Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Φραγμό σε ιδιωτική πολεοδόμηση στις Ροβιές

Φραγμό στην οικοδόμηση από ιδιώτες στη θέση «Θραψερή» Ροβιών του Δήμου Λίμνης Εύβοιας βάζει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) κρίνοντας παράνομο το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης, με το σκεπτικό ότι δεν προτείνεται νόμιμα.

Παράλληλα, από το «μικροσκόπιο» του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου πέρασαν μεταβατικές διατάξεις του άρθρου 24 του νόμου 2598/1997. Το δικαστήριο έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η μεταβατική διάταξη, όταν υποβάλλεται αίτηση για έγκριση πολεοδομικού σχεδίου βασιζόμενο σε αναδρομική ισχύ του νόμου, αλλά δεν έχει επακολουθήσει πράξη έγκρισης της καταλληλότητας του χώρου.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Το ΣτΕ είχε κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο 1947/1991 που αφορούσε ιδιωτική πολεοδόμηση σε έκταση 50 στρεμμάτων. Στη συνέχεια η κυβέρνηση ανέβασε την έκταση στα 100 στρέμματα με το νόμο 2508/1997, ενώ έμπαιναν προϋποθέσεις για να εγκρίνει η Πολιτεία την ιδιωτική πολεοδόμηση.

Το άρθρο 24 όμως, έδινε το δικαίωμα σε όσους είχαν υποβάλει αίτηση για ιδιωτική πολεοδόμηση πριν την ισχύ του παραπάνω νόμου (2508/1997), να υπαχθούν στο παλαιό καθεστώς του νόμου 1947/1991. Ωστόσο, το ΣτΕ έκρινε ότι η μεταβατική αυτή διάταξη είναι αντισυνταγματική γιατί:

- Διατηρεί σε ισχύ τη δυσμενέστερη για το περιβάλλον και τη χωροταξία ρύθμιση.

- Η σχετική αίτηση για έγκριση πολεοδομικής μελέτης με τα δικαιολογητικά υποβλήθηκε χωρίς να επακολουθήσει διοικητική πράξη έγκρισης της καταλληλότητας του χώρου.

Αντίθετα, το ΣτΕ έκρινε συνταγματική άλλη μεταβατική διάταξη του άρθρου 24 (νόμος 2508/1997) που επιτρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία της ιδιωτικής πολεοδόμησης με το προηγούμενο καθεστώς, εφόσον έχει εκδοθεί η διοικητική πράξη της οικιστικής καταλληλότητας του χώρου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ