Τρίτη 6 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Σαν σήμερα

1910 Ξεσηκώνονται οι αγρότες. Το πρώτο αίμα χύνεται στο Κιλελέρ, που μένει στην ιστορία ως σύμβολο του αγώνα της αγροτιάς.

1933 Αποτυγχάνει απόπειρα πραξικοπήματος υπό τον Πλαστήρα. Το ΚΚΕ καταδίκασε την πραξικοπηματική ενέργεια και κάλεσε το λαό να παλέψει για τη ματαίωσή της.

1944 Ξεκινά η Μάχη της Κοκκινιάς που κράτησε τρεις ημέρες και έγινε σύμβολο αντίστασης του κοκκινιώτικου λαού ενάντια στους κατακτητές. Ηταν ο προπομπός για το Μπλόκο της Κοκκινιάς στις 17 Αυγούστου του ίδιου χρόνου, όπου οι Γερμανοί και οι ντόπιοι συνεργοί τους πότισαν με το αίμα εκατοντάδων παλικαριών τη Μάνδρα του Μπλόκου και δεκάδες άλλα σημεία της πόλης.

1968 Αψηφώντας την παγκόσμια κατακραυγή, η ρατσιστική κυβέρνηση του Ιαν Σμιθ, στη Ροδεσία, απαγχονίζει τρεις μαύρους αγωνιστές της παράνομης οργάνωσης «Λεοπάρδαλη».

1974 Ο ηγέτης των Εργατικών, Χάρολντ Ουίλσον, σχηματίζει κυβέρνηση μειοψηφίας στο Λονδίνο. Λήγει η απεργία διαρκείας των ανθρακωρύχων, καθώς η νέα κυβέρνηση ικανοποιεί σχεδόν όλες τις οικονομικές απαιτήσεις του κλάδου.

1981 Τροποποιήσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο επιφέρει η κυβέρνηση, εν είδει μονομερούς χειρονομίας καλής θέλησης προς την Τουρκία.

1985 Ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου εξαγγέλλει θεαματικά τη διαβόητη «αγορά του αιώνα». Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΥΣΕΑ, εγκρίνεται η υπογραφή προσυμφώνων για την αγορά 40 αεροσκαφών «F-16» και 40 «Μιράζ 2000». Υλοποιείται έτσι μια προειλημμένη απόφαση, αγνοώντας το κοινό αίσθημα και τις διαμαρτυρίες για την καταστροφική αυτή επιλογή.

1994 Πεθαίνει η Μελίνα Μερκούρη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ