Τετάρτη 4 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Μεθοδεύει κλείσιμο παιδικών σταθμών

Κλείσιμο παιδικών σταθμών μεθοδεύει η εκλεγμένη με στήριξη ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ - Οικολόγων δημοτική αρχή της Αθήνας, εξέλιξη που θα αφήσει εκτός εκατοντάδες ή και χιλιάδες παιδιά λαϊκών οικογενειών.

Κατά πληροφορίες η διοίκηση του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθήνας (ΔΒΑ, οργανισμός του δήμου, έχει την ευθύνη για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου όπου φιλοξενούνται σήμερα πάνω από 5.500 παιδιά) προχώρησε με μηχανικούς του δήμου σε απεικόνιση των κτιριακών δεδομένων των σταθμών προκειμένου να κριθεί η «καταλληλότητά» τους ή μη, να φιλοξενούν τέτοια υποδομή, να λάβουν επισήμως άδεια λειτουργίας σταθμών από τη διεύθυνση αδειών του δήμου. Το να πηγαίνει ένας οργανισμός του δήμου να λάβει άδεια λειτουργίας από άλλη υπηρεσία του δήμου δείχνει οξύμωρο, όμως έχει να κάνει με το γεγονός ότι αναζητούν χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ που προβλέπει σαν αναγκαία συνθήκη την ύπαρξη τέτοιας άδειας.

Πέραν τούτου η διοίκηση του ΔΒΑ φέρεται να διαχέει σε εργαζόμενους των σταθμών ότι θα κλείσει τους «ακατάλληλους» σταθμούς. Να ζητά από τις διευθύνσεις των παιδικών σταθμών στα 7 δημοτικά διαμερίσματα του δήμου να της προτείνουν ποιοι να κλείσουν ως ακατάλληλοι.

Σημειωτέον ότι με πρόσχημα την ακαταλληλότητα έκλεισαν 8 σταθμοί επί Κακλαμάνη, 4 επί Καμίνη. Ο σχεδιασμός (και) της τωρινής διοίκησης για παραπέρα συρρίκνωση του ΔΒΑ φάνηκε και από τον προϋπολογισμό που κατάρτισε για το 2012. Το 2010 ο δήμος έδωσε στο ΔΒΑ 34,910 εκατ., το 2011 προϋπολόγισε 43, για το 2012 (και με αυξημένες π.χ. τις ανάγκες για συσσίτια που και αυτά στο ΔΒΑ ετοιμάζονται) η δημοτική αρχή Καμίνη προϋπολογίζει 32 (μείον 11 εκατομμύρια συγκριτικά με τα προϋπολογισθέντα του 2011).

Επιπλέον, διάφοροι παράγοντες αποθαρρύνουν γονείς που ρωτούν πότε να καταθέσουν αίτηση εγγραφής παιδιών τους σε σταθμούς του ΔΒΑ, λέγοντάς τους ότι δεν ξέρουν αν ο σταθμός που τους ενδιαφέρει θα συνεχίσει να είναι ανοιχτός, λόγω «ακαταλληλότητας» ή παραπέρα συρρίκνωσης του προσωπικού του Βρεφοκομείου με την επαπειλούμενη απόλυση 425 συμβασιούχων του όλων των ειδικοτήτων. Εχουν κερδίσει δικαστικά προσωρινή διαταγή παραμονής στην υπηρεσία μέχρι το Μάη. Η δημοτική αρχή δεν έχει κάνει καμία ενέργεια να τους διατηρήσει στη θέση τους κι αργότερα.

Στήνουν λοιπόν σκηνικό να κλείσουν κι άλλους (κυρίως τους ενοικιαζόμενους, 41 στους 84 που λειτουργούν), ενώ είναι αυτοί που ως κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές ΠΑΣΟΚ - ΝΔ χρόνια ολόκληρα δεν έλυσαν το οξυμένο κτιριακό πρόβλημα των σταθμών. Στο ΔΒΑ υπάρχουν, έχουν γίνει χωροταξικές μελέτες, έχει ζητηθεί δέσμευση οικοπέδων και οικοδόμηση σύγχρονων, κατάλληλων παιδικών σταθμών, να βρουν εκεί ένα αποκούμπι τα παιδιά των δοκιμαζόμενων λαϊκών οικογενειών. Χαρακτηριστικά, υπήρξε το 2010 σχέδιο έστω για 25 προκάτ σταθμούς με ταχείς ρυθμούς ανοικοδόμησης σε ιδιόκτητα οικόπεδα του δήμου ή του ΔΒΑ, σχέδιο που παρουσιάστηκε και στο ΔΣ του δήμου, αλλά δεν πάρθηκε καμία απόφαση να προχωρήσει. Εξάλλου, τουλάχιστον από το 1986, ο δήμος έχει χαρακτηρίσει 12 οικόπεδα για ανέγερση σταθμών, χωρίς να προχωρήσει ούτε σε αυτό.

Θυμίζουμε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει προτείνει πάνω από 10 χώρους σε όλη την Αθήνα να δεσμευτούν πολεοδομικά προς αυτό τον σκοπό. Εξάλλου, πρόσφατα, στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, κατήγγειλε τη δημοτική αρχή για οργανωμένη υπονόμευση κι αυτών των σταθμών που έχουν απομείνει ανοιχτοί, για συνολική συρρίκνωση του οργανωμένου αυτού δικτύου που με την κατάλληλη υποστήριξη, υποδομές, μέσα και προσωπικό, μπορεί να δώσει πολλά περισσότερα. Επανέλαβε τη θέση του Κόμματος για κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης που επικρατούν και στο Δήμο Αθήνας, μονιμοποίηση των εκατοντάδων συμβασιούχων του ΔΒΑ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ρωγμές σε κτίριο παιδικού σταθμού(2013-11-13 00:00:00.0)
Επτακόσιες κενές θέσεις(2013-10-22 00:00:00.0)
Εκατοντάδες παιδιά λαϊκών οικογενειών μένουν εκτός(2012-07-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ