Κυριακή 1 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Χαράτσια στους εργαζόμενους απαλλαγές στους εργοδότες

Η κατάθεσή του γίνεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση ψάχνει τρόπο για να σερβίρει τις νέες ανατροπές στο Ασφαλιστικό. Πολλές οι ασάφειες που γεννούν πολλά ερωτήματα

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για το ΙΚΑ και άλλες διατάξεις επιβάλλονται νέα χαράτσια σε μια σειρά κατηγορίες εργαζομένων, ενώ στον αντίποδα προσφέρονται νέες απαλλαγές στους εργοδότες.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι που απασχολούνται με σύμβαση μίσθωσης έργου υποχρεώνονται να ασφαλιστούν εκτός από τον ΟΑΕΔ και στους κλάδους του ΟΕΚ και ΟΕΕ, τη στιγμή που γι' αυτούς τους Οργανισμούς δεν προβλέπεται να υπάρξουν νέα προγράμματα. Με τον ίδιο τρόπο, υπάγονται στους ίδιους κλάδους και επιβάλλεται εισφορά, σε ασφαλισμένους του ΙΚΑ που έως τώρα εξαιρούνταν, όπως σε εργαζόμενους που είχαν εργοδότη συγγενικό πρόσωπο, σε εργαζόμενους στο εξωτερικό, αλλά σε Ελληνα εργοδότη που η επιχείρηση είχε έδρα στη χώρα μας, στους υπαλλήλους του Δημοσίου που ασφαλίζονταν όμως στο ΙΚΑ, σε μέλη συνεταιριστικών οργανώσεων, στους οπλίτες 5ετούς υπηρεσίας, στους εργαζόμενους του ΟΛΠ κ.λπ.

Με άλλο άρθρο, επιβάλλεται η συρρίκνωση ακόμα και κατάργηση παροχών των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Συγκεκριμένα, συγχωνεύεται ο «Ειδικός Λογαριασμός Ξενοδοχοϋπαλλήλων» στον κλάδο ασθενείας του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και πλέον η χορήγηση των παροχών θα γίνεται με τις διατάξεις που ισχύουν για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, εξέλιξη που οδηγεί σε νέα περικοπή παροχών.

Επίσης, για τους οικοδόμους που απασχολούνται σε σταθερό εργοδότη ως συντηρητές κτιριακών εγκαταστάσεων, το ποσό του επιδόματος ασθενείας των πρώτων 15 ημερών, θα καταβάλλεται στο εξής μειωμένο κατά 50%. Τέλος, με το νομοσχέδιο, μειώνονται οι εργοδοτικές εισφορές των εκδοτικών και τυπογραφικών επιχειρήσεων, αν τα δύο επόμενα χρόνια δεν κάνουν απολύσεις.

Και ενώ οι εργαζόμενοι μετράνε απώλειες στους εργοδότες, η κυβέρνηση προσφέρει νέες απαλλαγές και δώρα. Δώρα που έρχονται να προστεθούν στις αλλεπάλληλες χαριστικές ρυθμίσεις για τα χρέη επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι ο εργοδότης που θα καταβάλλει εμπρόθεσμα τις εισφορές του στο ΙΚΑ επί τρεις συνεχείς μισθολογικές περιόδους (τρεις μήνες) θα απολαμβάνει έκπτωση 5% επί των εισφορών του για κάθε επόμενη καταβολή και για όσο διάστημα θα είναι συνεπής στις καταβολές του. Και τα δώρα συνεχίζονται, αφού παρέχεται επιπλέον η δυνατότητα στους εργοδότες για μια φορά μέσα στη διετία να μην καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές και να τις εξοφλήσουν σε 6 μήνες χωρίς πρόστιμο και προσαυξήσεις.

Ετοιμάζουν νέες ανατροπές

Πολλά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν για τη σκοπιμότητα του ν/σ καθώς έρχεται σε μια περίοδο που τα οικονομικά αδιέξοδα των ασφαλιστικών ταμείων μεγαλώνουν δραματικά και η ανεπαρκής κρατική χρηματοδότηση για φέτος έχει ήδη ξοδευτεί (στο ΙΚΑ πρόκειται για το 65% της κρατικής επιδότησης). Μόλις την περασμένη Παρασκευή, στη Βουλή, ο πρωθυπουργός είπε ότι «η διασφάλιση των Ταμείων δεν είναι δυνατόν να βασιστεί στις κρατικές ενισχύσεις... η διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος απαιτεί μια σειρά ενέργειες και παρεμβάσεις. Απαιτεί αποτελεσματικό έλεγχο για την περιστολή των δαπανών. Απαιτεί εξορθολογισμό των παροχών...». Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά παρέμβαση για να αντιμετωπιστούν οι τραγικές συνέπειες που έχει το «κούρεμα» (δηλαδή η νόμιμη κλοπή) των αποθεματικών και διαθέσιμων των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και ότι - πλέον - η καταβολή των συντάξεων προϋποθέτει νέα παρέμβαση για τα έσοδα των ταμείων. Επιπλέον, ο υπουργός Εργασίας, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που ξεκίνησε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο, εξήγησε ότι πρέπει να ψηφιστεί άμεσα γιατί αφορά την υλοποίηση δεσμεύσεων που αφορούν το μνημόνιο.

Την ίδια στιγμή, τα έσοδα των Ταμείων συρρικνώνονται επικίνδυνα λόγω της αύξησης της ανεργίας, αλλά και της αύξησης της ελαστικής και της ανασφάλιστης εργασίας, ενώ το κράτος έχει διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να δώσει ούτε ένα ευρώ παραπάνω στα Ταμεία από όσα έχουν προϋπολογιστεί. Οι φετινοί προϋπολογισμοί συντάχθηκαν μετά από νέες αιματηρές περικοπές κι ενώ, ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι καλούνται να βάλουν το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη είτε για να πληρώσουν παροχές που μέχρι πριν ήταν δωρεάν, είτε για να καλύψουν τις αυξημένες συμμετοχές. Την ίδια στιγμή, τα ελλείμματα μεγαλώνουν λόγω των τεράστιων χρεών κράτους και εργοδοτών.

Πολλές ασάφειες και ερωτηματικά

Μετά απο τα παραπάνω μόνο πειστική δεν είναι η κυβέρνηση ότι με το νέο τρόπο υποβολής των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων θα χτυπήσει την εισφοροδιαφυγή και θα «πιάσει» τις επιχειρήσεις που δεν καταβάλλουν όπως πρέπει τις εργοδοτικές εισφορές.

Με το νομοσχέδιο (άρθρο 14), ορίζεται ότι οι Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) πρέπει να υποβάλλονται από τις επιχειρήσεις κάθε μήνα, αντί για κάθε τρίμηνο. Στην ίδια δήλωση θα εντάσσεται και η απόδοση του φόρου που αντιστοιχεί στο μισθό, δηλαδή του φόρου των μισθωτών. Με το άρθρο 16 ορίζεται ότι από 1η Μάη οι ασφαλιστικές εισφορές «θα καταβάλλονται σε πιστωτικά ιδρύματα και στα ΕΛΤΑ... ταυτόχρονα με τις αποδοχές των εργαζομένων που αντιστοιχούν στον ίδιο μήνα απασχόλησης». Με το άρθρο 17 ορίζεται ότι εντός του επόμενου μήνα θα γίνεται ο έλεγχος από το ΙΚΑ των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων. Ομως, εάν από τη διενέργεια του ελέγχου αυτού προκύψει ότι δεν έχουν καταβληθεί στο σύνολό τους οι εισφορές που δηλώθηκαν στην ΑΠΔ, τότε συντάσσεται Πράξη Επιβολής Εισφορών σε βάρος του εργοδότη. Στην περίπτωση αυτή, με το άρθρο 18, ορίζεται ότι «η ασφαλιστική ιστορία (σ.σ. η καταγραφή των εισφορών - εργοδότη και εργαζόμενου - που αντιστοιχούν στον αντίστοιχο χρόνο εργασίας κάθε εργαζόμενου) των απασχολουμένων της υποβληθείσης ΑΠΔ ενημερώνεται μόνο μετά την παραγωγή - σύνταξη σε βάρος του υπόχρεου εργοδότη Πράξεως Επιβολής Εισφορών και την επίδοση σε αυτόν».

Τα ερωτήματα είναι πολλά: Γιατί στο νομοσχέδιο γίνεται λόγος για ενιαία κατάθεση στις τράπεζες μισθού, ασφαλιστικών εισφορών και φόρου; Γιατί αφήνεται ανοιχτό σε ποιους λογαριασμούς θα κατατίθενται; Με δεδομένο ότι ήδη είναι υποχρεωτικό η μισθοδοσία των εργαζομένων να γίνεται μέσω τραπεζών με ατομικούς τραπεζικούς λογαριασμούς. Μήπως, λοιπόν, μισθός, ασφαλιστικές εισφορές και φόρος θα κατατίθενται όλα μαζί στον ατομικό λογαριασμό των εργαζομένων και από κει οι τράπεζες θα κατανέμουν τα ποσά που αναλογούν στις ασφαλιστικές εισφορές στα Ταμεία και το φόρο στην εφορία; Κάτι τέτοιο θ' ανοίξει το δρόμο για την εξατομίκευση της Ασφάλισης, τους ατομικούς λογαριασμούς όπως λένε. Φουρνέλο στον όποιο κοινωνικό χαρακτήρα έχει απομείνει. Και αν έτσι προχωρήσουν, τι θα γίνεται αν δεν καταβληθούν οι ασφαλιστικές εισφορές για τους εργαζόμενους μιας επιχείρησης που θα αδυνατεί να τις καταβάλει όπως και τους μισθούς; Το νομοσχέδιο λέει ότι «η ασφαλιστική ιστορία (σ.σ. η καταγραφή των εισφορών - εργοδότη και εργαζόμενου - που αντιστοιχούν στον αντίστοιχο χρόνο εργασίας κάθε εργαζόμενου) των απασχολουμένων της υποβληθείσης ΑΠΔ ενημερώνεται μόνο μετά την παραγωγή - σύνταξη σε βάρος του υπόχρεου εργοδότη Πράξεως Επιβολής Εισφορών και την επίδοση σε αυτόν».

Και ποιος θα κάνει ελέγχους για το αν καταβάλλονται οι εισφορές; Ποιος θα «κυνηγάει» τον εργοδότη για να καταβάλλει όσα χρωστά στα Ταμεία; Φαίνεται ότι εδώ ρίχνουν την ευθύνη στους εργαζόμενους να ελέγχουν και να κυνηγούν τους εργοδότες. Αλλά από πού ως πού μεταθέτουν την ευθύνη κράτους και ασφαλιστικών ταμείων για όλ' αυτά στους εργαζόμενους; Και με την τρομοκρατία και τους εκβιασμούς στους τόπους δουλειάς, ποιοι εργαζόμενοι μπορούν να το κάνουν; Τέλος, τι σημαίνει «η ασφαλιστική ιστορία (σ.σ. η καταγραφή των εισφορών - εργοδότη και εργαζόμενου) ενημερώνεται μόνο μετά την παραγωγή - σύνταξη σε βάρος του υπόχρεου εργοδότη Πράξεως Επιβολής Εισφορών και την επίδοση σε αυτόν»; Οτι μέχρι να γίνει και με δεδομένο ότι δε θα έχουν πληρωθεί οι εισφορές ένα Ταμείο να επικαλείται αυτή τη μη καταβολή για να μην καταβάλλει ή να κόβει παροχές υγείας και άλλες κοινωνικές παροχές; Τούτη η ιστορία ανοίγει επικίνδυνους δρόμους που οδηγούν στην απώλεια ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.


Γ. Ζαχ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ