Τρίτη 20 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Μπαλάκι» οι ψυχασθενείς

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ έκαναν χτες συγγενείς 1.300 ψυχασθενών που νοσηλεύονται σε 11 ιδιωτικές κλινικές και αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να πεταχτούν στο δρόμο μετά τις απειλές των κλινικαρχών ότι «δε βγαίνουν» με το νοσήλιο των 9.500 δραχμών που τους δίνει η κυβέρνηση.

Η υποκρισία σε όλη αυτή την ιστορία περισσεύει. Η διοίκηση του ΙΚΑ αντιμετωπίζει τις κλινικές με τη δήθεν αυστηρότητα ότι «είστε ιδιωτικός τομέας και αν σας αρέσει με αυτή την τιμή», ενώ ταυτόχρονα «δείχνει» ως υπεύθυνο το υπουργείο Υγείας που δεν αυξάνει τα νοσήλια. Ταυτόχρονα όμως το επίσημο κράτος οδηγεί στις ιδιωτικές κλινικές και ανθρώπους για αναγκαστική νοσηλεία, καθώς τα δημόσια ψυχιατρεία έχουν φρακάρει -ιδιαίτερα μετά τις μεγάλες ζημιές στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής.

Ετσι εκείνοι που αναμένεται να την πληρώσουν είναι οι άρρωστοι - που μπορεί να βρεθούν στο δρόμο - ή οι συγγενείς τους που καλούνται να πληρώσουν τη διαφορά που προκύπτει απ' τις 9.500 δραχμές μέχρι τις 18.000 που ζητούν οι κλινικάρχες. Και να σκεφτεί κανείς ότι το 80% των νοσηλευομένων είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ και έχουν καταβάλει τις εισφορές τους για αυτή την ώρα της ανάγκης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ