Τρίτη 20 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΡΥΧΕΙΑ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ
Οι εργαζόμενοι οργανώνουν την αντίσταση τους

Συγκροτήθηκε Συντονιστική Επιτροπής Αγώνα για την αποτροπή των αντεργατικών μεθοδεύσεων

Την αντίστασή τους οργανώνουν οι εργαζόμενοι του Νότιου Πεδίου της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα στις προσπάθειες της διεύθυνσης του ορυχείου να περιορίσει κατά 20% τα λειτουργικά έξοδα με την ανατροπή του προγράμματος εργασίας που εφαρμοζόταν μέχρι σήμερα, τη μείωση του προσωπικού και τη λειψή συντήρηση του εξοπλισμού, δημιουργώντας έτσι επιπρόσθετους κινδύνους για την ασφάλεια των εργαζόμενων.

Σε συγκέντρωση που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στα συνεργεία του μηχανολογικού του Νότιου Πεδίου προχώρησαν στη συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για να συντονίσουν την πάλη τους ενάντια στις μεθοδεύσεις της διεύθυνσης και να προωθήσουν τα βασικά εργατικά αιτήματα που είναι 5θήμερο, 35ωρο χωρίς μείωση των αποδοχών και όχι στον «κοινωνικό διάλογο» για το ασφαλιστικό.

Την υπερωριακή εργασία που τώρα φαίνεται να θέλει να καταργήσει η διοίκηση, χωρίς την πρόσληψη επιπρόσθετου προσωπικού για να εξασφαλίσει την κανονική συντήρηση του εξοπλισμού, την επέβαλε η ίδια η διοίκηση «με μη σύννομες ενέργειες για περισσότερο από 15 χρόνια, με τη συνενοχή της ηγεσίας των συνδικάτων, εκμεταλλευόμενη την ανάγκη των εργαζόμενων να βελτιώσουν το εισόδημά τους», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής.

Η προσπάθεια αυτή της διεύθυνσης είναι ένα μέτρο ενταγμένο στη λογική της μείωσης του κόστους εργασίας συνολικά και άμεσα συνδεδεμένο με την «ευέλικτη ετήσια διευθέτηση του χρόνου εργασίας», που επιδιωκόμενος στόχος είναι η κατάργηση του ωραρίου εργασίας, του 5θήμερου και του 8ωρου.

Η διεύθυνση επιδιώκει να σταματήσει να πληρώνει τους εργαζόμενους για τις υπερωρίες τους, χωρίς όμως να προσλάβει νέο προσωπικό που είναι απαραίτητο για να διατηρηθεί το απαιτούμενο επίπεδο συντήρησης του εξοπλισμού. Με άλλα λόγια, θέλει να αναγκάσει το υπάρχον τεχνικό προσωπικό να συνεχίσει να δουλεύει όσες παραπανίσιες ώρες αποφασίσει η διεύθυνση χωρίς να πληρώνεται. Με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί το κόστος εργασίας γιατί θα μειωθεί το μέσο ωρομίσθιο των εργαζομένων και θα αυξηθεί η παραγωγικότητα της εργασίας.

Η καθολική αντίδραση των εργαζομένων του μηχανολογικού με τη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν και τη συγκρότηση της Συντονιστικής Επιτροπής αγώνα, είχε σαν πρώτο αποτέλεσμα να «παγώσουν» προσωρινά τα σχέδια της διοίκησης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ