Σάββατο 31 Μάρτη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Δεν «κουρεύουμε» ούτε ένα ευρώ από τις ανάγκες μας
  • Δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας χτες στο υπουργείο Παιδείας από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. Κινητοποιήσεις και σε άλλες πόλεις
  • Προκλητικές οι δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου

Μαζικότατη ήταν η χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας
Μαζικότατη ήταν η χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας
Παιχνίδια στις πλάτες χιλιάδων φοιτητών και σπουδαστών παίζει το υπουργείο Παιδείας, πετώντας το μπαλάκι της ευθύνης στο υπουργείο Οικονομικών για το «κούρεμα» των χρημάτων πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, τα οποία παρά το ότι θα λάβουν ολόκληρη την κρατική χρηματοδότηση του 2012, δεν μπορούν να καλύψουν βασικές ανάγκες και λειτουργίες τους. Αυτό αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της δυναμικής παράστασης διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο με πρωτοβουλία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Προκλητικές και μακριά από την πραγματικότητα ήταν οι δηλώσεις του Ειδικού Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Β. Παπάζογλου στη συνάντηση με αντιπροσωπεία φοιτητών/σπουδαστών. Ούτε λίγο ούτε πολύ, κατηγόρησε για την ελλειπή χρηματοδότηση τους καθηγητές που κάνουν κακή διαχείριση και μετατρέπουν την κρατική χρηματοδότηση σε υπολογιστές για τα γραφεία τους, ενώ ισχυρίστηκε ότι τα ιδρύματα παρά το «κούρεμα» λειτουργούν κανονικά και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα!

Οι φοιτητές, απ' την πλευρά τους, απαίτησαν οι όποιες απώλειες από το «κούρεμα» των ομολόγων ΑΕΙ και ΤΕΙ να πληρωθούν στο ακέραιο από το κράτος, δήλωσαν ότι δεν «κουρεύουν» ούτε ένα ευρώ από τις ανάγκες τους, περιέγραψαν την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα ιδρύματα τα οποία υπολειτουργούν, χωρίς σίτιση, βιβλία, καθηγητές και κάλεσαν σε οργάνωση της πάλης σε κάθε αμφιθέατρο και σχολή, διεκδικώντας δωρεάν σπουδές για όλους, πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα.

Σε άλλες πόλεις

Παράσταση στη λέσχη σίτισης του ΤΕΙ Λάρισας πραγματοποίησαν οι Επιτροπές Αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών που δραστηριοποιούνται στις σχολές ΣΤΕΦ, ΣΤΕΓ, ΣΔΟ, ΣΕΥΠ. Μιλώντας στους εκατοντάδες σπουδαστές που εκείνη την ώρα ήταν στη λέσχη, ο Δ. Ρούσσας, μέλος της Γραμματείας Λάρισας του ΜΑΣ, αναφέρθηκε στη δραματική κατάσταση που διαμορφώνεται στα ΤΕΙ λόγω των αλλεπάλληλων περικοπών στη χρηματοδότηση και θα χειροτερεύσει με το «κούρεμα» των αποθεματικών. Αναφέρθηκε στην ενημέρωση που είχαν εκπρόσωποι των Επιτροπών Αγώνα από τον αντιπρόεδρο του ΤΕΙ, ότι το ΤΕΙ Λάρισας χάνει 7.000.000 από τα 10.000.000 των αποθεματικών του! Επισήμανε τις ευθύνες κυβέρνησης αλλά και διοικήσεων των ιδρυμάτων για το σημερινό οικονομικό αδιέξοδο, αφού τόσα χρόνια υλοποιούσαν τους προϋπολογισμούς φτώχειας των ιδρυμάτων και κάλεσε τους σπουδαστές να μη δεχτούν να φορτωθεί η ζημιά στις πλάτες τις δικές τους και των οικογενειών τους.

Κατάληψη της Διοίκησης του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας, στην Κοζάνη, πραγματοποίησαν χτες το ΜΑΣ και ο Σύλλογος Φοιτητών Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, αντιδρώντας στην πολιτική της κυβέρνησης που έχει οδηγήσει τις σχολές σε υπολειτουργία. Στο πλαίσιο αυτό, προωθούνται ταχύτερα και αλλαγές στα προγράμματα σπουδών, με συρρίκνωση των κατευθύνσεων και κόψιμο των μαθημάτων επιλογής, καθώς δεν υπάρχει διδακτικό προσωπικό να τα διδάξει (οι μόνιμοι καθηγητές δεν επαρκούν και οι έκτακτοι προσλαμβάνονται με το σταγονόμετρο, διότι δεν υπάρχουν χρήματα).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ