Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ
Εληξε και το «δεύτερο κύμα»

ΣΑΟ ΠΑΟΛΟ.-

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι για τη γιγάντια εξέγερση κρατουμένων στη Βραζιλία και τον τερματισμό της και μόλις 24 ώρες μετά μια νέα εξέγερση ξέσπασε την Τρίτη στη φυλακή Πιράζουι, που φιλοξενεί 890 κρατούμενοι και πάλι στην πολιτεία του Σάο Πάολο η οποία έληξε και αυτή αφήνοντας όμως ένα νεκρό.

Οπως ανακοίνωσαν οι σωφρονιστικές αρχές, ένας κρατούμενος έχασε τη ζωή του και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της εξέγερσης που διήρκεσε δεκαπέντε ώρες, όταν μία ομάδα κρατουμένων την ώρα που βρίσκονταν όλοι οι τρόφιμοι στην αυλή της φυλακής συνέλαβε ομήρους «οκτώ ή εννιά» δεσμοφύλακες με αίτημα τη μεταφορά τους σε άλλη φυλακή. Και πάλι πρωταγωνιστές σε αυτή την εξέγερση ήταν κρατούμενοι που θεωρούνται μέλη της συμμορίας, «Πρώτο Κομάντο της Πρωτεύουσας»-(PCC), συμμορία με έδρα το Ρίο ντε Ζανέιρο που λυμαίνεται τις φυλακές και ελέγχει το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων.

Ωστόσο, το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η εξέγερση, αν και έληξε σύντομα και σχετικά αναίμακτα έλαβε χώρα μια μόλις ημέρα μετά το τέλος των μαζικών εξεγέρσεων που σημειώθηκαν σε 29 φυλακές της ίδιας πολιτείας. Σύμφωνα με τον Νίλσον ντεΟλιβέιρα, πρόεδρο του συνδικάτου σωφρονιστικών υπαλλήλων της Βραζιλίας, η μεγάλη εξέγερση της περασμένης Κυριακής στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν 19 άνθρωποι δεν ήταν παρά «μια δοκιμή για να εκτιμηθούν οι αντιδράσεις». Κατά τον Ολιβέιρα το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και χτες. Ηταν «μια πρόβα για μια γιγαντιαία εξέγερση που μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή με απρόβλεπτες διαστάσεις» και επισημαίνει ότι ορισμένα από τα αιτήματα των εξεγερμένων, όπως οι συνθήκες κράτησης αλλά και ο συνωστισμός στα σωφρονιστικά ιδρύματα, είναι εξαιρετικά επίκαιρα αλλά και δίκαια. Εξαιτίας, αυτών των προβλημάτων αλλά κυρίως των κινδύνων πλέον που αντιμετωπίζουν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι καθώς και των άθλιων συνθηκών εργασίας, η «Ενωση Σωφρονιστικών Υπαλλήλων» προσανατολίζονται να κατέλθουν σε απεργία «πριν είναι πολύ αργά», όπως τόνισε ο Ολιβέιρα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ