Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΕΛΛΑ - ΗΜΑΘΙΑ
Ξανά στους δρόμους τα τρακτέρ

Τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα έβγαλαν οι ροδακινοπαραγωγοί της Πέλλας και Ημαθίας στις πλατείες των χωριών των δύο νομών, διατρανώνοντας την απόφασή τους να αντισταθούν στο σχέδιο εξόντωσής τους, που έχουν αρχίσει ήδη τα μεγάλα διεθνή και ντόπια οικονομικά συμφέροντα. Ταυτόχρονα, οι αγρότες καταγγέλλουν την κυβέρνηση και βιομήχανους γιατί κοροϊδεύουν και κλέβουν τους παραγωγούς, καταπατώντας τη συμφωνία για τη θεσμική τιμή των 96 δρχ. κατά κιλό το ροδάκινο. «Το κλίμα είναι ιδιαίτερα θετικό, οι αγρότες βγαίνουν σήμερα με τα τρακτέρ τους και κάνουν συσκέψεις σε κάθε χωριό, ενώ αύριο, που περιμένουμε να υπάρξει μαζικότερη παρουσία, θα γίνει σύσκεψη για να αποφασιστεί η παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα», τονίζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αξού Ν. Τεμπερεκίδης.

Ιδιαίτερα μαζική ήταν η παρουσία των αγροτών με τα τρακτέρ τους στον Αξό, το Νέο Μυλότοπο, τις Αμπελιές, την Αραβησσό, την Επισκοπή Ημαθίας κ.α. Οπως τονίζουν τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, η αποδοχή της εκκαθάρισης στην τσέπη του παραγωγού φέτος στην τιμή των 50 και 52 δρχ. ανά κιλό το ροδάκινο, θα αποτελέσει την πλήρη οικονομική καταστροφή των 45.000 νοικοκυριών της Πέλλας και Ημαθίας, καθώς το κόστος παραγωγής του ροδάκινου ανέρχεται στις 50 δρχ. το κιλό.

«Αν δεν υπάρξει αντίσταση και υποταχτούμε στη συμφωνία που έκαναν μερικές οργανώσεις παραγωγών με τους βιομήχανους, οι περισσότερες οικογένειες παραγωγών δε θα μπορέσουν να προγραμματίσουν τα έξοδα της νέας καλλιεργητικής περιόδου. Αλλά ούτε και τα βασικά έξοδα τόσο της προηγούμενης εσοδείας τους θα μπορέσουν να πληρώσουν και ακόμη χειρότερα, ούτε καν να στηρίξουν τα βασικά έξοδα επιβίωσής της οικογενείας τους», τονίζει ο Στ. Βιτάλης, πρόεδρος του Συνδικάτου Παραγωγών Βιομηχανικού Ροδάκινου Πέλλας - Ημαθίας. Αυτή τη στιγμή - τονίζει - οι αγρότες έχουν εισπράξει για τα προϊόντα που παρέδωσαν εδώ και μήνες μόνο μικρές προκαταβολές, με αποτέλεσμα να είναι καταχρεωμένοι και να μην μπορούν πλέον να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές τους ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ