Τρίτη 20 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στρατιωτικοποιείται το σώμα των τελωνειακών

Με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών δίνεται η δυνατότητα να οπλοφορούν

Σοβαρά ερωτηματικά ανακύπτουν από τη χτεσινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών, που μεταξύ άλλων προβλέπει το δικαίωμα «προαιρετικής» οπλοκατοχής από τους τελωνειακούς υπαλλήλους κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους καθώς και της εκπαίδευσής τους σε στρατιωτικές μονάδες.

Πολλά ερωτηματικά προκύπτουν και από την προβλεπόμενη δυνατότητα οπλοφορίας, ακόμη και σε περιπτώσεις τελωνειακών που τους αφαιρέθηκε προηγουμένως το σχετικό «δικαίωμα», λόγω στέρησης προαγωγής, υποβιβασμού, ακόμη και προσωρινής ή οριστικής παύσης. Η υπουργική απόφαση αναφέρει ρητά ότι «κατ' εξαίρεση» το δικαίωμα οπλοφορίας παρέχεται και στις περιπτώσεις αυτές, «εφόσον συντρέχουν ειδικοί λόγοι και μόνο μετά από έγκριση του Γενικού Διευθυντού Τελωνείων», χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακόμη και νύξη για το ποιοι μπορεί να είναι είναι αυτοί οι «ειδικοί λόγοι».

Ταυτόχρονα, οι τελωνειακοί υπάλληλοι που ασκούν καθήκοντα δίωξης λαθρεμπορίου και ναρκωτικών θα χρεώνονται υποχρεωτικά με «ατομικό οπλισμό», τον οποίο θα έχουν στην κατοχή τους και εκτός υπηρεσίας.

Η απόφαση έρχεται σε συνέχεια διατάξεων νόμου του 1998, αλλά η συγκυρία που επελέγη μόνον τυχαία δεν είναι: Στο γενικότερο κλίμα «τρομο-λαγνείας» που καλλιεργούν από κοινού κυβέρνηση και ξένες «υπηρεσίες» ενόψει των Ολυμπιακών του 2004, προστέθηκε την περασμένη εβδομάδα και η δολοφονία δυο αστυνομικών, γεγονός που αξιοποιείται από τους κυβερνώντες στην κατεύθυνση της εντεινόμενης ενίσχυσης των κατασταλτικών μηχανισμών του κράτους και συνακόλουθα της περιστολής των λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων. Η όλη διαδικασία πλήττει, πρώτο, το σώμα των τελωνειακών υπαλλήλων που οδηγείται σε ακούσια στρατιωτικοποίηση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ