Τρίτη 27 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
«Εφυγε» ο ΓΓ του Σουδανικού ΚΚ

Ο σ/φος Μουχαμάντ Ιμπραχεέμ Νογκντ
Ο σ/φος Μουχαμάντ Ιμπραχεέμ Νογκντ
«Eφυγε» από τη ζωή στις 22/3 σε ηλικία 81 o σύντροφος Μουχαμάντ Ιμπραχεέμ Νογκντ, ΓΓ του Σουδανικού ΚΚ. Eξελέγη για πρώτη φορά Γενικός Γραμματέας του Κόμματος το 1971, μετά από τις διώξεις, που έγιναν σε βάρος του ΣΚΚ και συνέβαλε με τη δράση του στην καθοδήγηση του κόμματος σε μια δύσκολη μακρόχρονη περίοδο κατά την οποία το ΣΚΚ έδωσε μάχη ενάντια στα αντιδραστικά καθεστώτα, υπερασπιζόμενο τα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων στο Σουδάν.

Υπό την ηγεσία του συντρόφου Νογκντ το κόμμα αρνήθηκε να δεχθεί τη λεγόμενη «εθνική συμφωνία» το 1976-77, με την οποία του ζητούνταν να παραιτηθεί από την ένοπλη πάλη και να αλλάξει όνομα και χαρακτηριστικά. Με τη στάση του αυτή συνέβαλε καθοριστικά στην ανατροπή της στρατιωτικής χούντας.

Είχε εκλεγεί βουλευτής, αλλά μετά από το πραξικόπημα το 1989 αναγκάστηκε να καταφύγει στην παρανομία και στη συνέχεια φυλακίστηκε έως το 1995, όταν το Σουδανικό ΚΚ βγήκε από την παρανομία. Ο σύντροφος Νογκντ εκλέχτηκε εκ νέου από το 5ο Συνέδριο του ΣΚΚ το 2009, στη θέση του ΓΓ, κι έδωσε μάχη ενάντια σ' εκείνες τις εσωκομματικές δυνάμεις, που επεδίωκαν την παραίτηση του ΣΚΚ από την κομμουνιστική φυσιογνωμία του.

Να σημειωθεί πως το Σουδανικό ΚΚ και φυσικά ο σ. Νογκντ από τη θέση του ΓΓ, είχαν αρνηθεί από θέση αρχής, την προσφορά του αστικού κράτους να αναλάβει την περίθαλψη στο εξωτερικό του βαριά άρρωστου σ. ΓΓ, με κρατική δαπάνη, προτιμώντας να αναλάβει το ΣΚΚ (με τη συνδρομή των αδελφών Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων) την υπόθεση της περίθαλψης του σ. Νογκντ. Ανταποκρινόμενο σ' αυτό το κάλεσμα και στα πλαίσια της διεθνιστικής του αλληλεγγύης προς τους κομμουνιστές του Σουδάν το ΚΚΕ είχε φιλοξενήσει στην Ελλάδα το 2010 για σοβαρούς λόγους Υγείας, τον ΓΓ του ΣΚΚ.

Συλλυπητήριο μήνυμα από την ΚΕ του ΚΚΕ

Η ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει στο μήνυμα της: «Ο σ. Μουχαμάντ Ιμπραχεέμ Νογκντ αφιέρωσε τη ζωή του στην υπόθεση των ιδανικών της κοινωνικής δικαιοσύνης, της εργατικής λαϊκής εξουσίας, του σοσιαλισμού. Για το λόγο αυτό διώχτηκε από τις αστικές αρχές του Σουδάν, πέρασε στην παρανομία και μέσα από τη δοκιμασία των πολύχρονων φυλακίσεων, των διώξεων. Στο δρόμο αυτό έμεινε αταλάντευτος αγωνιστής για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων της χώρας του. Μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ενωση και στις άλλες χώρες της Κεντρικής κι Ανατολικής Ευρώπης έδωσε σκληρή πολιτική μάχη με το δεξιό οπορτουνισμό που επεδίωκε την αλλαγή του ονόματος και του χαρακτήρα του ΣΚΚ. Η αγωνιστική στάση του θα παραμείνει σοβαρή παρακαταθήκη για τις νέες γενιές των κομμουνιστών του Σουδάν.

Παρακαλούμε να μεταφέρετε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και στους σύντροφος του ΣΚΚ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ