξεκινάει βεβαίως από το κέντρο και φτάνει μέχρι και το τελευταίο Κέντρο Υγείας.


Και εκεί πρέπει να ενσωματώνονται οι υπηρεσίες της δημόσιας υγείας. Δεν μπορεί να υπάρξει ατομική υγεία αν δεν υπάρξει προστασία της δημόσιας υγείας. Και ξέρουμε ότι καινούριες απειλές απειλούν τη δημόσια υγεία τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, για μια σειρά λόγους, ανάμεσα σε αυτούς και περιβαλλοντικούς. Αλλά δεν είναι και αβάσιμα αυτά που λένε για την έκρηξη του μεταναστευτικού ρεύματος.

Και, βεβαίως, ολοκληρώνουμε τις θέσεις μας και με τα νοσοκομεία και, τέλος, με τις ισότιμες υπηρεσίες Υγείας από πριν γεννηθεί ένα παιδί. Ξεκινάμε από την εξωσωματική, που τώρα κι αυτή δυστυχώς έχει πολλαπλασιαστεί και φτάνουμε στους ηλικιωμένους, τους χρονίως πάσχοντες, μέχρι να οδηγηθούμε στον τάφο. Αυτά πρέπει να είναι εξασφαλισμένα.

Ενα πλειοψηφικό λαϊκό ρεύμα μπορεί κάτι να αποσπάσει

Δεν κρύβουμε ότι για να πραγματοποιηθούν και οι 19 αυτές προτάσεις μας, που αποτελούν συνεκτικό πλαίσιο, απαιτούνται ριζικές αλλαγές, συνολική ανατροπή. Παρ' όλα αυτά, όπως θα δείτε κι εσείς, οι προτάσεις μας είναι έτσι διατυπωμένες, που δίνουν τη δυνατότητα με διεκδίκηση σήμερα, κάποιες από αυτές τις προτάσεις να επιβληθούν και να πετύχει ο λαός κάτι από όλα αυτά. Δε λέμε, δηλαδή, ή όλα ή τίποτα. Υπάρχουν ορισμένα ζητήματα, τα οποία είναι θέμα συσχετισμού δυνάμεων. Και μιλάμε για ένα πλειοψηφικό λαϊκό ρεύμα, που στηρίζεται στην κοινωνική αλληλεγγύη και στη συμμαχία της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων της πόλης και της υπαίθρου, των γυναικών και της νεολαίας.


MotionTeam

Ενα τέτοιο κίνημα, πραγματικά πλειοψηφικό απέναντι σε μια κυβέρνηση, που έτσι κι αλλιώς από τις εκλογές θα είναι μειοψηφίας, μπορεί να αποσπάσει ορισμένες κατακτήσεις. Υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις που εμείς δεν αποκλείουμε και χωρίς να υπάρχει ανατροπή του συστήματος να αποσπασθούν κάποιες λύσεις. Και θα είμαστε, αν θέλετε, και απολύτως ικανοποιημένοι κάτι να αποσπάσει, κάτι να κερδίσει ο λαός, σε μια περίοδο που έρχονται καινούρια φριχτά μέτρα, τα οποία θα είναι πολύ χειρότερα από ό,τι έχουμε ζήσει.

Να σας πω ένα παράδειγμα που είναι μέσα στα συγκεκριμένα μας αιτήματα. Αυτή τη στιγμή έχει γίνει το "κούρεμα" των αποθεματικών των δημόσιων νοσοκομείων όλης της Ελλάδας. Και αναφερόμαστε και στη Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν χρέη ασφαλιστικών ταμείων προς τα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Ε, κανένα άλλο πολιτικό κόμμα - και θα σας δώσω συγκεκριμένα στοιχεία που το στηρίζουμε αυτό - δεν αναφέρεται πώς θα λυθούν αυτά. Λέει, θα κάνουμε ανάπτυξη, από εκεί θα εξοικονομήσουμε. Και δώσ' του ανάπτυξη κι επιχειρηματικότητα.

Και κόμματα που ζητούν μάλιστα όλα ψήφο κυβέρνησης, διακυβέρνηση, δε λένε πώς θα λυθούν αυτά τα προβλήματα. Αυτά είναι της επόμενης μέρας. Τα νοσοκομεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Θα σας δώσω ορισμένα παραδείγματα.

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη
Νοσοκομείο "Γ. Γεννηματάς". Είχε αποθεματικά 356.000 ευρώ, μικρό βέβαια το ποσό, αλλά με το "κούρεμα" έγινε 109.000 ευρώ. "Αγιος Δημήτριος", 370.000 ευρώ, έμειναν 100.000 ευρώ με το "κούρεμα" που έγινε με το PSI, που αφορούσε τις τράπεζες αλλά επεκτάθηκε σε ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα. ΑΧΕΠΑ, είχε κατάθεση 5.251.677 ευρώ και έμειναν 1.605.996 ευρώ. "Ιπποκράτειο", 5.900.000 ευρώ, έμειναν 3.100.000 ευρώ. "Αγιος Παύλος" 400.000 ευρώ, έμειναν 122.000 ευρώ.

Να πάρουμε τώρα τα ασφαλιστικά ταμεία. Χρέη των ασφαλιστικών ταμείων προς το Νοσοκομείο "Γ. Γεννηματάς" 10.200.000 ευρώ. "Αγιος Δημήτριος" 7.700.000 ευρώ. "Παπαγεωργίου" 118.500.000 ευρώ. "Γ. Παπανικολάου" 88.305.000 ευρώ συν 16.000.000 του πρώτου τριμήνου του 2012. Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης 4.618.202 ευρώ. Βρίσκουμε τη λύση, κλείνουμε τα ψυχιατρικά νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα και πού πάνε οι ψυχασθενείς που δεν μπορούν να μείνουν στα σπίτια τους; Γιατί μιλάμε για τέτοιες περιπτώσεις. Πού πάνε;

Εκλεισαν και όλες τις δημόσιες δομές που υπήρχαν, την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη. Πού θα πάνε αυτοί; Πολλοί από αυτούς, ξεκομμένοι και από τις οικογένειές τους, θα κοιμούνται στους δρόμους. Και δεν ξέρουμε και τι συνέπειες θα έχουν στη γενικότερη συμπεριφορά τους.

Ψηφοθηρία με εκβιασμούς και αποσπασματικές υποσχέσεις

Τα λέμε αυτά γιατί όποιο κόμμα κατεβαίνει στις εκλογές και διεκδικεί ψήφο - και μάλιστα διεκδικεί ψήφο κυβέρνησης, να είναι κυβέρνηση συνεργασίας στις 7 του Μάη - δεν μπορεί να επιλέγει να απαντά επιλεκτικά σε ορισμένα ζητήματα. Θα μου πείτε, θα έχει την ίδια ατζέντα με το ΚΚΕ; Οχι, δεν πρόκειται να την έχει, αλλά πρέπει να απαντήσει σε όλο το φάσμα των προβλημάτων που υπάρχει.

Σήμερα το πρωί και τις τελευταίες μέρες, είχα την ευκαιρία και παρακολούθησα αυτές τις τηλεοπτικές συνεντεύξεις και είδα τι είπαν τα άλλα κόμματα. Καταρχήν πρέπει να πω, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ παίζουν με τα τρομοκρατικά διλήμματα. Τίποτα άλλο δεν μπορούν κυριολεκτικά να πουν και παίζουν. Η ΝΔ λέει θα επαναφέρω κάτι στις κατώτατες συντάξεις. Από πού θα το κόψει, δε λέει. Από κάπου θα τα αφαιρέσει. Πάλι από άλλους εργαζόμενους. Αυτό δεν είναι λύση, να τα παίρνεις από την τσέπη του ενός να τα δώσεις στην τσέπη του άλλου. Στο κάτω κάτω, οι συνταξιούχοι έχουν καταθέσει κρατήσεις όλα αυτά τα χρόνια, πραγματικές κρατήσεις.

Ο κ. Βενιζέλος έδωσε μια υπόσχεση και είπε όταν ήταν υπουργός Οικονομικών, το προηγούμενο διάστημα της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, ότι θα δώσει 36 εκατ. ευρώ για το νέο εθνικό δίκτυο άμεσης κοινωνικής παρέμβασης σε πανελλαδικό επίπεδο. Καταρχήν, πραγματικά τους δίνω βραβείο για τις μακρόσυρτες προτάσεις που χρησιμοποιούν και τους τίτλους, που δεν μπορείς να θυμηθείς τίποτα, όταν πρέπει να πούνε για κάτι το καινούριο που φτιάχνουν.

Προσέξτε τώρα: Λέει θα δώσω 36 εκατ. ευρώ. Από αυτά το 80%, τα 28,5 εκατομμύρια ευρώ, θα είναι επιδότηση των μισθών των 1.500 εργαζομένων για 24 μήνες. Δηλαδή 700 ευρώ, ανεξάρτητα από την ειδικότητα που θα έχει ο κάθε εργαζόμενος. Τώρα, προεκλογικά δηλαδή, ύστερα από λίγες μέρες, το αύξησε, το έκανε 50 εκατομμύρια ευρώ. Τώρα, πώς έγινε αυτό, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών έδινε 36 εκατομμύρια και τώρα δίνει 50 εκατομμύρια;

Προσέξτε. Λέει υπάρχουν 300 δομές. Οι περισσότερες δεν είναι καινούριες. Μπορεί να υπολειτουργούσαν, αλλά δεν είναι καινούριες. Οι δομές αυτές δε θα είναι πανελλαδικές. Θα είναι σε 40 δήμους που έχουν πληθυσμό πάνω από 80.000 κατοίκους. Αυτό είναι πανελλαδικό; Πού θα τρέχει, δηλαδή, ο άλλος; Από το χωριό θα τρέχει στο δήμο; Και ποιος θα τον τρέχει; Και τι θα κάνουν αυτές οι δομές; Δεν ξέρουμε.

Κάτι τέτοιες μικροπροτάσεις αποσπασματικές λένε για να κερδίσουν επιλεκτικά ψήφους. Και φυσικά μία ψήφο εκβιασμού, "ή εμείς θα είμαστε στην κυβέρνηση ή χάνεται ο τόπος". Ο τόπος κινδυνεύει να χαθεί ακριβώς γιατί ήταν αυτοί στην κυβέρνηση και γιατί εκπροσωπούν συγκεκριμένα ταξικά συμφέροντα.

Οι «αντιμνημονιακοί» τσίμπησαν το δόλωμα

Αλλά να δούμε και τα άλλα κόμματα τι λένε. Γιατί σήμερα είναι πραγματικά αρκετά εύκολη η αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Είναι αρκετά εύκολο να τους αντιπαλέψεις. Τα διλήμματά τους, βεβαίως, δεν πρέπει να τα υποτιμήσουμε, γιατί αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε μια επανασυσπείρωση ανθρώπων. Και αυτό πρέπει, όσο εξαρτάται κι από μας, να ματαιωθεί.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έριξαν δόλωμα στις λεγόμενες άλλες "αντιμνημονιακές" δυνάμεις και την πάτησαν. Σε μας έχουν ρίξει το δόλωμα, αλλά εμείς δεν την πατήσαμε - γιατί και απάντηση έχουμε. Δηλαδή, όταν κάνεις μια πρόταση, σου λένε πού θα βρεις τα λεφτά. Εμείς, όσον αφορά τη συνολική μας πρόταση εξουσίας και διακυβέρνησης - γιατί τέτοια πρόταση βεβαίως και διαθέτουμε, αλλά αν θέλετε και την απόσπαση επιμέρους κατακτήσεων, αν δεν μπορούν οι εργαζόμενοι να τα κατακτήσουν όλα στο διάβα του αγώνα - απαντάμε: Θα τα πάρεις απ' την κερδοφορία των μονοπωλίων. Με χίλιους τρόπους. Και έχουμε και άλλες προτάσεις, αλλά δείχνουμε μια πολιτική κατεύθυνση, βεβαίως, από πού θα αποσπαστούν.

Κοιτάξτε τώρα τι λένε τα άλλα κόμματα, τα "αντιμνημονιακά", τα οποία υποτίθεται θα προσπαθήσουν να αντικαταστήσουν τα μνημόνια - γιατί δεν είναι ένα - με κάτι άλλο καλύτερο ή ότι θα το καταργήσουν το μνημόνιο, που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Να ξεκινήσω απ' τον Καμμένο. Λέει, η ανάπτυξη της Ελλάδας μπορεί να χρηματοδοτηθεί με την επιστροφή των γερμανικών αποζημιώσεων και την επιστροφή όσων μιζών έχουν δώσει σε πολιτικά πρόσωπα, σε διάφορες παραγγελίες. Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι! Θα πάνε στα δικαστήρια. Με τη ΖΗΜΕΝΣ είδατε πώς το κατάντησαν.

Καλά, να λες στο λαό ότι θα οικοδομηθεί η Ελλάδα με τις γερμανικές αποζημιώσεις, τις οποίες δεν πρόκειται να τις πάρεις, γιατί δεν εξαρτάται από σένα, ακόμα κι αν τις διεκδικήσεις, αλλά κι αν τις πάρεις, πότε; Πρόσφατα, έγινε το Διεθνές Δικαστήριο που δε δέχτηκε ούτε τη σφαγή του Διστόμου. Και θα δεχτεί τώρα τις γερμανικές αποζημιώσεις; 'Η να περιμένεις τώρα να βγάλεις στην επιφάνεια τις μίζες. Οπωσδήποτε υπάρχουν κι άλλες μίζες πέραν του Τσοχατζόπουλου, μέχρι όμως να τις βρεις αυτές... Πόσα χρόνια πέρασαν απ' το 2006; Εξι χρόνια έκαναν να βρουν τις μίζες του Τσοχατζόπουλου. Και να δούμε και τι θα πουν και στη δίκη και πού θα καταλήξει η δίκη. Πόσα χρόνια θέλουμε για να βρούμε τις άλλες μίζες; Λέει κάτι τέτοια.

Είπε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, θα δώσουμε έμφαση στην ανάπτυξη, αναπτυξιακό πρόγραμμα. Με τι χρήματα; Πέφτει στην παγίδα. Και πέφτει γιατί είναι η πολιτική του τέτοια, που αυτοπαγιδεύεται. Εμάς δεν μπορούν να μας παγιδεύσουν. Και λέει, θα πάρω 60 δισ. ευρώ, δε θα πληρώσω τα τοκοχρεολύσια. Βεβαίως, κάνει πως δεν ξέρει ότι με τη δανειακή σύμβαση μετατράπηκαν τα χρέη προς τους πιστωτές ιδιώτες σε χρέη προς τα κράτη - μέλη της ΕΕ. Εχεις να αντιμετωπίσεις κράτη, αυτό ήταν το PSI.

Δηλαδή, τα 100 δισ. που λένε - καλά, δεν είναι τίποτα μπροστά στην αύξηση του χρέους που θα έχουμε - αλλά χρωστάνε στα κράτη. Και ξεχνάνε να πουν ότι η δανειακή σύμβαση προβλέπει κατασχέσεις και προβλέπει αναστολή των δόσεων. Θα μου πείτε, εσείς όταν λέτε αποδέσμευση απ' την ΕΕ, δεν το σκέφτεστε; Βεβαίως το σκεφτόμαστε. Και δεν προτείνουμε αποδέσμευση απ' την ΕΕ μόνο γιατί σημαίνει ότι θα έχεις όλα τα άλλα. Προτείνουμε κοινωνικοποίηση των επιχειρηματικών ομίλων, των μονοπωλίων, ο λαός παίρνει στα χέρια του όλο τον πλούτο που υπάρχει στη χώρα. Αυτό που υπάρχει έξω δεν μπορείς να το πάρεις, αυτό είναι αλήθεια. Δεν πρόκειται να σου δώσουν τις επιχειρήσεις τους στο εξωτερικό. Εκτός αν έχεις ανάλογη αλλαγή και σε αυτές τις χώρες.

Αλλά με τα 60 δισ., τα τοκοχρεολύσια, θα έχεις αλυσίδα αντιδράσεων. Την ίδια ώρα που λένε ότι εμείς θα παραμείνουμε στην ΕΕ και στο ευρώ, αδυνατίζει, αν θέλετε, και η όποια διαπραγματευτική ικανότητα. Πότε ανεβαίνει η διαπραγματευτική σου ικανότητα; Κι όταν, μάλιστα, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν πρόκειται να μας διώξουν απ' την ΕΕ, γιατί δεν τους συμφέρει να μας διώξουν. Οταν λες ότι εγώ θα μείνω μέσα - δε λέει αποδέσμευση, έστω και σαν διαπραγματευτικό ατού - πού τολμάει να το πει! Γιατί αυτό σημαίνει αλλαγή στρατηγικής.

Λέει ο κ. Κουβέλης, σήμερα θα βρω 14 δισ. ευρώ απ' το χτύπημα της παραοικονομίας. Τώρα, πώς θα τη χτυπήσει την παραοικονομία... Ετσι είναι, την άλλη μέρα τη χτύπησες; Και ένα 1% απ' το χτύπημα της διαφθοράς. Πάλι ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι. Κι αυτά τα 14 δισ. θα τα δώσω, θα πω στην τρόικα ότι μη μου ζητάς να πάρω 11,5 δισ. μέτρα τον Ιούνη που είναι μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, μισθοί, συντάξεις, κατάργηση 13ου και 14ου μισθού - κι αν δεν τα καταργήσουν επίσημα, θα ρίξουν τόσο τους μισθούς και τις συντάξεις που οι 14 θα ισοδυναμούν με 10, με 9. Μπορεί να μην το καταργήσουν επίσημα, να το καταργήσουν χρηματικά. Κι αυτά λέει είναι το ισοδύναμο, το αντιστάθμισμα των 14 δισ.

Κι εμείς ρωτάμε: Αυτά τα χρήματα που χρωστάνε τα ασφαλιστικά ταμεία στα νοσοκομεία, που "κούρεψε" το κράτος από τα νοσοκομεία χωρίς να τους ρωτήσει - κι όταν μάλιστα είχε καταγγελθεί ότι πήραν τα αποθεματικά των νοσοκομείων την ώρα που κρινόταν το PSI και το "κούρεμα". Ξέρανε γιατί τα έδωσαν, δεν τα έδωσαν πριν τρία χρόνια, δεν είχαν προβλέψει το "κούρεμα" 50 - 50. Τα άφηναν μέχρι την τελευταία στιγμή και χωρίς να ρωτήσουν κανέναν. Αυτά δεν πρέπει να δοθούν στα νοσοκομεία;

Εμείς ζητάμε να επιστραφούν. Οπως ζητάμε να επιστραφούν και σ' αυτούς που είχαν αγοράσει κρατικά ομόλογα, τους μικροκαταθέτες. Οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι τράπεζες δε μας νοιάζει τι κάνανε. Αλλά αυτοί που πούλησαν ένα σπίτι στο χωριό, πήραν το εφάπαξ και τα μετέτρεψαν στα ασφαλή κρατικά ομόλογα, δεν πρέπει να τους τα επιστρέψουν; Τους ρώτησε κανείς όταν τα "κούρεψαν"; Αυτά δεν πρέπει να τα δώσεις; Αυτά που χρωστάνε τα νοσοκομεία στους προμηθευτές που είναι πολυεθνικές, αλλά είναι και μικροβιοτέχνες - γάζες, οινόπνευμα, σύριγγες τα αγοράζουν από βιοτεχνίες. Αυτά δεν πρέπει να δοθούν; Πόσους με τα 14 δισ. θα σώσεις;

Ο άλλος με τα 60 δισ. θα κάνει και ανάπτυξη. Αλλά το κυριότερο, αυτά τα 60 δισ. ή τα 14 ή τα 50 ή τις γερμανικές αποζημιώσεις, πού θα τα δώσεις, σε ποιους; Στους επιχειρηματικούς ομίλους στην Ελλάδα. Γιατί αυτούς τους αφήνεις άθικτους και μάλιστα με όρους σκληρότερου ανταγωνισμού. Πού έχουν αποφασίσει οι επιχειρηματικοί όμιλοι να τοποθετούν χρήματα στην Ελλάδα, ξένοι και εγχώριοι; Στον αγροτουρισμό. Και μη φανταστείτε τον μικρομεσαίο και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Καταλαβαίνετε τι εννοούμε αγροτουρισμό. Στους μεγάλους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, συνδεδεμένους με τα μεγάλα τουριστικά συγκροτήματα. Φράγκο δεν πρόκειται να πάρουν ούτε οι μικρομεσαίοι ούτε οι εργαζόμενοι.

Θέλουν ανάπτυξη για τα μονοπώλια

Δεύτερον, η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος. Θα περνάει το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο προς την Ευρώπη, σε μία περίοδο όπου επίκειται και θερμός πόλεμος για τη διανομή. Από πού θα περνάνε οι αγωγοί; Δεκαπέντε συμφωνίες υπάρχουν στην περιοχή από πού θα περνάνε. Αν θα περνάνε απ' την Ελλάδα, απ' τη Βουλγαρία, αν θα πάνε έτσι, αν θα περνάνε απ' τη Συρία ή θα την παρακάμπτουν, αν θα περνάνε απ' την Τουρκία, ποιος θα είναι ο ρόλος της Ρωσίας. Και έχουν πέσει όλοι πάνω σε αυτήν την υπόθεση.

Κι όπως έγινε ο αγωγός της Αλεξανδρούπολης, τα ίδια θα έχουμε. Κι αν νικήσει η Ελλάδα σ' αυτόν τον ανταγωνισμό, θα είναι ακόμα μεγαλύτερη η εμπλοκή σε έναν τοπικό πόλεμο. Αλλά να σας πω, κι αν νικήσει η Ελλάδα θα έχουμε φτηνό πετρέλαιο; Και φυσικό αέριο; Θα έχουν νικήσει κάποιοι επιχειρηματίες.

Πού αλλού γίνεται ανάπτυξη; Στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Οι ΑΠΕ πρώτα πρώτα πού πρέπει να γίνουν, δεν είμαστε αντίθετοι. Αλλά αυτή τη στιγμή σε γόνιμα εδάφη φυτεύουν φωτοβολταϊκά, και η συμβολή των φωτοβολταϊκών στην ενεργειακή απεξάρτηση της χώρας δεν είναι μεγάλη. Και εν πάση περιπτώσει, τα φωτοβολταϊκά που φυτεύουν θα τα παίρνουν οι μεγάλες εταιρείες και θα τα εμπορεύονται όπως θέλουν. Το ίδιο ισχύει και με την ηλιακή ενέργεια.

Πουλάμε την ηλιακή ενέργεια, να την πάρουν οι Γερμανοί, ξένες εταιρείες για τις χώρες τους. Επομένως, αυτές οι επενδύσεις θα δώσουν ώθηση και σε εκείνους τους κλάδους που έχουν υποβαθμιστεί στην Ελλάδα; Στη μεταποίηση; Οχι. Εκεί που συμφέρει τους επιχειρηματίες θα κάνουν επένδυση. Εκεί που δεν τους συμφέρει, δε θα την κάνουν. Κι όταν μάλιστα όλοι λένε ότι κριτήριο για τις επενδύσεις στην Ελλάδα είναι ο εξαγωγικός προσανατολισμός, δηλαδή επενδύουμε για να κάνουμε εξαγωγές. Απ' τις εξαγωγές ποιος ωφελείται; Φέρνουν πίσω τα κέρδη και τα κεφάλαια και τα μοιράζουν στο λαό, στους μισθούς;

Ο λαός να στριμώξει άγρια μια κυβέρνηση μειοψηφίας

Και ακριβώς λέμε ότι το ΚΚΕ έχει μία συγκροτημένη, διαμορφωμένη πρόταση που ξεκινά από τη δυνατότητα του κινήματος με όλες τις μορφές πάλης, ξεκινώντας απ' την οργάνωση στον τόπο δουλειάς και στη γειτονιά, με ένα πραγματικά πλειοψηφικό ρεύμα, με όλες τις μορφές πάλης, με ριζοσπαστικούς στόχους που τρομάζουν μια κυβέρνηση για τα χειρότερα, μπορεί να αποσπάσει κάτι. Και ταυτόχρονα μιλάμε για την προοπτική της εργατικής - λαϊκής εξουσίας, η οποία βεβαίως δεν μπορεί να προκύψει μέσα απ' αυτή την εκλογική μάχη.

Ακουσα επίσης το πρωί, το έχουμε ακούσει πολλές φορές, ότι το άσχημο θα είναι να σχηματιστεί μια κυβέρνηση συνεργασίας που θα είναι μεν αυτοδύναμη στη Βουλή, γιατί θα έχει 155, 156 βουλευτές, είτε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, είτε των λεγόμενων "αντιμνημονιακών" δυνάμεων, αλλά θα είναι μειοψηφία στο λαό. Είναι πιθανό να έχουμε κυβέρνηση που στο λαό θα είναι μειοψηφία. Αλλωστε, και το ΠΑΣΟΚ όταν κυβέρνησε με το τεράστιο ποσοστό του 48% το 1981 ήταν μειοψηφία. Και θα είναι ακόμα χειρότερη μειοψηφία τώρα, γιατί αυτές οι "αντιμνημονιακές" δυνάμεις κονταροχτυπιούνται μεταξύ τους για διάφορα θέματα.

Δε συμφωνούν, παρότι δεν έχουν και τρομερές αποστάσεις μεταξύ τους. Συμφωνούν μόνο στο εντός της ΕΕ και του ευρώ. Από εκεί και πέρα, έχουν και διαφωνίες, είτε αφορούν φιλοδοξίες, είτε δεν ξέρω τι. Θα είναι πραγματικά μειοψηφία της μειοψηφίας.

Αν σχηματιστεί μια τέτοια κυβέρνηση, δίνεται η ευκαιρία στο λαϊκό κίνημα να τη στριμώξει άγρια, αφού δεν μπορείς να έχεις φιλολαϊκή φιλεργατική κυβέρνηση μέσα απ' τις εκλογές. Γιατί εμάς δε μας ενδιαφέρει να στριμώχνουμε απλώς την εκάστοτε κυβέρνηση. Εμάς μας ενδιαφέρει να υπάρχει εργατική - λαϊκή εξουσία. Αλλά αν υπάρχει μια τέτοια κυβέρνηση που είναι μειοψηφία στο λαό και όχι μόνο κοινοβουλευτική μειοψηφία χάρη στον εκλογικό νόμο και το πριμ των 50 εδρών, με γεια τους, με χαρά τους.

Είναι μεγάλη ευκαιρία για το λαό, δεν είναι αρνητικό. Αυτοί που το λένε αρνητικό ξέρουν τι λένε. Ακριβώς, φοβούνται το λαϊκό κίνημα. Αυτό είναι θετικό. Δεν είναι αυτό που θα θέλαμε, αλλά είναι θετικό. Και κυρίως με πανίσχυρο ΚΚΕ. Βλέπετε ότι πρώτα βάλαμε τη δυνατότητα του λαϊκού κινήματος να αποσπάσει κατακτήσεις, αλλά και ταυτόχρονα μέσα σ' αυτό το "πρώτα" - το πρώτα το βάζουμε γιατί πραγματικά πάντα εμείς δίνουμε την έμφαση στο λαό, δε δίνεις την έμφαση στο Κόμμα - αλλά αυτή τη στιγμή λαϊκό κίνημα που να έχει κατακτήσεις, εμπειρία, ικανότητα προσαρμογής και σε περιόδους ανόδου του κινήματος και σε περιόδους που το κίνημα δέχεται αντεπίθεση, τέτοια εμπειρία, σταθερότητα και ικανότητα, μαχητικότητα και καθαρή στόχευση έχει το ΚΚΕ.

Και μπορεί πραγματικά ένα ισχυροποιημένο ΚΚΕ στο λαό να μετατρέψει αυτή την ισχύ του - μέσα στη Βουλή θα είναι αντιπολίτευση - αλλά αυτή η ισχύς του Κόμματος θα δώσει τη δυνατότητα να εκφραστεί η λαϊκή πλειοψηφία, με οργάνωση, αγώνα και με ριζοσπαστισμό. Και θα τον κατακτά τον ριζοσπαστισμό όσο μεγαλώνει βεβαίως και περισσότερο η λαϊκή πείρα.

Η ψήφος είναι κρίσιμη για το τι θα γίνει την επόμενη μέρα

Κι ένα τελευταίο, για να εξηγηθεί γιατί εμείς δε λέμε στο λαό ψηφίστε μας για να είμαστε στην κυβέρνηση στις 6 του Μάη. Ψηφίστε μας γιατί έχουμε πρόταση διακυβέρνησης εξουσίας, ναι, αλλά αυτή δε θα είναι στις 7 του Μάη. Αλλά αν θέλεις κάτι να γίνει στην πορεία, πρέπει να ξεκινήσεις από τώρα, να οικοδομήσεις αυτή τη δυνατότητα, δεν μπορεί να οικοδομηθεί σε ένα βράδυ.

Δύο μέρες τώρα, όλα τα δελτία ειδήσεων και όλες οι εφημερίδες, και καλά κάνουν απ' την πλευρά τους, λένε για την εθνική συμφωνία που γίνεται ανάμεσα στις εργοδοτικές οργανώσεις και στους υπαλλήλους. Την εθνική συμφωνία για Συλλογικές Συμβάσεις, που αρχίζουν μειώσεις από 7% μέχρι 30%. Σ' αυτό έχουν προετοιμάσει το έδαφος και έχουν δεχτεί οι συνδικαλιστές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Το πρόσχημα ότι μ' αυτό τον τρόπο διασώζουμε τις Συλλογικές Συμβάσεις - κοιτάξτε να δείτε - είναι το πρώτο βήμα για την κατάργησή τους. Και μόνο όταν λες "εθνική συνεννόηση", σημαίνει ταξική συνεργασία. Και δεν υπάρχει ταξική συνεργασία, υπάρχει ταξική υποταγή.

Κι εμείς βάζουμε το εξής ερώτημα - υπάρχει εμπειρία και εδώ στη Βόρεια Ελλάδα: Οταν δέχτηκαν μειώσεις μισθών αναστάλθηκε το κλείσιμο επιχειρήσεων; Οχι. Το πολύ πολύ αντί να κλείσει μια επιχείρηση σε έξι μήνες θα κλείσει σε 1,5 χρόνο. Διότι ο ανταγωνισμός είναι πολύ σκληρός και δε στηρίζεται μόνο στη φτηνή εργατική δύναμη. Γιατί φτηνή εργατική δύναμη θα κάνει και το μονοπώλιο και επομένως θα έχει ακόμα περισσότερα πλεονεκτήματα.

Αυτή η συμφωνία βοηθά το κίνημα στις 8 του Μάη να αντιμετωπίσει τα μέτρα 11,5 δισ. που θα κόψουν από μισθούς και συντάξεις, αποτρέπει τον κίνδυνο των ατομικών συμβάσεων στους τόπους δουλειάς; Οχι. Οι εργαζόμενοι λέει θα καταφεύγουν στη Δικαιοσύνη γιατί παραβιάζεται η κλαδική Σύμβαση. Μπορείτε να μου πείτε πώς ο εργάτης στον ιδιωτικό τομέα θα πάει στη Δικαιοσύνη; Φυσικά, εμείς θα παλέψουμε και γι' αυτό. Μπορούμε λοιπόν να είμαστε σε μια κυβέρνηση τέτοια; Που να κάνουμε εθνική συνεννόηση με την πλουτοκρατία για την ανάπτυξη, για τις Συλλογικές Συμβάσεις; Εδώ τώρα για τα νοσοκομεία δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε.

Δεν είναι ότι διαφωνούμε πώς θα οικοδομηθεί ο σοσιαλισμός στην Ελλάδα ή για το χαρακτήρα της εργατικής - λαϊκής εξουσίας. Διαφωνούμε. Αλλά διαφωνούμε στο σήμερα, στο αύριο. Επομένως, η ψήφος του λαού είναι κρίσιμη. Οχι αυτά που λένε για δέκα και δεκαπέντε χρόνια. Είναι κρίσιμη για τις 7 και 8 του Μάη. Για το αν η λαϊκή πλειοψηφία θα είναι πιο ισχυρή από οποιαδήποτε κυβέρνηση σχηματιστεί. Ο διαχωρισμός "μνημονιακές - αντιμνημονιακές" δυνάμεις είναι νόθος, βολεύει τα κόμματα που δε θέλουν να απαντήσουν στον πυρήνα του πολιτικού προβλήματος».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ