Κυριακή 22 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
«Πολύπλευρη η σημασία του για τα λαϊκά στρώματα»

Για τη σημασία της διοργάνωσης μιλάει στο «Ρ» το μέλος της ΕΓ του Πανεργατικού Μετώπου Θ. Γκόγκος

«Στη διοργάνωση του ΠΑΜΕ δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι» τονίζει στο «Ρ» ο Θ. Γκόγκος
«Στη διοργάνωση του ΠΑΜΕ δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι» τονίζει στο «Ρ» ο Θ. Γκόγκος
Στα μισά του φθάνει σήμερα το φετινό Εργατικό Τουρνουά Ποδοσφαίρου του ΠΑΜΕ με τη διεξαγωγή της προημιτελικής φάσης της διοργάνωσης η οποία θα καθορίσει την τετράδα των ημιτελικών. Οποια και να είναι όμως τα αποτελέσματα, όποιοι και να βρεθούν στην πλευρά του νικητή ή του ηττημένου εντός του αγωνιστικού χώρου, το σίγουρο είναι ότι για μια ακόμη φορά είναι όλοι νικητές. Γιατί όσοι συμμετείχαν και συνεχίζουν να μετέχουν έδειξαν με τον καλύτερο τρόπο ότι η νεολαία, οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, τα παιδιά από τις θεραπευτικές κοινότητες έχουν το δικαίωμα στην άθληση, έχουν το δικαίωμα στην αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, το δικαίωμα να έχουν ζωή σε πείσμα όσων προσπαθούν να τους τα στερήσουν όλα αυτά. Και όλα αυτά ακόμα και σε κρίσιμες εποχές, σε εποχές κινητοποιήσεων ή αντιμετώπισης αρκετών προβλημάτων. Είναι και αυτές κάποιες απο τις σημαντικές πλευρές που συνοδεύουν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Πανεργατικού Μετώπου η οποία τα τελευταία χρόνια αναβαθμίζεται συνεχώς αλλά, το πιο σημαντικό, απευθύνεται σε όλο και περισσότερους χώρους και αγκαλιάζεται από τα λαϊκά στρώματα.

Συνεχίζοντας τα αφιερώματα στη φετινή διοργάνωση, ο «Ρ» σήμερα συνομιλεί με το μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ Θ. Γκόγκο, ο οποίος μας μίλησε για τις σημαντικές πλευρές της διοργάνωσης πέρα της αθλητικής συμμετοχής.

Η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των εργαζομένων είναι μια σημαντική πλευρά του Ποδοσφαιρικού Τουρνουά (φώτο απο τον αγώνα των σπουδαστών ΙΕΚ Ακμή με τους Χαλυβουργούς)
Η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των εργαζομένων είναι μια σημαντική πλευρά του Ποδοσφαιρικού Τουρνουά (φώτο απο τον αγώνα των σπουδαστών ΙΕΚ Ακμή με τους Χαλυβουργούς)
-- Τι σημαίνει η αύξηση των ομάδων που συμμετείχαν φέτος για το ίδιο το Τουρνουά;

-- Η περσινή αναβάθμιση μάς δίδαξε στην πράξη ότι με βάση τον αριθμό συμμετοχών, όπου περίπου 350 άνθρωποι που συμμετείχαν και όχι μόνο αυτοί αλλά και ο περίγυρός τους (φίλοι, γνωστοί, συγγενείς, συνάδελφοι), δέχθηκαν με ενθουσιασμό και χαρά αυτή την πρωτοβουλία. Το περσινό δίδαγμα αποτέλεσε το εφόδιο για φέτος ώστε η διοργάνωση να παρουσιαστεί ακόμα πιο αναβαθμισμένη και καλύτερη και να μεταφραστεί και σε μεγαλύτερη συμμετοχή. Και αυτό έγινε. Φέτος συμμετείχαν 48 ομάδες απο διάφορους εργασιακούς χώρους. Για παράδειγμα, συμμετείχαν ομάδες απο τον κλάδο της βιομηχανίας, των τροφίμων τις τηλεπικοινωνίες, το χρηματοπιστωτικό, μια επιπλέον ομάδα απο τις θεραπευτικές κοινότητες, των κατασκευών, το χώρο των μεταναστευτικών κοινοτήτων και ομάδες από άλλους χώρους όπως λαϊκές επιτροπές, επιτροπές ανέργων κτλ. Αυτό είναι δείγμα ότι οι φετινές συμμετοχές κάλυψαν ένα βασικό στόχο που είχαμε, το τουρνουά να ακουμπήσει όλους τους χώρους των λαϊκών στρωμάτων.

-- Ποιοι είναι οι στόχοι της διοργάνωσης;

-- Είχαν γίνει προσπάθειες από τα μέσα τις δεκαετίας του 2010 το τουρνουά να ακουμπήσει πολλούς χώρους και να ξεφύγει από το πλαίσιο ενός μικρού ποδοσφαιρικού τουρνουά. Από πέρσι το αλλάξαμε και θέσαμε στόχο αυτό το τουρνουά να απλωθεί. Νομίζω ότι έχουν μπει πλέον γερά θεμέλια ώστε η διοργάνωση να ξεπεράσει ακόμα και το στάδιο μιας κεντρικής διοργάνωσης. Εμείς θεωρούμε ότι πλέον υπάρχουν οι προϋποθέσεις σωματεία, ομοσπονδίες και επιτροπές να αναλάβουν τη διοργάνωση παρόμοιων προσπαθειών αφού το ενδιαφέρον υπάρχει. Για παράδειγμα, όταν υπάρχουν σε μια κεντρική διοργάνωση 5 ομάδες από τον κλάδο των επικοινωνιών θεωρούμε ότι μπορεί κάλλιστα το αντίστοιχο σωματείο να πάρει πρωτοβουλία και να συζητήσει για τέτοιες διοργανώσεις, για το πώς βλέπουμε τον αθλητισμό, για το δικαίωμα στην άθληση, για το επαγγελματικό αθλητισμό. Εμείς δε θέλουμε τέτοιους είδους πρωτοβουλίες όπως το Εργατικό Τουρνουά να μένουν μόνο σε αθλητικά πλαίσια, αλλά να γίνεται και πολιτική συζήτηση, να αναπτύσσονται σημαντικά ζητήματα, να έρχονται πιο κοντά οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

-- Αρα το θέμα δεν εξαντλείται μόνο στον αριθμό των συμμετοχών;

-- Βεβαίως και δεν είναι μόνο θέμα συμμετοχών. Θεωρούμε ότι και φέτος κερδήθηκαν πολλά παραπάνω. Βρέθηκαν στο γήπεδο ομάδες από διαφορετικούς κλάδους, εργαζόμενοι είτε από τον ίδιο κλάδο που δε γνωρίζονταν μεταξύ τους είτε από διαφορετικούς χώρους δουλειάς. Εμας μας ενδιαφέρει να αναπτυχθούν και γενικότερες συζητήσεις και να αναπτυχθούν γενικότερα ζητήματα. Για αυτό και λέμε ότι μπορούν και πρέπει τα σωματεία να πάρουν τέτοιες πρωτοβουλίες. Να φέρω ένα παράδειγμα. Φέτος σπάσανε και αντιλήψεις που λένε ότι όταν ένας εργασιακός χώρος είναι σε αγώνες, είναι σε κινητοποιήσεις ή όταν ένας εργαζόμενος είναι αντιμέτωπος με μια σειρά προβλημάτων, ανεργία, είναι απλήρωτοι κτλ. ουσιαστικά δεν έχει ζωή και δεν τον ενδιαφέρει τίποτα. Στο φετινό τουρνουά πήραν μέρος μια σειρά ομάδες από χώρους που βρίσκονται σε μακροχρόνιες κινητοποιήσεις, όπως είναι η χαλυβουργία, η ομάδα από το χώρο του Τύπου-Χάρτου που είναι σε επίσχεση εργασίας μήνες τώρα, που δίδαξαν και σε μας ότι ο εργαζόμενος μπορεί να έχει ζωή, να σταθεί πολύπλευρα. Δίδαξαν ότι ένα σωματείο δεν αρκεί σήμερα να στέκεται μόνο στα οικονομικά ζητήματα αλλά να παίρνει υπόψη του κάθε πλευρά που απασχολεί τον εργάτη. Και μια πλευρά τέτοια για μας είναι και η ύπαρξη και αξιοποίηση ελεύθερου χρόνου. Και κάθε άλλο παρά ουδέτερη είναι αυτή η πλευρά. Εχουμε πάμπολλα παραδείγματα ότι η εργοδοσία προσπαθεί να παρέμβει στον ελεύθερο χρόνο των εργαζομένων όταν δεν προσπαθεί και να τον περιορίσει.

-- Πάντως, φέτος υπήρξαν και αντίστοιχες της εργοδοσίας κατά της συμμετοχής στο τουρνουά ;

-- Απ' ό,τι φαίνεται και η διοργάνωση κάτω από τις σημαίες του ΠΑΜΕ και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος ενοχλεί. Είχαμε φέτος κρούσματα και τηλεφωνήματα, όταν εμφανίστηκαν οι συμμετοχές και ανακοινώθηκαν οι ομάδες, που η εργοδοσία άσκησε πίεση ή να φύγουν οι συμμετοχές ή να μην υπάρχει το όνομα της εταιρείας στην ομάδα. Είναι πλευρές που τρομάζουν και φοβίζουν την εργοδοσία. Καταλαβαίνουν ότι το δέσιμο των εργατών και η αλληλεγγύη που μπορεί να υπάρχει μέσω της συμμετοχής σε τέτοιες διοργανώσεις είναι γι' αυτούς εμπόδιο για να περάσουν τα σχέδιά τους.

-- Οσον αφορά τη συνέχεια...;

-- Σίγουρα, όσο προχωράει η διοργάνωση, η αγωνία και ο συναγωνισμός αυξάνει, υπάρχει ένταση. Ομως εμείς δε λέμε μόνο, όπως και στον επαγγελματικό αθλητισμό, ότι όταν τελειώνει το ματς δεν υπάρχουν αντίπαλοι. Για μας είναι και κάτι παραπάνω πολύ σημαντικό. Οτι στο τέλος κανείς δε θα μπορεί να μιλήσει για νικητές και ηττημένους. Δεν αγωνίζεται κανείς για κάποια μπόνους, για κάποια χρήματα. Ολοι θα είναι νικητές. Για παράδειγμα, η ομάδα της χαλυβουργίας δε συνεχίζει και αποκλείστηκε. Ομως κανείς δεν μπορεί να τους θεωρήσει χαμένους. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά των θεραπευτικών κοινοτήτων. Μπορεί κανείς να τους θεωρήσει ηττημένους. Για μας ήταν τιμή που αυτές οι ομάδες συμμετείχαν στο τουρνουά.


Μπ.ΤΣ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ