Τρίτη 20 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Η κατανομή των «Ολυμπιακών» πιστώσεων για το 2001

Τι ποσά θα πάρουν τα υπουργεία από τον κρατικό προϋπολογισμό το 2001, για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004

Ποσό που υπερβαίνει τα 110 δισ. δρχ. θα δοθεί μέσα στο 2001 από τον κρατικό προϋπολογισμό στα συναρμόδια υπουργεία για δαπάνες που αφορούν δράσεις και έργα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας αποφάσισε το προηγούμενο διάστημα τον τρόπο με τον οποίο θα κατανεμηθεί ένα ποσό ύψους 7,959 δισ. δρχ. από τον τακτικό προϋπολογισμό προς τα συναρμόδια υπουργεία. Τα υπόλοιπα 100 δισ. δρχ. έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και αφορούν κυρίως τα αθλητικά έργα και τα έργα υποδομών που θα κατασκευάσουν τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ, Μεταφορών και Επικοινωνιών και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού.

Σημειώνεται ότι από τη σύγκριση μεταξύ των στοιχείων του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και του συνολικού ποσού που αναγράφεται στον κρατικό προϋπολογισμό (κωδικός 5129) προκύπτει μια διαφορά της τάξης των περίπου 500 εκατομμυρίων δρχ. Συγκεκριμένα, το ποσό που προβλέπει ο προϋπολογισμός είναι 7,5 δισ. δρχ., ενώ οι πιστώσεις που θα κατανείμει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας από τον προϋπολογισμό, φτάνουν τα 7,959 δισ. δρχ.

Οι πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού για το 2001 ανά υπουργείο, κατανέμονται ως εξής:

  • Εξωτερικών: εγκρίθηκε ποσό ύψους 1,2 δισ. δρχ. για τις Δράσεις Ολυμπιακής Εκεχειρίας.
  • Εθνικής Αμυνας: εγκρίθηκε ποσό ύψους 229 εκατ. δρχ. για θέματα Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.
  • Παιδείας: ποσό ύψους 3 δισ. δρχ. για την πρόσληψη εκπαιδευτικών και το Πρόγραμμα Ολυμπιακής Παιδείας.
  • Υγείας και Πρόνοιας: εγκρίθηκε ποσό ύψους 1,05 δισ. δρχ. που αντιστοιχεί στο κόστος μελετών ενημέρωσης, εκπαίδευσης προσωπικού και για Δράσεις εθελοντισμού.
  • Δημόσιας Τάξης: εγκρίθηκε ποσό ύψους 880 εκατ. δρχ. που θα δαπανηθεί για θέματα προσωπικού και για τη νεοσύστατη Διεύθυνση Ολυμπιακής Ασφάλειας.
  • Τύπου: εγκρίθηκε ποσό ύψους 250 εκατ. δρχ. που αντιστοιχεί στο κόστος συνεργασίας με γραφεία Τύπου στο εξωτερικό και τη φιλοξενία δημοσιογράφων.
  • Εμπορικής Ναυτιλίας: εγκρίθηκε ποσό ύψους 1,35 δισ. δρχ. που αφορά την πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού.


Σημειώνεται ότι για το 2000 είχαν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 6,9 δισ. δρχ. για δημοπρατήσεις των αναγκαίων έργων και μελετών που αφορούν κυρίως τα έργα του ΥΠΕΧΩΔΕ (αθλητικά έργα). Ακόμα, για το 2000 έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ακόμα 1 δισ. δρχ. για παρεμβάσεις που αφορούν την αναβάθμιση της Αθήνας και της Αττικής, ενώ για τα έργα αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για το ίδιο έτος, είχαν εγκριθεί πιστώσεις ύψους 11,5 δισ. δρχ.

Αυξάνεται ο προϋπολογισμός

Την ίδια στιγμή, όλα δείχνουν ότι οι πρώτες εκτιμήσεις της κυβέρνησης για το συνολικό κόστος των κρατικών δαπανών (κρατικός προϋπολογισμός) για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 (1,3 τρισ. δρχ.) θα αυξηθεί κατά πολύ, αφού τα ποσά που ζητούν τα εμπλεκόμενα υπουργεία ξεπερνούν τα αρχικά που δημοσιοποιήθηκαν από την κυβέρνηση τον περασμένο Ιούλη.

Ο νέος προϋπολογισμός που πρόκειται να παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα, θα είναι ιδιαίτερα φουσκωμένος δεδομένου ότι το κόστος των εγκαταστάσεων που επρόκειτο να γίνουν στον ιππόδρομο του Φαλήρου (120 δισ. δρχ.) καθώς και το Ιππικό Κέντρο και ο ιππόδρομος στο Μαρκόπουλο (75 δισ. δρχ.) θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Τέλος, ο προϋπολογισμός της «Αθήνα 2004» - πρόκειται να αναθεωρηθεί ως τον ερχόμενο Μάη - αγγίζει τα 640 δισ. δρχ.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες, ο οικονομικός απολογισμός για το 2000 της «Αθήνα 2004» ανήλθε στα 10,5 δισ. δρχ. Ο προϋπολογισμός της εταιρίας ήταν 14,2 δισ. δρχ. και η μείωση κατά περίπου 4 δισ. δρχ. οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υλοποιήθηκαν, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, προγράμματα στελέχωσης και προμηθειών.

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org