Παρασκευή 2 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Απολύσεις και νέες μειώσεις μισθών

Με προειδοποιητική απεργία από σήμερα στις 11 το πρωί έως τις 4 το μεσημέρι του Σαββάτου, απαντούν οι εργαζόμενοι των εφημερίδων «Μακεδονία», «Θεσσαλονίκη», «Σπορ του Βορρά» στις 7 απολύσεις συναδέλφων τους, που ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά το απόγευμα της Τετάρτης η εργοδοσία της «Μακεδονικής Εκδοτικής Εκτυπωτικής».

Οι απολύσεις ανακοινώθηκαν ενάμιση μήνα μετά την επαναλειτουργία της εφημερίδας έπειτα από πολύμηνες κινητοποιήσεις των εργαζομένων που διεκδικούσαν την καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλονταν. Οι 7 εργαζόμενοι που απολύθηκαν ήταν ανάμεσα στους 22 συνολικά που αρνήθηκαν να υπογράψουν τις ατομικές συμβάσεις, που διαπραγματεύθηκε η ΕΣΗΕΜΘ και με τις οποίες μειώθηκαν οι μισθοί των εργαζομένων κατά 30%.

Στο μεταξύ, ήδη έχουν αποχωρήσει «οικειοθελώς», κάτω από την απειλή δήθεν οριστικού λουκέτου των εφημερίδων, περίπου 60 εργαζόμενοι.

Την ίδια ώρα, στο άλλο εκδοτικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, στην «Εκδοτική Βορείου Ελλάδας» που εκδίδει την εφημερίδα «Αγγελιοφόρος», η εργοδοσία επανήλθε με νέες απαιτήσεις για μειώσεις μισθών κατά 25%.

Θυμίζουμε ότι από πέρσι, με την υπογραφή και την προτροπή της ΕΣΗΕΜΘ, οι εργαζόμενοι είχαν αναγκασθεί να αποδεχθούν μειώσεις των μισθών τους κατά 12,5%. Οι ατομικές συμβάσεις για τις μειώσεις μισθών έληξαν το Γενάρη. Στο μεταξύ, τους τελευταίους μήνες η εργοδοσία έχει ήδη προχωρήσει σε 25 απολύσεις εργαζομένων εκ των οποίων οι 11 τελευταίες έγιναν με τετράμηνη προειδοποίηση σύμφωνα με την οποία μειώνεται κατά 50% το ύψος της αποζημίωσης.

Επίσης, μέσα στο Φλεβάρη η εργοδοσία προχώρησε και σε αναστολή της έκδοσης του καθημερινού «Αγγελιοφόρου». Τώρα ζητά από τους εργαζόμενους να αποδεχθούν μειώσεις 25% για ένα χρόνο με τη «δέσμευση» - φούμαρα ότι θα ...διατηρήσει τις θέσεις εργασίας.

Μέσα από συνέλευση που πραγματοποίησαν χθες, οι εργαζόμενοι διαμήνυσαν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν νέες μειώσεις και απαιτούν ανάκληση όλων των απολύσεων συναδέλφων τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ