Σάββατο 10 Μάρτη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η αλήθεια για το «κούρεμα»

Πέρα από κάθε όριο πρόκλησης κινείται η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου, που μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της ελεγχόμενης χρεοκοπίας στην οποία οδήγησε τη χώρα, μοιράζει ευχαριστίες προς πιστωτές, εκβιασμούς προς διοικήσεις ασφαλιστικών ταμείων που δε δέχτηκαν οικειοθελώς τη λεηλασία των αποθεματικών τους και απειλές προς το σύνολο των εργαζομένων να συνεχίσουν να στηρίζουν κάθε αντιλαϊκό μέτρο, για να μη συμβούν τα ...χειρότερα. Χειρότερα όμως από τις ατραπούς στις οποίες μας έχει οδηγήσει η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ δε γίνεται. Με το «κούρεμα» του κρατικού χρέους οι τράπεζες και οι επενδυτικές εταιρείες που έχουν στην κατοχή τους ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, δέχονται να εισπράξουν 53,5% λιγότερα από τα οφειλόμενα. Πρόκειται για μια μορφή αναδιάρθρωσης του χρέους, καταστροφή κεφαλαίων που έλεγαν οι κομμουνιστές τουλάχιστον από το Μάη του 2010. Οι πιστωτές, συμφώνησαν να «κουρέψουν», δηλαδή να διαγράψουν ένα μέρος του χρέους, αφού σε αντίθετη περίπτωση, και λόγω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα, κινδύνευαν να τα χάσουν όλα. Αυτός ο κίνδυνος ήταν εδώ και καιρό ορατός στη λεγόμενη δευτερογενή αγορά ομολόγων, όπου οι τιμές των ελληνικών τίτλων διατίθενται μειωμένες κατά 60% και 70%.

Ούτε στιγμή να μην περάσει από το μυαλό οποιουδήποτε ότι αυτοί οι τύποι ζημιώνονται. Το αντίθετο συμβαίνει. Εκεί που, λόγω της κρίσης, κινδύνευαν να μην πάρουν δεκάρα για τα ελληνικά ομόλογα, τώρα τους εγγυώνται ότι θα πάρουν πίσω σχεδόν τα μισά. Πέρα από αυτό, να μην ξεχνάμε ότι οι τραπεζίτες θησαύρισαν, χάρη στη φιλομονοπωλιακή πολιτική, όλα τα τελευταία χρόνια. Να ένας αριθμός: Μόνο στην Ελλάδα, οι τράπεζες που διαχειρίζονται το κρατικό χρέος, την περίοδο 2003 - 2009 αύξησαν την περιουσία τους (την περιουσία, όχι τα κέρδη) κατά 376 δισ. ευρώ!!! Εντελώς διαφορετική είναι η υπόθεση που αφορά τα Ασφαλιστικά Ταμεία των εργαζομένων, που η κυβέρνηση «κουρεύει» υποχρεωτικά τα αποθεματικά τους. Και είναι διαφορετική για πολλούς λόγους, όπως: Πρόκειται για τις αποταμιεύσεις των εργαζομένων που δεκαετίες οι κυβερνήσεις παρακρατούσαν χωρίς να δίνουν καν επιτόκιο. Πρόκειται για τα αποθεματικά που ήδη έχουν «ψαλιδιστεί» από τον τζόγο στο Χρηματιστήριο, προς το οποίο τα έσπρωξαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Είναι χρήματα που η κυβέρνηση τα τοποθετούσε τόσα χρόνια σε ομόλογα, ενώ τα Ταμεία για να τα βγάλουν πέρα αναγκάζονταν και δανείζονταν από τις τράπεζες. Ηδη, οι ίδιοι κυβερνώντες προετοιμάζουν το έδαφος για την ανάγκη λήψης και νέων μέτρων στον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης με το επιχείρημα ότι ....μειώνονται τα αποθεματικά των Ταμείων.

Μαζί με τα άλλα ψεύδη που συνοδεύουν την κυβερνητική επιχειρηματολογία για το θετικό του πράγματος, είναι και το ότι για πρώτη φορά στην ιστορία θα απαλλαγούμε από ένα χρέος της τάξης των 105 δισ. ευρώ. Παραμύθια. Η αλήθεια είναι ότι ενώ το 2009 το κρατικό χρέος ήταν 298 δισ. ευρώ και ότι μέχρι το 2015 θα πληρώσουμε τόκους που ξεπερνούν τα 100 δισεκατομμύρια, το 2015 θα χρωστάμε ακόμα περισσότερα, περίπου 400 δισ. ευρώ. Το ΚΚΕ το είχε πει εξαρχής: Η διαδικασία της ελεγχόμενης πτώχευσης της οικονομίας είναι μια φιλομονοπωλιακή πολιτική που επιχειρεί, γδέρνοντας και τσαλαπατώντας τα εκατομμύρια των εργαζομένων, να στηρίξει το κεφάλαιο να ξεπεράσει την κρίση.


Κ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ