Σάββατο 3 Μάρτη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συζητήθηκε η Ερώτηση του ΚΚΕ

Η κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και του Οργανισμού Εργατικής Εστίας γίνεται με αποκλειστικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου, αφού «οι κοινωνικές προσφορές τους σε λίγο θα περάσουν σε ιδιωτικά χέρια», δημιουργώντας εκρηκτικά προβλήματα στους εργαζόμενους. Αυτό κατήγγειλε χτες στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησής του για το θέμα στον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη. Ο τελευταίος επιχείρησε να υποβαθμίσει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της απόφασης αυτής και να την υποβαθμίσει σε ...διοικητική αλλαγή.

Χαρακτηριστικά ο Γ. Κουτρουμάνης υποστήριξε πως το «νέο τοπίο που έχει διαμορφωθεί δε σημαίνει ότι καταργούνται και οι υποχρεώσεις, θα εκπληρωθούν στο ακέραιο. Δεν υπάρχει θέμα για τα δάνεια που εξυπηρετούνται, θα υπάρχει επιδότηση του επιτοκίου και παραπέρα διευκόλυνση με δυνατότητα επιμήκυνσης για την αποπληρωμή». Επίσης υποστήριξε πως δεν υφίσταται «κανένα θέμα με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς» της Εργατικής Εστίας, ενώ η περιουσία των δύο οργανισμών «μεταβιβάζεται στον ΟΑΕΔ και θα διατηρείται σε ειδικό λογαριασμό με τα αποθεματικά» και «θα αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο». Ανέφερε τέλος πως «δεν θα διαγραφούν χρέη και απαιτήσεις», ενώ το προσωπικό θα μεταφερθεί επίσης στο ΟΑΕΔ.

Απαντώντας στα επιχειρήματα του υπουργού Εργασίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ ήταν σαφής λέγοντας για τα δάνεια σχετικά με την επιδότηση του επιτοκίου ότι αυτή μεταφέρεται στον ΟΑΕΔ την ίδια στιγμή που «ψηφίσατε ότι ιδρύονται εταιρείες για τον ΟΑΕΔ άρα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υποκατασταθεί από ιδιωτικές εταιρείες». Συνολικά για τον ΟΑΕΔ επισήμανε ότι «νέα προγράμματα δεν αναλαμβάνονται από τον ΟΑΕΔ εκτός από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και των εν εξελίξει παροχών», οπότε «μόλις ολοκληρωθούν αυτές οι δράσεις η προσφορά θα πάψει να υφίσταται». Για τους υπό κατάργηση οργανισμούς ο Σπύρος Χαλβατζής σημείωσε ότι «οι παροχές που προσέφεραν βοηθούσαν στην ανάπτυξη εσωτερικού Τουρισμού, στο να έχει ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι του ο εργαζόμενος και τα παιδιά του να πηγαίνουν σε παιδικούς σταθμούς. Αυτά κόβονται» έστω και αν «θα υπάρξει μεταβατική περίοδος μερικών μηνών». Συνέχισε λέγοντας πως «δεν επιτρέπεται σε αυτή την περίοδο, που χειμάζονται πλατιά λαϊκά στρώματα, η ανεργία είναι στα ύψη και επίσημα θα ξεπεράσει το 20%, να καταργούνται οργανισμοί που λειτουργούσαν με την πληρωμή των εργαζομένων. Να καταργούνται και να βρίσκονται επί ξύλου κρεμάμενοι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι». Παράλληλα αναφέρθηκε και στους ίδιους τους εργαζόμενους σε ΟΕΚ και Εργατική Εστία, τονίζοντας πως «στηρίζουμε τον αγώνα τους». Επίσης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ τόνισε για τους δύο οργανισμούς πως «υπάρχει τεράστια περιουσία που φοβόμαστε ότι θα κάνει φτερά, υπάρχουν χρέη του ΙΚΑ προς τους δυο οργανισμούς, αλλά και φιλέτα του ΟΕΚ που εποφθαλμιούν τραπεζικοί και άλλοι όμιλοι σε περιοχές όπως τη Χαλκιδική».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ