Τρίτη 27 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης

Το πώς θα οργανωθεί καλύτερα και αποτελεσματικότερα η παρέμβαση στους χώρους δουλειάς με στόχο να ξεπεταχθεί, «από τα κάτω», ένα νέο κύμα αγωνιστικής αντίδρασης ενάντια στα μέτρα κυβέρνησης - τρόικας, που συντρίβουν τα δικαιώματα και τη ζωή της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, συζητήθηκε στη σύσκεψη διοικητικών συμβουλίων εργατικών σωματείων που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων των αγωνιστικών συσπειρώσεων των μικρομεσαίων αγροτών (ΠΑΣΥ), των αυτοαπασχολούμενων - ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ), των σπουδαστών - φοιτητών (ΜΑΣ).

Στην εισήγηση που παρουσίασε ο προέδρος του ΕΚΛ, Τ. Τσιαπλές, κατήγγειλε την ένταση της εργοδοτικής επιθετικότητας (χαρακτηριστικά επισήμανε πως ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών ζήτησε πρόσφατα μισθούς 300 ευρώ) και μεταξύ άλλων τόνισε: «Αμεσα τα ΔΣ των ταξικών σωματείων και όσων συνδικαλιστών δεν έχουν σκύψει το κεφάλι τους στην εργοδοσία και την κυβέρνηση, πρέπει να πρωτοστατήσουμε για την οργάνωση της πάλης στους χώρους δουλειάς και στους κλάδους. Πρέπει να δημιουργήσουμε από τα κάτω νέο κύμα αντίστασης, σε πολλούς χώρους δουλειάς, με το σύνθημα: Κάθε βήμα υποχώρησης, κάθε βήμα πίσω οδηγεί σε χειρότερα μέτρα. Το ότι ψηφίστηκαν οι αντεργατικοί νόμοι δε σημαίνει ότι αυτόματα μπορούν να εφαρμοστούν. Αυτό θα εξαρτηθεί από τη στάση των εργατών».

Στην παρέμβασή της η Αγγελική Δασκαλάκη, πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων, έκανε λόγο για κλίμα τρόμου που επικρατεί στα εμπορικά μαγαζιά, τονίζοντας πως απαιτείται καλύτερη οργάνωση της παρουσίας των ταξικών δυνάμεων, για να νιώθουν οι εργαζόμενοι ότι έχουν ένα γερό στήριγμα στο οποίο μπορούν να στηριχθούν.

Ο Πάρις Λιόλιος, πρόεδρος του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, μετέφερε την εμπειρία από την πετυχημένη απεργία στη γαλακτοβιομηχανία «Ολυμπος» των Αφών Σαράντη, που, όπως είπε, μπορεί να αξιοποιηθεί για την απεργία στον κλάδο που έχει προκηρυχτεί για τις 4 Απρίλη. Εξήγησε πώς οργανώθηκε η αγωνιστική εργατική αντίδραση στην απόφαση της εργοδοσίας να συγκροτήσει «Ενωση Προσώπων», με την οποία υπέγραψε επιχειρησιακή σύμβαση που προβλέπει περικοπή του μισθού μέχρι και 55% και πώς αντιμετωπίστηκε, με επιτυχία, η εργοδοτική απεργοσπαστική και τραμπούκικη επίθεση έξω από τις πύλες του εργοστασίου.

Ο Χρ. Καλούσης, πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστών - Καθαριστριών, κατήγγειλε τη σύμβαση που υπέγραψε στα κρυφά η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων με το ΣΕΛΠΕ και σημείωσε πως στο αμέσως επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί, με πρωτοβουλία των ταξικών σωματείων στο εμπόριο και τις υπηρεσίες στη Θεσσαλία, περιφερειακή σύσκεψη με θέμα την πρόταση της ΔΑΣ-ΟΙΥΕ για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ και την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων.

Η Μαρία Σαμπάνη, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, σημείωσε ότι το εργασιακό τοπίο στον κλάδο είναι ζοφερό, με κανόνα την εργασιακή περιπλάνηση, την ανασφάλεια, την απλήρωτη εργασία, τη μερική απασχόληση, το ωρομίσθιο, την εργοδοτική τρομοκρατία και τις απολύσεις. Η ΟΙΕΛΕ αποτελεί υπόδειγμα εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού και προβάλλει η ανάγκη σταθερού μετώπου συσπείρωσης και πάλης για Συλλογικές Συμβάσεις, όπως καθορίζονται στην κοινή πρόταση 6 σωματείων Ιδιωτικής Εκπαίδευσης από διάφορες περιοχές της χώρας που συσπειρώνονται στις γραμμές του ΠΑΜΕ.

Στην ανάγκη αγωνιστικής συμπόρευσης της μικρομεσαίας αγροτιάς με την εργατική τάξη, στο πλαίσιο του αγωνιστικού συντονισμού του ΠΑΜΕ με την ΠΑΣΥ, αναφέρθηκε ο Γ. Σακοράφας, στέλεχος της ΠΑΣΥ, ενώ ο Γ. Ρούσσας, στέλεχος του ΜΑΣ, υπογράμμισε ότι για να είναι αποτελεσματικός και να έχει προοπτική ο αγώνας των φοιτητών - σπουδαστών των λαϊκών οικογενειών για μια διαφορετική Εκπαίδευση και Παιδεία πρέπει να συνδέεται και να συντονίζεται με τους ταξικούς αγώνες της εργατιάς και των άλλων λαϊκών στρωμάτων για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ