Πέμπτη 29 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
Ολα τα λεφτά στους πιστωτές

Ούτε δεκάρα τσακιστή από τα δάνεια δεν πρόκειται να πάει για τις λαϊκές ανάγκες

Ολα τα χρήματα από το υπόλοιπο του πρώτου δανείου των 110 δισ. ευρώ, το σύνολο των χρημάτων του δεύτερου δανείου των 130 δισ. ευρώ, αλλά και οι δαπάνες των κρατικών προϋπολογισμών που αφορούν την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους, καταλήγουν στα χέρια των πιστωτών. Αυτό επισημαίνεται σε τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου που ψηφίστηκε χτες και προβλέπει την έγκριση του «νέου δημοσιονομικού συμφώνου» και του «Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας».

Πρόκειται για επιβεβαίωση της θέσης, ότι τα δύο δάνεια - μαμούθ που συνήφθηκαν με την τρόικα και τα οποία θα πληρώσει μέχρι κεραίας ο λαός της χώρας, εξυπηρετούν αποκλειστικά τις ανάγκες των εγχώριων και ξένων πιστωτών, αλλά και τις δανείστριες χώρες και το ΔΝΤ, καθώς, μαζί με το κεφάλαιο των δανείων, θα εισπράξουν και ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσό από τόκους. Ακόμα περισσότερο, τα δάνεια αυτά δόθηκαν μόνο και μόνο για να προστατευτούν οι πιστωτές της χώρας (μεγάλες ελληνικές και ξένες τράπεζες), οι οποίοι, στην περίπτωση που η Ελλάδα χρεοκοπούσε, δε θα έπαιρναν δεκάρα τσακιστή.

Ειδικότερα στην προσθήκη αναφέρεται: «Ο διακριτός λογαριασμός του Ελληνικού Δημοσίου με τίτλο "Ελληνικό Δημόσιο (ΕΔ) Εισπράξεις και Πληρωμές για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου χρέους", που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδας, χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για την άμεση εξυπηρέτηση του ειδικού δημόσιου σκοπού και ειδικότερα για την εξυπηρέτηση του Δημόσιου Χρέους και δε διενεργείται καμία άλλη πληρωμή για οποιοδήποτε άλλο σκοπό».

Διευκρινίζονται στη συνέχεια ότι οι πληρωμές που διενεργούνται από το διακριτό αυτό λογαριασμό, αφορούν «τις δαπάνες χρεολυσίων και τόκων όλων των δανείων, των πράξεων διαχείρισης, των παραγώγων και τις λοιπές παράλληλες δαπάνες για την εξυπηρέτηση και την εν γένει διαχείριση του Δημόσιου Χρέους». Τα δε έσοδα που θα διαχειρίζεται ο συγκεκριμένος λογαριασμός, θα προέλθουν «από εισροές του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς και από χρηματικά ποσά από τη συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στην εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους», που σημαίνει έσοδα από αποκρατικοποιήσεις και άλλα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ