Τετάρτη 14 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ
Σμπαραλιάζουν το λαό για να σωθεί το κεφάλαιο

Τουλάχιστον 15 δισ. ευρώ θα αρπάξουν από τους εργαζόμενους από πρόσθετα μέτρα την περίοδο 2012 - 2015, σύμφωνα με την Εκθεση της Κομισιόν

Μόνο η συμμαχία και η πάλη του λαού για την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής μπορεί να σπάσει το φαύλο κύκλο «μέτρα - εκβιασμοί - μέτρα»
Μόνο η συμμαχία και η πάλη του λαού για την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής μπορεί να σπάσει το φαύλο κύκλο «μέτρα - εκβιασμοί - μέτρα»
Μέχρι το 2014 θα πρέπει να έχει εξαλειφθεί κάθε ίχνος κοινωνικής πολιτικής από το αστικό κράτος, μέσω του δραστικού περιορισμού των κοινωνικών μεταβιβάσεων σε άνεργους, πολύτεκνους και σε αυτούς που λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα, να απολυθούν δεκάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, στα πλαίσια της «δέσμευσης» για κατάργηση 150.000 θέσεων εργασίας μέχρι το 2015, να μειωθούν περαιτέρω οι δαπάνες για συντάξεις, να επέλθει νέα δραστική μείωση των δαπανών υγείας, κυρίως στον κλάδο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, να γίνουν νέες περικοπές επιχορηγήσεων προς τα δημόσια νοσοκομεία και να υπάρξει νέα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς την τοπική διοίκηση.

Αυτά επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, στα πλαίσια της έγκρισης του 2ου μνημονίου και του λεγόμενου προγράμματος χρηματοδοτικής στήριξης με 130 δισ. ευρώ. Η αποτύπωση σε αριθμούς των μέτρων αυτών, αγγίζει τα 15 δισ. ευρώ μέχρι το 2014. Ειδικότερα:

  • Το 2012 θα πρέπει να γίνουν περικοπές ύψους 3,2 δισ. ευρώ (κυρίως σε φαρμακευτικές δαπάνες, κύριες και επικουρικές συντάξεις, ειδικά μισθολόγια κλπ).
  • Τη διετία 2013 - 2014 θα πρέπει να γίνουν νέες «εξοικονομήσεις», οι οποίες αντιστοιχούν το 5,5% του ΑΕΠ ή σε 11,5 δισ. ευρώ.

Με άλλα λόγια, είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν πέτρα πάνω στην πέτρα, προκειμένου να διασωθεί από την χρεοκοπία ο ελληνικός καπιταλισμός, να παραμείνει στους κόλπους του ευρώ και να βρεθεί σε καλύτερη θέση εκκίνησης την περίοδο της αναιμικής ανάκαμψης.

Τα βαρύτατα αυτά μέτρα, είναι μέρος μόνο της επίθεσης που δέχονται τα λαϊκά στρώματα. Αφορούν πρωτίστως αυτά που, κατά τη συγκυβέρνηση και την τρόικα, πρέπει να γίνουν, προκειμένου να υπάρξει «δημοσιονομική εξυγίανση» και να γίνει το κρατικό χρέος «βιώσιμο». Το άλλο σκέλος της επίθεσης, αφορά φυσικά τα εργασιακά, την ισοπέδωση των μισθών, στο όνομα της ανάταξης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Η επίθεση όμως δεν πρόκειται να κοπάσει μετά την επόμενη διετία, αφού σύμφωνα με την έκθεση της τρόικας, η ανασύνταξη του ελληνικού καπιταλισμού προϋποθέτει πολιτικές λιτότητας, τουλάχιστον ως το 2030. Στα πλαίσια αυτά, παραθέτουν μετρήσιμους δείκτες σε ό,τι αφορά τη δυναμική του ΑΕΠ, των πρωτογενών πλεονασμάτων κ.ά. Με λίγα λόγια περιγράφουν τον εφιάλτη, με τον οποίο θα βρεθούν αντιμέτωπα τα λαϊκά στρώματα για δεκαετίες, ως αναγκαίο όρο της επιβίωσης του συστήματος καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Από την άλλη βέβαια, αναδεικνύονται και τα πολύ στενά όρια διαχείρισης του εκμεταλλευτικού αυτού συστήματος.

Ο βρόχος των 15 δισ.

Από τα μέτρα των 15 δισ. ευρώ που θα πρέπει να ληφθούν την τριετία 2012 - 2014, μετρήσιμα είναι μόνο αυτά για το 2012, τα οποία ανέρχονται σε 3,2 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα που αφορούν τη διετία 2013 - 2014, ύψους 11,5 δισ. ευρώ, θα προσδιοριστούν από τη λεγόμενη «αναθεώρηση των προγραμμάτων δημόσιας δαπάνης», η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τον Ιούνη του 2012.

Τόσο στην έκθεση, όσο και στο 2ο μνημόνιο, περιγράφονται οι τομείς οι οποίοι θα μπουν στην προκρούστεια κλίνη των περικοπών. Ετσι αναφέρεται ότι «η προσπάθεια θα πρέπει να επικεντρωθεί σε συντάξεις και τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, στις αμυντικές δαπάνες και στην αναδιάρθρωση της κεντρικής διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης». Επίσης μέχρι τον ερχόμενο Ιούνη θα πρέπει να υπάρξει «περαιτέρω εξορθολογισμός των φαρμακευτικών δαπανών και της λειτουργικής δαπάνης των νοσοκομείων, ενώ θα προσδιοριστούν επίσης και οι χρηματικές παροχές πρόνοιας»!

Το εφιαλτικό τοπίο όμως συνεχίζεται και μετά το 2014, καθώς, σύμφωνα με την Εκθεση, για να μειωθεί το κρατικό χρέος στο 117% του ΑΕΠ το 2020 και στο 90% του ΑΕΠ το 2030, θα πρέπει να συντρέχουν και οι ακόλουθοι λόγοι:

  • Πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% του ΑΕΠ από το 2014 ως το 2020 και τουλάχιστον 3,5% του ΑΕΠ ως το 2030.
  • Διατήρηση της οικονομικής κρίσης και για το 2012 (μείωση ΑΕΠ 4,7%) και το 2013 με μηδενική εξέλιξη του ΑΕΠ και ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ 2,3 - 3% για ολόκληρη τη δεκαετία μέχρι το 2020.
  • Αρνητικός πληθωρισμός το 2012 και 2013 και κάτω από 2% ως το 2020.
  • 45 δισ. ευρώ έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις ως το 2020, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη μείωση του κρατικού χρέους.
Εκθεση - βόμβα και από το ΔΝΤ

Στο ίδιο ακριβώς πνεύμα, απόρρητη έκθεση του επικεφαλής της τρόικας Πολ Τόμσεν προς το ΔΝΤ (αποκαλύφθηκε χτες από τον ΑΝΤ1) καταγράφει εκτίμηση της τρόικας ότι το πρώτο μνημόνιο «δεν πέτυχε» γιατί δεν έγιναν μεγαλύτερες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και δεν πραγματοποιήθηκαν οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Επί της ουσίας προαναγγέλλει ότι στην επόμενη γύρα των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, τίποτα απ' όλα τα παραπάνω δεν πρόκειται να μείνει όρθιο, αφού, όπως αναφέρει ο Πολ Τόμσεν, οι μισθοί της Ελλάδας πρέπει να προσεγγίσουν περισσότερο τα επίπεδα των άλλων βαλκανικών χωρών!

«Η Ελλάδα πρέπει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της και αυτό θα επιτευχθεί μόνο με μεγαλύτερη μείωση των μισθών και απελευθέρωση των επαγγελμάτων» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πολ Τόμσεν στην απόρρητη έκθεση προς το Ταμείο και προαναγγέλλει τις μεγάλες ανατροπές στο Δημόσιο, με το κλείσιμο - συγχωνεύσεις οργανισμών και τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ