Σάββατο 21 Απρίλη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2012
Η δυναμική να εκφραστεί με ψήφο στο ΚΚΕ

-- Θα ήθελα να μου σχολιάσετε τη χτεσινή πρεμιέρα του κ. Βενιζέλου, κυρίως αυτό που είπε ότι θέλει το ΠΑΣΟΚ να είναι πρώτη δύναμη και ο ίδιος εντολοδόχος πρωθυπουργός για να κινήσει διαδικασίες σχηματισμού προοδευτικών πλειοψηφιών.

-- Αυτό καλύτερα να το ρωτήσετε στα άλλα κόμματα τα οποία εντάσσονται στη λογική του κ. Βενιζέλου «προοδευτικές δυνάμεις». Είναι «το ΠΑΣΟΚ και οι λοιπές προοδευτικές δυνάμεις». Ισχύει αυτό.

Ας τα αφήσουμε αυτά. Πρώτη επιλογή του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι να συνεργαστούν μεταξύ τους. Δεν πρόκειται να το αποδεχθούν προεκλογικά γιατί κυνηγάνε την αυτοδυναμία. Αλλωστε το κάνουν αυτό. Τώρα, αν σκαλώσει στις μεταξύ τους φιλοδοξίες, υπάρχουν η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες που θα τα φτιάξουν. Από εκεί και πέρα βεβαίως, η άρχουσα τάξη της χώρας μας, που βεβαίως θέλει μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, έχει κι άλλα σενάρια.

Από μια πλευρά, η δυναμική των εκλογών έφερε στο επίκεντρο το ζήτημα και μιας άλλης κυβέρνησης. Και αυτό δε θα ερχόταν αν δεν υπήρχε μια τέτοια μαζική διαμαρτυρία και αγανάκτηση απέναντι στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ. Εμείς αυτό το βλέπουμε θετικό. Από εκεί και πέρα βεβαίως, αρχίζουν και οικοδομούνται και αυταπάτες. Και πάνω σ' αυτό, την επίλυση του κυβερνητικού ζητήματος, παίζουν με τον πόνο του λαού οι διάφορες πολιτικές δυνάμεις.

Και ρωτάνε τον κ. Καμμένο «εσείς με ποιον θα συνεργαστείτε;». «Με κανέναν». Ε, τώρα ας το θυμηθούμε εάν θα χρειαστεί μετεκλογικά. Ο κ. Κουβέλης λέει ναι μεν αλλά, «με το ΠΑΣΟΚ κάτω από προϋποθέσεις». Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει «με τις αριστερές δυνάμεις» και ταυτόχρονα λέει «κυβέρνηση που ο κορμός θα είναι η αριστερά», λέει «κυβέρνηση αντιμνημονιακών δυνάμεων», όταν τον στριμώξουν «και με τον Καμμένο;» λέει «αριστερών αντιμνημονιακών». Τα λέει όλα. Κάθε μέρα κοιτάζουν τις δημοσκοπήσεις. Σου λέει τι περνάει στο λαό, αυτό κάνουν σύνθημα.

Εμείς το ξεκαθαρίζουμε. Αυτά που λέμε στο λαό τα λέγαμε και χτες και προχτές και αυτό δεν είναι καθόλου αρνητικό. Βεβαίως, παίρνουμε υπόψη και αυτή τη δυναμική που έχουν οι εκλογές. Πως έχουμε όμως προσαρμόσει τη θέση μας στη δυναμική των εκλογών, να μην υπάρξει κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Εμείς λέμε ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει αυτό που έχει σημασία είναι να είναι μειοψηφία στο λαό.

Δεύτερο. Εμείς δε συμμετέχουμε σε καμία κυβέρνηση που δεν είναι σε θέση να επιλύσει λαϊκά προβλήματα. Η συμμετοχή μας δεν πρόκειται να αποτελέσει παράγοντα πίεσης σε αυτή την κυβέρνηση. Θα αποτελέσει παράγοντα πίεσης του ΚΚΕ να υποβαθμίσει τη δράση του μέσα στο λαό. Δεν μπορεί να συμμετέχεις σε μια κυβέρνηση και να οργανώνεις και απεργίες. Δεν μπορεί να είσαι σε μια κυβέρνηση και να οργανώνεις κινητοποιήσεις. 'Η θα είσαι μέσα στην κυβέρνηση ή δε θα είσαι. Αυτά άλλες δυνάμεις τα κάνουν.

Και σας θυμίζω την πείρα που έχουμε. Μόλις γίνει μια τέτοια κυβέρνηση δε θα αντιδράσει η ΕΕ την άλλη μέρα, πριν από όλα θα αντιδράσουν οι επιχειρηματίες εδώ στην Ελλάδα, οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Ο,τι έγινε στην Πορτογαλία, στη Χιλή, ό,τι κάνουνε τα μονοπώλια στη Βενεζουέλα. Ο Πρόεδρος μιλάει για το σοσιαλισμό -εγώ σας λέω είναι καλοπροαίρετος άνθρωπος- και η κυβέρνηση έχει άλλο πρόγραμμα. Δεν ελέγχει ούτε την κυβέρνηση.

Η συμμετοχή του ΚΚΕ σε μια τέτοια κυβέρνηση σημαίνει ότι το λαϊκό κίνημα μένει μόνο του. Καθαρά πράγματα. Και μετά ξέρετε τι θα μας πει ο λαός; Καλά εσείς τα ξέρατε, γιατί το κάνατε; Εμείς καμιά φορά παραπλανιώμαστε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ