Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ηλεκτροφόρες συνέπειες

Η θρυλούμενη «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι από τη Δευτέρα γεγονός. Η Κοινοτική Οδηγία 96/92, που με ευλάβεια μετουσίωσε σε νόμο του κράτους η κυβέρνηση Σημίτη, δεν αφορά μόνο τη λεγόμενη κατάργηση του μονοπωλίου που είχε η ΔΕΗ επί 50 χρόνια στη χώρα μας. Προβλέπει κάτι πολύ περισσότερο. Την ολοκληρωτική απορύθμιση της υπάρχουσας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σ' ολόκληρη την ΕΕ, που λειτουργεί στη βάση ύπαρξης κρατικών επιχειρήσεων. Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Το επόμενο, που εφαρμόζεται ταυτόχρονα, προϋποθέτει την παράδοση του συνόλου του τομέα ενέργειας στο μεγάλο μονοπωλιακό κεφάλαιο.

Ολο το προηγούμενο διάστημα, ακόμα και σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, έντυπα και ηλεκτρονικά, με εκτεταμένη αρθρογραφία, συνεντεύξεις αρμοδίων κ.ο.κ. ανήγαγαν το ζήτημα ως μείζον... ευεργέτημα για τους καταναλωτές και την εθνική οικονομία. Ουδέν ψευδέστερον. Αλλωστε, δε χρειάζονται πολλά επιχειρήματα. Οι αρνητικότατες συνέπειες τόσο για τους καταναλωτές, όσο και για την εθνική οικονομία, είναι ήδη παρούσες. Αδιάψευστος μάρτυρας, όλα όσα έχουν συμβεί στις χώρες που η αγορά έχει απελευθερωθεί. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι αυτό της Καλιφόρνιας, όπου εκεί, ουδείς, ωφελήθηκε, εκτός των ιδιωτών παραγωγών.

Στη χώρα μας, η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα προκύψει με την παραχώρηση των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ στους ιδιώτες παραγωγούς. Η ΔΕΗ, που λειτουργεί από την 1/1/2001 ως Ανώνυμη Εταιρεία, προβλέπεται να ιδιωτικοποιηθεί μέσω της εισόδου της στα Χρηματιστήρια το προσεχές καλοκαίρι. Δε θα μείνει όμως στην «απλή» ιδιωτικοποίησή της. Το μεγάλο κεφάλαιο απαιτεί τον κατακερματισμό της σε μικρές ανεξάρτητες επιχειρήσεις, ώστε να τη θέσει πιο γρήγορα υπό τον έλεγχό του. Αυτό προτείνει πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ. Αυτό γίνεται και στη γειτονική Ιταλία, με την αντίστοιχη ENEL. Αλλωστε, ο σημερινός διαχωρισμός της ΔΕΗ σε τέσσερις Βασικές Επιχειρησιακές Μονάδες είναι ο προάγγελος του κατακερματισμού της Επιχείρησης.

Ομως το τι σημαίνει απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αν και ισχύει μόνο τρεις ημέρες, αρχίσαμε να βιώνουμε καλά στο πετσί μας. Η... μεταλλασσόμενη ΔΕΗ προσφέρει ήδη δείγματα γραφής στους υποψήφιους μνηστήρες. Μην ξεχνάμε! Η πρώτη μέρα της απελευθέρωσης συνοδεύτηκε με αύξηση κατά 116% στις νέες συνδέσεις οικιακών καταναλωτών και κατά 80% στα καταστήματα και τις μικρές βιοτεχνίες. Η ΔΕΗ έχει αναλάβει ουσιαστικά την υποχρέωση να αυξήσει τα τιμολόγια της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικά, ώστε να προλειάνει το έδαφος για υψηλή κερδοφορία των ιδιωτών. Η ΔΕΗ αποτέλεσε την πρώτη ΔΕΚΟ που προχώρησε στο δανεισμό εργαζομένων της. Εχει ήδη εξαγγείλει στη δραστική μείωση του προσωπικού της. Εγκατέλειψε στα συρτάρια τον ενεργειακό σχεδιασμό. Δεν προχωρεί στις αναγκαίες επενδύσεις, με αποτέλεσμα η Βόρεια Ελλάδα να αντιμετωπίζει σχεδόν καθημερινά μικρά και μεγάλα «μπλακ άουτ».

Ολα αυτά, και τα χειρότερα που έπονται, καθιστούν τώρα, όσο ποτέ άλλοτε, αναγκαίο τον αγώνα για μια ΔΕΗ 100% στο δημόσιο, με αποκλειστικότητα στην παραγωγή, τη μεταφορά και τη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας, με βάση το συμφέρον του ελληνικού λαού και της εθνικής οικονομίας. Τώρα χρειάζεται η συσπείρωση, η συστράτευση με το σύνολο των ταξικών δυνάμεων, των μόνων που έχουν τη δυνατότητα μέσα από τη συγκρότηση αγωνιστικού μετώπου να ανατρέψουν αυτή την πολιτική. Διότι η ηλεκτρική ενέργεια, στα πλαίσια της λαϊκής οικονομίας που υπηρετεί το λαό της χώρας, δεν μπορεί να αποτελεί εμπόρευμα για τον πλουτισμό των λίγων, αλλά αγαθό για τη στήριξη των προσπαθειών του κοινωνικού συνόλου.


Σταμάτης ΖΗΣΙΜΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες «βολές» για τιμολόγια και «απελευθέρωση»(2011-05-20 00:00:00.0)
Εργαλεία εκτίναξης των χρεώσεων(2009-10-01 00:00:00.0)
Το χρονικό της παραχώρησης(2006-12-03 00:00:00.0)
Ο λαός θα πριμοδοτήσει τους ...επενδυτές(2001-10-05 00:00:00.0)
Τα πάντα στο μεγάλο κεφάλαιο(2000-05-28 00:00:00.0)
Ομοφωνία στην ...υπονόμευση της ΔΕΗ(1996-06-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ