Παρασκευή 20 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στραγγαλίζονται τα δημόσια νοσοκομεία

Κινδυνεύουν να αναστείλουν τη λειτουργία τους λόγω υποχρηματοδότησης απ' το κράτος

Οι δραματικές επιπτώσεις της παράδοσης των δημόσιων νοσοκομείων στους κανόνες της αγοράς αποκαλύπτονται καθημερινά.

Αποκαλυπτική γι' αυτήν την κατάσταση είναι η επιστολή (11.4.2012) που έστειλε ο Διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Δημήτρης Κατσικόπουλος προς το υπουργείο Υγείας, με αίτημα την «έκτακτη επιχορήγηση νοσοκομείων της 6ης ΥΠΕ». Ο Διοικητής επικαλείται τα έγγραφα που του έστειλαν τα νοσοκομεία Σπάρτης, Λευκάδας, Κέρκυρας και Αγιος Ανδρέας (Πάτρας) καθώς και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες με τα περισσότερα νοσοκομεία της αρμοδιότητάς του και επισημαίνει: «Σας ενημερώνουμε ότι λόγω μη πληρωμής των οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων (ενώ δεν υπάρχει συγκεκριμένη ενημέρωση από τον ΕΟΠΥΥ για το πότε θα πραγματοποιηθούν πληρωμές) καθώς και λόγω των διαθεσίμων των λογαριασμών τους στην Τράπεζα της Ελλάδας από τη διαδικασία του PSI δεν υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία των νοσοκομείων, ενώ υπάρχει άμεσος κίνδυνος αναστολής των λειτουργιών τους. Παρακαλούμε προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα της λειτουργίας των νοσοκομείων της 6ης ΥΠΕ, λόγω μη ύπαρξης ταμειακών διαθεσίμων να δοθεί άμεσα έκτακτη επιχορήγηση "ως προκαταβολή 50% των εσόδων των νοσηλίων απ' τους φορείς της κοινωνικής ασφάλισης" (γεγονός που δεν επηρεάζει και τους προϋπολογισμούς τους και δεν απαιτεί τροποποίηση προϋπολογισμού) και στη συνέχεια να γίνει ο απαραίτητος συμψηφισμός».

Η «μετάφραση» του εγγράφου σημαίνει τα εξής: Οι επιχορηγήσεις του υπουργείου Υγείας για λειτουργικές ανάγκες των δημόσιων νοσοκομείων έχουν μηδενιστεί, ενώ ο ΕΟΠΥΥ δεν αποδίδει σε αυτά ούτε τα νοσήλια για τους ασφαλισμένους των ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ και ΟΓΑ. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Ριζοσπάστη», ο ΕΟΠΥΥ «χρωστά» στα δημόσια νοσοκομεία πάνω από ένα δισ. ευρώ για νοσήλια μέχρι την 31.12.2011. Η συγκυβέρνηση είχε αναλάβει την κάλυψη των χρεών του ΕΟΠΥΥ, ύψους 1,5 δισ. ευρώ προς δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μέχρι την 31.12.2011. Ομως μέχρι τώρα ο ΕΟΠΥΥ έχει πάρει μόνο κοντά στα 300 εκ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ» το υπουργείο Οικονομικών δεν πρόκειται να δώσει ούτε ευρώ μέχρι την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου.

Ετσι, τα νοσοκομεία στέγνωσαν, στην κυριολεξία, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στο κλείσιμο.

«Στάχτη στα μάτια» απ' το υπουργείο Υγείας

Παρ' όλα αυτά, το υπουργείο Υγείας προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις απ' την επιστολή του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ, ανακοινώνοντας πως «επιχορηγεί μηνιαίως τα νοσοκομεία από τις διαθέσιμες πιστώσεις του προϋπολογισμού του» και γι' αυτό «δε συντρέχει κανένας λόγος για τα νοσοκομεία όλης της Επικράτειας». Ειδικότερα για τα τέσσερα νοσοκομεία αναφέρει ότι επιχορηγήθηκαν - χωρίς να διευκρινίζει για ποιες λειτουργίες - απ' την αρχή του έτους μέχρι σήμερα με τα εξής ποσά: 1. «Αγ. Ανδρέας» Πατρών 6.060.584 ευρώ 2. Νοσοκομείο Κέρκυρας 1.162.065 ευρώ 3. Νοσοκομείο Λευκάδας 474.378 ευρώ 4. Νοσοκομείο Σπάρτης 741.120 ευρώ. Πέρα απ' το ότι τα ποσά αυτά δεν φτάνουν ούτε «για ασπιρίνες» φαίνεται ότι δεν έφτασαν στα νοσοκομεία. Αποκαλυπτική γι' αυτό είναι η επιστολή που έστειλαν έξι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των διασυνδεόμενων νοσοκομείων στην Κέρκυρα, του Γενικού και του Ψυχιατρικού, που αναφέρουν ότι μέχρι τις 15.3.2012, όπως διαπίστωσαν και έρευνα σε άλλα νοσοκομεία, «δεν έχουν λάβει, κατά τους τελευταίους μήνες καμία επιχορήγηση απ' το υπουργείο Υγείας, για κάλυψη των λειτουργικών δαπανών τους».

Υπόσχονται προσλήψεις με μπλοκάκια

Στο μεταξύ, την αποφασιστικότητα με την οποία τα κόμματα του κεφαλαίου θα συνεχίσουν την πολιτική διάλυσης των δημόσιων νοσοκομείων, επιβεβαίωσε χτες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος. Σε συνάντηση με τους διοικητές των νοσοκομείων, τους κάλεσε να καλύψουν - από τις 7 Μάη - τα κενά στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και στις μονάδες του ΟΚΑΝΑ με ιδιώτες γιατρούς, νοσηλευτές και άλλο επιστημονικό προσωπικό, που θα εργάζονται με μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών. Με τον εφαρμοστικό νόμο (4058/12) οι ήδη υπάρχουσες ελαστικές σχέσεις εργασίας (σ.σ. επικουρικοί, εργολαβικά συνεργεία, νοσηλευτές με μπλοκάκι κ.λπ.) επεκτείνονται και πλέον μπορούν να γίνονται προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού με μπλοκάκι, κάτι που είναι σε βάρος και των ίδιων των εργαζομένων και των υπηρεσιών που θα παρέχονται στους ασθενείς. Μάλιστα, το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ισχυρίστηκε ότι οι προσλήψεις με ελαστικές μορφές εργασίας ... «είναι όπλο»!

Την ώρα που οι ελλείψεις σε γιατρούς ανέρχονται σε 4.500 ο υπουργός Υγείας δήλωσε πως το σύστημα χρειάζεται λίγες θέσεις γιατρών και συγκεκριμένα «πάνω από 200 δεν πρέπει να πάρουμε».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ