Παρασκευή 2 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2007 - 2013
Κόβονται 567 εκατ. ευρώ

Μεγάλο «τσεκούρι» στα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα και στις αναδασώσεις

Κατά 567 εκατ. ευρώ μειώνονται τα εθνικά κονδύλια για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 - 2013 («Αλέξανδρος Μπαλτατζής»). Η μείωση αυτή δε σημαίνει ότι το κενό καλύπτεται από αντίστοιχα κοινοτικά κονδύλια. Το υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων προχωράει στη μείωση αυτή μετά την απόφαση της ΕΕ τον περασμένο Αύγουστο να μειωθεί η εθνική συμμετοχή για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ από 25% στο 5%, προκειμένου να ξεμπλοκάρουν έργα που ενδιαφέρουν μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ετοιμάσει την πρόταση για τις περικοπές και τις ανακατανομές πόρων στους άξονες και τα μέτρα του ΠΑΑ, όπου με βάση τους σχετικούς πίνακες που είδαν το φως της δημοσιότητας βγαίνουν μεγάλα μαχαίρια στον γεωργικό τομέα και στην προστασία των δασών. Για παράδειγμα, στον αγροτικό τομέα στο μέτρο 121, όπου είναι τα σχέδια βελτίωσης, κόβονται συνολικά 260,3 εκατ. ευρώ (198,1 εκατ. ευρώ από την εθνική συμμετοχή και 52,2 εκατ. ευρώ από την κοινοτική). Επίσης στη βιολογική γεωργία κόβονται 77,4 εκατ. ευρώ (46,6 εκατ ευρώ από την εθνική συμμετοχή και 30,8 από την κοινοτική). Μείωση γίνεται και στο κονδύλι της ολοκληρωμένης διαχείρισης σε καπνό και τεύτλα, όπου κόβονται 12,6 εκατ. ευρώ (7,5 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους και 5,1 από κοινοτικούς). Τα παραπάνω αποτελούν μερικές μόνο περιπτώσεις.

Μεγάλο «τσεκούρι» πέφτει στα έργα αναδάσωσης και στα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα αποκατάστασης των καμένων εκτάσεων. Από 104,9 εκατ. ευρώ της εθνικής συμμετοχής προτείνεται να κοπούν τα 76,9 εκατ. ευρώ, και από τα 79,2 εκατ. ευρώ της κοινοτικής συμμετοχής προτείνεται να κοπούν τα 57,8 εκατ. ευρώ. Επίσης στον τομέα της βελτίωσης των συνθηκών πρόληψης για αντιπυρική προστασία προτείνεται η περικοπή 8 εκατ. ευρώ (4,8 από εθνικούς πόρους και 3,2 από κοινοτικούς).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ