Κυριακή 11 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΣΡ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΥΦΩΝΙΑ»
Κανάλια στυλοβάτες του συστήματος

ΠΙΝΑΚΑΣ 2
ΠΙΝΑΚΑΣ 2
Την πλήρη στήριξή τους στην κυβέρνηση και τις δυνάμεις που την υποστηρίζουν, αναπαράγοντας συνεχώς την αστική ιδεολογία και πολιτική, δείχνουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες των ΜΜΕ καθώς και η κρατική ΕΡΤ, κρατώντας συγχρόνως κοινή γραμμή και στάση, είτε αποσιωπώντας είτε διαστρεβλώνοντας απέναντι κυρίως στο ΚΚΕ. Την ίδια στιγμή, αποδεικνύουν ότι η όποια «αντικειμενικότητα», ο όποιος «πλουραλισμός» και η όποια «πολυφωνία» είναι μόνο φαινομενικά. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης για την «πολιτική πολυφωνία», που έδωσε στη δημοσιότητα το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για το 2011.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης υποτίθεται ότι είναι υπεύθυνο να ελέγχει τους τηλεοπτικούς σταθμούς για το αν «τηρούνται οι προβλεπόμενοι στο Σύνταγμα σκοποί της αντικειμενικής και με ίσους όρους μετάδοσης πληροφοριών και ειδήσεων», αλλά στην πραγματικότητα - όπως και οι άλλες λεγόμενες «ανεξάρτητες αρχές» - λειτουργεί ως το φύλλο συκής του πραγματικού ρόλου των τηλεοπτικών σταθμών που ανήκουν στους μεγαλοεπιχειρηματίες αλλά και της κρατικής ΕΡΤ και δεν είναι άλλος από αυτόν του στυλοβάτη του συστήματος στο επίπεδο της προπαγάνδας. Στόχος και σκοπός τους η πολιτική και ιδεολογική χειραγώγηση του λαού, με την καλλιέργεια σάπιων αντιδραστικών προτύπων και αξιών, ο καθαγιασμός του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, των ιμπεριαλιστικών εγκλημάτων κατά των λαών. Και ταυτόχρονα συστηματικά αποσιωπούν τις θέσεις και τις δραστηριότητες του ΚΚΕ (και γενικότερα του ταξικού λαϊκού κινήματος) ή τις παρουσιάζουν διαστρεβλωμένες.

ΠΙΝΑΚΑΣ 1
ΠΙΝΑΚΑΣ 1
Για να μπορούν να παίζουν αυτόν το ρόλο, χρησιμοποιούν τις δημόσιες συχνότητες που τους έχουν παραχωρηθεί και έτσι μπορούν να μπαίνουν σε κάθε σπίτι. Για να δικαιολογήσει αυτήν την παραχώρηση γίνεται και ο δήθεν έλεγχος από το ΕΣΡ. Οπως η ετήσια «έκθεση πολυφωνίας», η οποία γίνεται με τρόπο που δε δίνει την πραγματική εικόνα, επιχειρεί να τη «ρετουσάρει», αλλά όμως και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να σκεπάσει την αθλιότητα. Και αυτό γιατί, το ΕΣΡ μετρά το χρόνο (και βέβαια όχι το περιεχόμενο) που διατίθεται στα κόμματα, μόνο στα κεντρικά δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών. Αφήνει εκτός όλο το υπόλοιπο πρόγραμμα, δηλαδή τις διάφορες ενημερωτικές εκπομπές ή άλλες με καθαρά πολιτικό περιεχόμενο (ιστορικές, ντοκιμαντέρ κλπ). Αν μετρούσε συνολικά το πρόγραμμα των καναλιών, όπως θα έπρεπε, τα αποτελέσματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά. Θα αποδεικνυόταν έτσι και με αυτόν τον τρόπο η αλήθεια, ότι το ΚΚΕ είναι ουσιαστικά αποκλεισμένο από τα κανάλια.

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία

Αλλά ακόμη και αυτά τα πλασματικά, σε σχέση με την πραγματικότητα, στοιχεία της «έκθεσης πολυφωνίας» είναι αποκαλυπτικά.

Για την ετήσια έκθεση του 2011, το ΕΣΡ ανέλυσε 6.640 πολιτικές ειδήσεις των σταθμών MEGA, ANT1, ALPHA, ALTER (για όσο διάστημα λειτουργούσε), ΣΚΑΪ, STAR και της κρατικής ΝΕΤ. Το 18,9% των πολιτικών ειδήσεων που αναλύθηκαν προέρχεται από το MEGA, ενώ ακολουθεί το STAR με 17,6%, ο ANT1 με 17,3%, η ΝΕΤ με 16,7%, ο ΣΚΑΪ με 10,7%, ο ALTER με 10,5% και τέλος ο ALPHA με 8,4%.

ΠΙΝΑΚΑΣ 3
ΠΙΝΑΚΑΣ 3
Τι βρίσκει λοιπόν το ΕΣΡ με τις μετρήσεις του; Οτι τα κανάλια έδωσαν περίπου το μισό χρόνο στο ΠΑΣΟΚ, (το 50,71% μεσοσταθμικά για όλα τα κανάλια). Για τη ΝΔ, διατέθηκε το 23,37% του χρόνου και αν συνυπολογιστεί και αυτός της Δημοκρατικής Συμμαχίας το μέσο ποσοστό ανεβαίνει στο 25,82%, στον ΣΥΡΙΖΑ (μαζί με τη ΔΗΜΑΡ) το 8,47%, στον ΛΑ.Ο.Σ. το 7,05% και στο ΚΚΕ το 7,02%(Πίνακας 2). Δεν τηρούν, δηλαδή, ούτε ακόμη και αυτήν την υποχρέωση που έχουν να μοιράζουν το χρόνο στα κόμματα ανάλογα με τα ποσοστά που έλαβαν στις τελευταίες εκλογές.

Τα πράγματα, όμως, είναι ακόμη χειρότερα και αυτό αποδεικνύεται από τον Πίνακα 1, όπου φαίνεται ο χρόνος που διατίθεται στα κεντρικά δελτία ειδήσεων στους πολιτικούς αρχηγούς. Στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, το ΜEGA δίνει το μικρότερο χρόνο από όλους τους άλλους. Είναι στη σειρά για τον ΣΚΑΪ, για τον ΑΝΤ1, τη ΝΕΤ, το STAR και τον ALPHA και μόνο στον ALTER. Τα σχόλια είναι περιττά...

Ιδιαίτερα προβεβλημένος στους 5 από τους 7 σταθμούς ο Γ. Παπανδρέου (με εξαίρεση τον ALTER και τον ANT1 όπου προηγείται ο Αντ. Σαμαράς). Αγαπημένα πρόσωπα των καναλιών κατά σειρά ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας και ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης, αλλά και η Ντ. Μπακογιάννη με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά και ο Φ. Κουβέλης με μεγάλη προβολή από το MEGA. Aξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο Αλ. Τσίπρας είναι στη 2η θέση στη ΝΕΤ και τον ALPHA, ξεπερνώντας σε προβολή ακόμη και τον πρόεδρο της ΝΔ. Ο Γ. Καρατζαφέρης βρίσκεται στην τρίτη θέση σε STAR και ALTER πίσω από Γ. Παπανδρέου και Αντ. Σαμαρά και η Ντ. Μπακογιάννη είναι στη 2η θέση στον ΣΚΑΪ πίσω από τον Γ. Παπανδρέου.

Αλλη μια απόδειξη από αυτήν την ίδια την «έκθεση πολυφωνίας» του ΕΣΡ του ρόλου που παίζουν τα κανάλια των μεγαλοεπιχειρηματιών είναι ο Πίνακας 3 που δείχνει το συνολικό χρόνο που διατέθηκε στα κόμματα που στήριξαν την κυβέρνηση του Μαύρου μετώπου το δίμηνο Νοέμβρης - Δεκέμβρης 2011.

Γυρίστε τους την πλάτη

Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα επιβάλλεται να γυρίσουν την πλάτη τους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης των καπιταλιστών και να στραφούν στον προλεταριακό Τύπο. Εχοντας καθαρό ότι το δικαίωμα του αγωνιζόμενου λαού να ενημερώνεται ολόπλευρα και ουσιαστικά, να ακούγεται η φωνή του, το δικαίωμα στην ψυχαγωγία και στον πολιτισμό είναι ασυμβίβαστα με την κατοχή των ΜΜΕ από το κεφάλαιο και ιδιαίτερα των τηλεοπτικών Μέσων που φτάνουν σε κάθε σπίτι μέσα από τις δημόσιες συχνότητες. Ο Αλαφούζος, ο Μπόμπολας, ο Βαρδινογιάννης και άλλοι μεγαλοϊδιοκτήτες των ΜΜΕ είναι ταυτόχρονα και μεγαλοεργοδότες, με ισχυρά οικονομικά συμφέροντα. Αυτά υπερασπίζονται από τα Μέσα τα οποία κατέχουν και σφυροκοπούν την εργατική τάξη και το λαό, για να θωρακίσουν την εξουσία τους σαν τάξη. Απέναντί της, μοναδικό φόβητρο και αντίπαλο η αστική τάξη έχει το ΚΚΕ και τη φωνή του, τον «Ριζοσπάστη» και τον «902».

Ιδιαίτερα σήμερα, που η ταξική πάλη οξύνεται και μαζί της η επίθεση στην εργατική τάξη και η συκοφάντηση των αγώνων της, η καθημερινή παρουσία του «Ριζοσπάστη» στα εργοστάσια, στις εργατογειτονιές, στα μικρομάγαζα και τις σχολές είναι απαραίτητη όσο ποτέ.


Α.Γ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ