Παρασκευή 9 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΒΡΟΣ
Κινητοποίηση ενάντια στο ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου

Οχι στην επένδυση της μεταλλουργίας χρυσού στο Πέραμα του Εβρου, που προωθεί η κυβέρνηση με διαδικασίες Fast Track, είπε ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία του Εβρου, μέσα από το μαζικό και μαχητικό συλλαλητήριο που πραγματοποίησε το μεσημέρι της Τετάρτης έξω από το Δημαρχείου Αλεξανδρούπολης. Κατήγγειλαν το ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου της περιοχής και δήλωσαν την απόφασή τους να εμποδίσουν την υλοποίηση της επένδυσης που το μόνο που θα φέρει στην περιοχή είναι καταστροφή του περιβάλλοντος. Επίσης, κατήγγειλαν για εμπαιγμό τις κυβερνήσεις, καθώς χρόνια τώρα διαβεβαίωναν ότι η επένδυση δε θα προχωρήσει εφόσον δεν υπάρχει η συναίνεση της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, γνωμοδότησε θετικά στην Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση της «Χρυσωρυχεία Θράκης», για την επένδυση χρυσού στο Πέραμα και το υπουργείο Ανάπτυξης ανάβοντας και πάλι «πράσινο φως» για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος χρυσού από την εταιρεία Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Β.M.E., θυγατρική της «Eldorado» που επίσης διαθέτει μεταλλευτικές εγκαταστάσεις στην Κίνα, τη Βραζιλία, την Τουρκία και την Ελλάδα, ελέγχει της Χρυσωρυχεία Θράκης, τη Μεταλλευτική Θράκης και τα μεταλλεία Χαλκιδικής.

Στη συγκέντρωση που διοργάνωσε η διανομαρχιακή επιτροπή αγώνα Ροδόπης - Εβρου, συμμετείχαν και χαιρέτησαν οι τοπικοί εκπρόσωποι όλων των κομμάτων καθώς και οι αιρετοί της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης που κάτω από την πίεση των αγωνιστικών αντιδράσεων του λαού, εμφανίζονται δήθεν να διαφοροποιούνται από την κεντρική πολιτική των κομμάτων τους και της κυβέρνησης.

Στη συγκέντρωση χαιρέτησε ο Χρήστος Τρέλλης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση. Κατήγγειλε την απόφαση της μαύρης συγκυβέρνησης για ξεπούλημα του δημόσιου ορυκτού πλούτου με αποκλειστικό στόχο την τεράστια κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Σχολίασε επίσης την αρνητική θέση που εκφράζουν οι τοπικές ηγεσίες της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑ.Ο.Σ., σημειώνοντας ότι προσπαθούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού και ιδιαίτερα σήμερα εξυπηρετούν ψηφοθηρικούς σκοπούς.

Ο ορυκτός πλούτος λαϊκή περιουσία

Με ανακοίνωσή της η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ, χαιρετίζει τον πολύχρονο αγώνα του λαού, καλεί όμως να βγάλει συμπεράσματα και να μην περιορίσει την αντίδρασή του μόνο ενάντια στην εταιρεία.

Αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Καλούμε όλους τους φορείς να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στο ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου στο μεγάλο κεφάλαιο και στη βέβαιη καταστροφή του περιβάλλοντος και με τη βούλα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ΔΝΤ. Αγωνιζόμαστε: Να ματαιωθεί κάθε απόπειρα εξόρυξης του χρυσού και τα μεταλλευτικά δικαιώματα να επιστραφούν στο δημόσιο. Ο ορυκτός πλούτος της χώρας να γίνει λαϊκή περιουσία. Ανάπτυξη προς όφελος του λαού με βασικό στοιχείο την προστασία του περιβάλλοντος».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ποια είναι και τι κάνει η ELDORADO(2013-03-12 00:00:00.0)
Διάλογος που οδηγεί στο ξεπούλημα(2004-10-20 00:00:00.0)
Ομόφωνο ΟΧΙ στα χρυσωρυχεία(2002-11-17 00:00:00.0)
Συλλαλητήριο κατά του χρυσωρυχείου(2002-02-07 00:00:00.0)
«Το μέλλον μας δεν είναι κυάνιο - χρυσός»(2001-02-13 00:00:00.0)
Παλλαϊκή διαμαρτυρία την Κυριακή(2001-02-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ