Σάββατο 31 Μάρτη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Ολη η ιμπεριαλιστική ατζέντα στο τραπέζι

Συναντήσεις εν μέσω προεκλογικής περιόδου και με τους ανταγωνισμούς στην Ανατ. Μεσόγειο να οξύνονται

Εφ' όλης της ύλης συζητήσεις θα έχει κατά την επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Ουάσιγκτον, το διάστημα 2-4 Απρίλη 2012, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά από επίσημη πρόσκληση του Αμερικανού ομολόγου του, Λίον Πανέτα. Είναι φανερό ότι ο χρόνος της επίσκεψης κάθε άλλο παρά τυχαίος είναι, καθώς συμπίπτει με την προεκλογική περίοδο και τις εξελίξεις που εντείνονται γύρω από τα ενεργειακά ζητήματα στην Ανατ. Μεσόγειο, αλλά και τις ιμπεριαλιστικές πιέσεις σε Συρία και Ιράν.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά τη συνάντηση που θα έχουν οι δυο ομόλογοι την ερχόμενη Τρίτη, αναμένεται να συζητηθούν θέματα που αφορούν τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, όπως και ιδιαίτερα ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος. Επίσης, ο Ελληνας υπουργός, θα έχει σειρά επαφών με Αμερικανούς αξιωματούχους και εκπροσώπους της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας, τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με πηγές του ελληνικού υπουργείου Αμυνας, οι συζητήσεις θα περιλαμβάνουν το Κυπριακό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις σχέσεις με το Ισραήλ, το ζήτημα του Ιράν και τον «αντίκτυπο πιθανών κυρώσεων στην προμήθεια πετρελαίου από τη χώρα μας», την ατζέντα της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ που θα γίνει το Μάη στο Σικάγο, όπου αναμένεται να οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα της «έξυπνης άμυνας» (smart defence). Συναφές με τη σύνοδο, είναι και το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και του αιτήματος που έχουν καταθέσει τα Σκόπια να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ με προσωρινή ονομασία, πριν την οριστική διευθέτηση του ζητήματος.

Οσον αφορά στα εξοπλιστικά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα συζητηθεί το θέμα της ενεργοποίησης των «αντισταθμιστικών ωφελημάτων» από προηγούμενα προγράμματα. Στην ατζέντα υπάρχει και το θέμα της προμήθειας 400 μεταχειρισμένων αρμάτων μάχης τύπου «Abrams» τα οποία αποσύρει ο αμερικανικός στρατός από τα πολεμικά μέτωπα του Ιράκ και του Αφγανιστάν, με την κυβέρνηση να υποβιβάζει το θέμα στο «το ποιος θα αναλάβει το κόστος μεταφοράς τους στη χώρα μας», καθώς γίνεται «προσπάθεια για την εξεύρεση εφοπλιστών που θα επωμισθούν το κόστος μεταφοράς».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ