Κυριακή 4 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΜΑΝΑΤΖΕΡ
Χορός κερδών... υπό την ανοχή της UEFA

Παρά τους κατά καιρούς λεκτικούς λεονταρισμούς του προέδρου της UEFA Mισέλ Πλατινί οι μάνατζερ δρουν ανενόχλητοι...

Associated Press

Παρά τους κατά καιρούς λεκτικούς λεονταρισμούς του προέδρου της UEFA Mισέλ Πλατινί οι μάνατζερ δρουν ανενόχλητοι...
Μπορεί ο πρόεδρος της UEFA Μισέλ Πλατινί να δίνει τον... αγώνα του (έχοντας φυσικά τους λόγους του) για συμμάζεμα και έλεγχο στα οικονομικά των ομάδων, με το περίφημο σχέδιο «financial fair play», ωστόσο την ίδια ώρα το χρήμα κινείται και μάλιστα με... ιλιγγιώδη ταχύτητα στην Ευρώπη. Αιτία γι' αυτό η γιγάντωση τα τελευταία χρόνια του κυκλώματος των μάνατζερ που από απλοί ατζέντηδες πριν μερικές δεκαετίες, και μάλιστα μόνο ορισμένων πρωτοκλασάτων παικτών, έχουν μεταβληθεί σήμερα στους ανθρώπους που επί της ουσίας κινούν τα νήματα στο παρασκήνιο. Από τα συμφέροντα που καθορίζουν μια μεταγραφή μέχρι τα -όχι και λίγα λίγα- παραδείγματα όπου μάνατζερς παικτών έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις άσχετες με αυτό που δηλώνει ο τίτλος τους. Ολα αυτά φανερώνουν την πραγματικότητα που επικρατεί πίσω από την κουρτίνα. Και φυσικά υπό την ανοχή της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας, αφού παρά τις όποιες σκόρπιες δηλώσεις για το συγκεκριμένο κύκλωμα των υπευθύνων και τις... απειλές, ποτέ δεν έγινε κάτι το ουσιαστικό.

Το αντίθετο, μάλιστα, αφού η συνεχιζόμενη εμπορευματοποίηση του αθλήματος κάνει πιο εύκολο το έργο και φυσικά τα κέρδη του συγκεκριμένου κυκλώματος. Το παράδειγμα του κερδοφόρου... σκλαβοπάζαρου (επί της ουσίας) που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μάστιγα, με τον εγκλωβισμό παιδιών ηλικίας 16-17 ετών ή και μικρότερης (κυρίως από φτωχές χώρες) που «δένονται» με συμβόλαια προκειμένου από τις ομάδες ή τους μάνατζερς να μοσχο-πωληθούν αργότερα με τεράστια ποσά, δείχνει ακριβώς το πόσο... κόπτονται οι υπεύθυνοι του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου...

Τεράστια κέρδη

Αγώνες σαν αυτοί στο Τσάμπιονς Λιγκ αποτελούν το κύριο πεδίο δράσης των κυκλωμάτων μάνατζερ προκειμένου να στήσουν το αλισβερίσι τους

Associated Press

Αγώνες σαν αυτοί στο Τσάμπιονς Λιγκ αποτελούν το κύριο πεδίο δράσης των κυκλωμάτων μάνατζερ προκειμένου να στήσουν το αλισβερίσι τους
Οπως προκύπτει από την έκθεση του CIES Football Observatory, που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, το ποσό που διακινείται μόνο στον ευρωπαϊκό χώρο είναι τεράστιο και ξεπερνάει τα 400 εκατ. ευρώ. Το CIES δραστηριοποιείται στον τομέα της στατιστικής και της οικονομικής ανάλυσης στο χώρο του αθλητισμού και ειδικότερα του ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με την τελευταία του μελέτη, τα έσοδα των πρακτορείων μάνατζερ πλησίασαν τα 400 εκατ. ευρώ, ενώ αυτό το ποσό είναι ακόμη μεγαλύτερο, αφού στους υπολογισμούς δεν συμπεριλήφθηκαν όλες οι λίγκες των ευρωπαϊκών χωρών. Μάλιστα ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι αυτό που αφορά τις επαγγελματικές δραστηριότητες των μάνατζερ, αφού όπως προκύπτει από την έρευνα δεν αποτελεί το κύριο επάγγελμα για τους περισσότερους που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόνο το 41% ασκεί σε πλήρη και αποκλειστική απασχόληση τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Από το υπόλοιπο 59% οι περισσότεροι ασχολούνται με τη δικηγορία και τα χρηματοοικονομικά. Σύμφωνα μάλιστα με τα επίσημα στοιχεία, πριν από 5 χρόνια οι μάνατζερ σε όλο τον κόσμο ήταν μόλις 1.100. Πλέον, έχουν φθάσει τις 5.000. Παράλληλα στο χώρο τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιούνται και οι εταιρείες δημοσιών σχέσεων ,που επίσης μπαίνουν στο γενικότερο αλισβερίσι, ενώ στον αριθμό των μάνατζερ με επίσημη άδεια θα πρέπει να προστεθούν και οι λεγόμενοι συνεργάτες που έχουν σε διάφορες χώρες και οι οποίοι μπορεί επίσημα να μη διαθέτουν άδεια.

Το ποσοστό που με βάση τους νόμους δικαιούται να παίρνει ένας μάνατζερ ανέρχεται στο 8 έως 10% από την αμοιβή του ποδοσφαιριστή - πελάτη τους. Στην πραγματικότητα η προμήθεια είναι πολύ μεγαλύτερη, αφού συχνά οι μάνατζερ κάνουν ιδιωτικές συμφωνίες με τους ποδοσφαιριστές (φυσικά με άλλου είδους αμοιβή γι' αυτούς) ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο παίκτης, όπως π.χ. να αγωνιά για το πού θα συνεχίσει την καριέρα του ή να υπάρχει προοπτική να πάει σε ένα ανώτερο πρωτάθλημα.

Απόλυτη εξουσία

Ουσιαστικά, από την έναρξη της περίφημης εποχής «Μποσμάν» στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, από τότε δηλαδή που οι ποδοσφαιριστές μένουν ελεύθεροι στο τέλος των συμβολαίων τους και παράλληλα μπορούν να πηγαίνουν όπου θέλουν, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση άρχισε να γιγαντώνεται και ο ρόλος των απανταχού μάνατζερ. Σήμερα αυτοί είναι που καθορίζουν τα πάντα, αφού επί της ουσίας εξουσιάζουν ποδοσφαιριστές κι ομάδες, καθορίζουν το ύψος της αμοιβής του πελάτη τους ποδοσφαιριστή, αλλά και την ίδια την προτίμησή του σε ό,τι αφορά την ομάδα όπου θα συνεχίσει την καριέρα του. Δεν είναι λίγες οι φορές που παίκτες δηλώνουν ότι θέλουν να μείνουν σε κάποια ομάδα, ωστόσο η έλευση του μάνατζερ αλλάζει όλα τα δεδομένα. Οπως και οι περιπτώσεις που κάποιος παίκτης δεν εκφέρει καθόλου γνώμη εάν δεν πάρει κατευθύνσεις από το μάνατζέρ του. Δείγματα χαρακτηριστικά για τη σχέση που υπάρχει. Και βέβαια σε κάποιες άλλες περιπτώσεις αποδεικνύεται περίτρανα ο ρόλος των μάνατζερς και σε μια σειρά άλλα ζητήματα, όπως είναι η προώθηση και η προστασία του πελάτη τους μέσω των γνωριμιών στα ΜΜΕ ή των αντίστοιχων που διαθέτουν στην ομάδα όπου αγωνίζεται ο παίκτης, ενώ βέβαια δε λείπουν και οι περιπτώσεις που μάνατζερ παικτών έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε κυκλώματα στημένων αγώνων (με κύριο όπλο τους τον έλεγχο των πελατών τους).

Πλέον η γιγάντωση του κυκλώματος έχει φέρει και καινοτομίες, με γραφεία μάνατζερ να αγοράζουν ολόκληρες ομάδες εκμεταλλευόμενοι κυρίως τα οικονομικά προβλήματα προκειμένου να λειτουργήσουν σαν πεδίο διακίνησης των πελατών τους. Μάλιστα, όπως έχει αποδειχθεί σε αυτή την περίπτωση, τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά για την ίδια την ομάδα όταν το έργο ολοκληρωθεί... οι πρώην σωτήρες αναζητήσουν αλλού το πρόσφορο έδαφος για κέρδη.


Μπ. ΤΣ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ