Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ - ΠΓΔΜ
Διαμαρτυρίες προς «ΚΦΟΡ » για τους αντάρτες του «UCPMB»

Από την κηδεία ενός από τους Σέρβους αστυνομικούς που δολοφόνησαν οι άντρες του «UCPMB»

Associated Press

Από την κηδεία ενός από τους Σέρβους αστυνομικούς που δολοφόνησαν οι άντρες του «UCPMB»
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΣΚΟΠΙΑ.-

Η δράση των αυτονομιστών Αλβανών ανταρτών του «UCPMB» (Απελευθερωτικός Στρατός Πρέσεβο, Μεντβέγια, Μπουγιάνοβατς) δεν απασχολεί μόνο την ΟΔ Γιουγκοσλαβίας.... Χτες ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τραϊκόφσκι, κάλεσε χτες το ΝΑΤΟ να εντείνει τους μεθοριακούς ελέγχους, για να εμποδίσει την είσοδο των Αλβανών εξτρεμιστών στο έδαφος της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που βγήκε χτες από το γραφείο του Προέδρου της ΠΓΔΜ, ο Τραϊκόφσκι συναντήθηκε χτες στα Σκόπια με διοικητές της πολυεθνικής «ΚΦΟΡ» και τους επισήμανε «την αναγκαιότητα της ενίσχυσης της παρουσίας των ανδρών της δύναμης και στην άλλη πλευρά των συνόρων του Κοσσυφοπεδίου» (μεθόρια της ΠΓΔΜ με το Κοσσυφοπέδιο).

Ωρες νωρίτερα ο εκπρόσωπος του υπουργού Αμυνας της ΠΓΔΜ προειδοποιούσε πως θα ληφθούν μέτρα κατά «πιθανών προσπαθειών περαιτέρω αποσταθεροποίησης της κατάστασης», προσθέτοντας πως εδώ και καιρό οι μεθοριακοί φρουροί της χώρας αυτής παρατηρούν τις τελευταίες μέρες «αρκετές ομάδες ένοπλων ανδρών με μαύρες στολές να περνούν τα σύνορα από το Κοσσυφοπέδιο»...

Μπλόκα διαμαρτυρίας για την επίθεση στο Ποντούγεβο

Το ίδιο 24ωρο, δεκάδες Σέρβοι Κοσσοβάροι χωρικοί έκλεισαν χτες τις εισόδους χωριών που βρίσκονται κοντά στην οδική αρτηρία Πρίστινα - Σκόπια διαμαρτυρόμενοι για τη φονική επίθεση των Αλβανών κατά Σέρβων προσκυνητών την περασμένη Παρασκευή στο Ποντούγεβο. Οι άνδρες της ΚΦΟΡ δεν τόλμησαν να διαλύσουν τα μπλόκα των διαδηλωτών, καθώς η συγκεκριμένη πράξη διαμαρτυρίας διαδραματιζόταν την ίδια περίπου ώρα με το χρόνο ταφής των θυμάτων της βομβιστικής επίθεσης σε νεκροταφεία της Γρατσάνιτσα...

Σύμφωνα με πληροφορίες του ανεξάρτητου σερβικού ραδιοφωνικού σταθμού B-92 Σέρβοι κάτοικοι του Κοσσυφοπεδίου απαίτησαν από τις πολυεθνικές δυνάμεις της «ΚΦΟΡ» να επιβαίνουν στα λεωφορεία μεταφοράς των Σέρβων και μέλη της στρατιωτικής πολυεθνικής δύναμης, με στόχο την αποτροπή νέων τρομοκρατικών επιθέσεων. Ο Βρετανός ταγματάρχης της «ΚΦΟΡ», Ρόμπερτ Φράι, είχε απαντήσει πως κατανοεί το αίτημα αλλά έως χτες βράδυ δεν είχε αποκριθεί εάν θα το ικανοποιήσει ή όχι.

«Δε λύνεται η κρίση στο Κόσσοβο δίχως... Βελιγράδι»

Τη δημιουργία ενός πολυεθνικού Κοσσυφοπεδίου μέσω της συνεργασίας Σέρβων της επαρχίας, του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ υποστήριξε χτες ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, Νεμπόισα Τσόβιτς στη διάρκεια επίσκεψής του στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να συνεργαστούμε με την Αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσσοβο και την πολυεθνική δύναμη του ΝΑΤΟ. Ομως, όποιος νομίζει πως η κρίση του Κοσσυφοπεδίου μπορεί να επιλυθεί δίχως τη Σερβία και το Μαυροβούνιο πλανάται πλάνην οικτράν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σέρβος αξιωματούχος, λίγο μετά τη συνάντησή του με οκτώ από τους 43 Σέρβους που τραυματίστηκαν την περασμένη Παρασκευή κατά τη διάρκεια βομβιστικής επίθεσης σε λεωφορείο Σέρβων προσκυνητών από Αλβανούς αυτονομιστές.

Ο Τσόβιτς, που συνομίλησε με τοπικούς Σέρβους αξιωματούχους και μέλη κομμάτων που στήριξαν την εκλογή στη γιουγκοσλαβική προεδρία του Βόισλαβ Κοστούνιτσα, επανέλαβε για μια ακόμη φορά πως «δίχως τη συνεργασία του Βελιγραδίου δεν μπορεί να λυθεί ένα τόσο επικίνδυνο, επώδυνο και σύνθετο πρόβλημα όσο το Κοσσυφοπέδιο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ