Παρασκευή 20 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Επιμένουν στη μη υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ

Κάλεσμα αγώνα της ΟΕΦΣΕΕ προς σωματεία και εργαζόμενους

Στιγμιότυπο από πρόσφατη κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από πρόσφατη κινητοποίηση
Την επιμονή τους να μην υπογραφεί σε καμία περίπτωση κλαδική σύμβαση εξέφρασαν για ακόμη μια φορά οι φαρμακοβιομήχανοι, αξιοποιώντας το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις και οδηγεί σε ατομικές συμβάσεις. «Επιδιώκουν την κατάργηση της συλλογικής διαπραγμάτευσης», αναφέρει η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, που στις 9 Απρίλη, μετά από εξώδικη πρόσκληση προς όλες τις εργοδοτικές ενώσεις του κλάδου, πραγματοποίησε συνάντηση με τους φαρμακοβιομήχανους, χωρίς να καταλήξουν - για ακόμη μια φορά - σε υπογραφή ΣΣΕ.

Οπως καταγγέλλει η ΟΕΦΣΕΕ, η ευθύνη για τη μη υπογραφή ΣΣΕ βαραίνει αποκλειστικά το Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Εταιρειών Ελλάδας. Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση τονίζει:

  • «Από το 2010, που καταγγέλθηκε η σύμβαση, έχουν γίνει πολλές συναντήσεις - διαπραγματεύσεις με τον ΣΦΕΕ, πάντα κάτω από την πίεση της Ομοσπονδίας μας. Από την αρχή δε συζητούσαν κανένα αίτημά μας, το 2010 μιλούσαν για τριετή σύμβαση, μηδενικές αυξήσεις, στην ουσία μειώσεις, δεν ήθελαν να συμφωνήσουμε σε καμία σύμβαση που να καλύπτει έστω τις απώλειες του εισοδήματός μας λόγω πληθωρισμού. Στη συνέχεια υποστήριζαν ότι δεν υπάρχει πια κλαδική σύμβαση και αξίωναν συζήτηση από μηδενική βάση, να ξεχάσουμε δηλαδή ό,τι κατακτήσαμε μέσα από τη σύμβαση με αγώνες 30 χρόνων, από τότε που ιδρύθηκε η ΟΕΦΣΕΕ. Αξίωναν την κατάργηση του 5ήμερου από Δευτέρα ως Παρασκευή, όπως ορίζεται στην κλαδική μας σύμβαση.
  • Οι εργοδότες μας έλεγαν τόσο καιρό ότι περίμεναν τις εξελίξεις στον κλάδο και γενικότερα, για να μπορέσουν να μας φέρουν τη δική τους "συγκροτημένη" πρόταση για τη σύμβαση. Οι εξελίξεις είναι ξεκάθαρες, η κατάσταση καθημερινά χειροτερεύει για τους εργαζόμενους, οι ίδιοι διαμορφώνουν μαζί με τις κυβερνήσεις την αντεργατική πολιτική, την πολιτική στο φάρμακο, "παίζουν" στον ανταγωνισμό μεταξύ τους. Πρόταση δεν έφεραν, ούτε απαντούν στα πολύ συγκεκριμένα αιτήματα της Ομοσπονδίας μας.
  • Μας λένε ότι οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις "σέβονται" τους εργαζόμενους, δεν "αξιοποιούν" τους αντεργατικούς νόμους, δεν μείωσαν μισθούς, ορισμένοι κάνουν και αυξήσεις. Αυτό το "σεβασμό", όμως, δεν τον κατοχυρώνουν με την υπογραφή κλαδικής σύμβασης. Δεν λένε καν στους εργαζόμενους των επιχειρήσεών τους τι σύμβαση θέλουν για τον κλάδο».
Οι εργοδότες σπέρνουν επικίνδυνες αυταπάτες

Επιπλέον οι εργοδότες σπέρνουν αυταπάτες ότι σε καθεμιά επιχείρηση οι εργαζόμενοι θα είναι «καλά», «δεν θα πειραχτούν μισθοί και δικαιώματα». Παράλληλα, «επιτίθενται στην ΟΕΦΣΕΕ και προσπαθούν να τη διαβάλουν, να την απαξιώσουν, καθιστώντας τη υπεύθυνη για τη μη υπογραφή σύμβασης. Εκμεταλλεύονται την αγωνία ολόκληρου του κλάδου για τη σύμβαση και προσπαθούν να επηρεάσουν με τα δικά τους επιχειρήματα και την εργοδοτική λογική εργαζόμενους, συνδικαλιστές, σωματεία και να τους στρέψουν ενάντια στην κλαδική Ομοσπονδία. Σε αυτή την κατεύθυνση αξιοποιούν συνδικαλιστικές δυνάμεις και παρατάξεις (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ), όπως αυτές που ελέγχουν τη ΓΣΕΕ ή στον κλάδο τη διασπαστική Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών. Τι κέρδισαν οι ιατρικοί επισκέπτες, μήπως τις εκατοντάδες απολύσεις; Η λογική του μικρότερου κακού, η υιοθέτηση των κυβερνητικών - εργοδοτικών επιχειρημάτων, η υποταγή στις εργοδοτικές αξιώσεις αναστέλλει την αγωνιστική διάθεση, βάζει εμπόδια στην ανάπτυξη του κινήματος και μόνο αρνητικές συνέπειες έχει για τους εργαζόμενους».

Η ΟΕΦΣΕΕ καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου να οργανώσουν την πάλη για ικανοποιητική ΣΣΕ με ουσιαστικό περιεχόμενο, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν υπογράφουμε σύμβαση με μειώσεις μισθών ή πετσόκομμα δικαιωμάτων μόνο και μόνο για να διατηρήσουμε το "θεσμό". Η οποιαδήποτε υποχώρηση ανοίγει την όρεξη της εργοδοσίας, θα ζητήσουν νέες υποχωρήσεις μέχρι να μας ισοπεδώσουν. Γι' αυτό δεν κάνουμε ούτε χιλιοστό πίσω από όσα έχουν κατακτήσει μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι του κλάδου».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαίτησε την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ στην κατεύθυνση της αναπλήρωσης των απωλειών(18/1/2017)
Απαίτησε την άμεση υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ(2/12/2016)
Επανασχεδιασμός της δράσης στα νέα δεδομένα(17/1/2014)
Διαφοροποιούνται από τη συμβιβασμένη στάση της ΠΟΙΕ(19/1/2013)
Στη μάχη της κλαδικής συλλογικής σύμβασης(21/4/2011)
Με νέα πείρα στους επόμενους αγώνες(25/7/2009)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org