Σάββατο 25 Φλεβάρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Μεγαλώνουν τα αδιέξοδα και οι ανταγωνισμοί

Υπό αμφισβήτηση ήδη η πρόσκαιρη συμφωνία του Γιούρογκρουπ

«Δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι ο δρόμος που έχουμε πάρει θα οδηγήσει στην επιτυχία», αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, στην επιστολή με την οποία ζήτησε χτες από τους Γερμανούς βουλευτές να εγκρίνουν το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Η ομολογία Σόιμπλε επιβεβαιώνει ότι η συμφωνία για το «κούρεμα» δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένας πρόσκαιρος ενδοκαπιταλιστικός συμβιβασμός, ο οποίος δεν πρόκειται να οδηγήσει σε έξοδο από την κρίση, ούτε να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που οι ίδιοι ευαγγελίζονται.

Την επιστολή δημοσιοποίησε το «Ρόιτερς» και σ' αυτήν ο Σόιμπλε προσθέτει ότι «πιθανώς να μην είναι και η τελευταία φορά που θα κληθεί η γερμανική Βουλή να ασχοληθεί με το ζήτημα της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα» και ότι οι όποιες εναλλακτικές λύσεις έχουν λιγότερες πιθανότητες επιτυχίας. Ο ίδιος τονίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει τα «επείγοντα μέτρα» πριν από την εκταμίευση της πρώτης δόσης, ενώ σε ό,τι αφορά στην αναδιάρθρωση του χρέους, υποστηρίζει ότι δε θα είχε νόημα χωρίς την ευρεία συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και ότι η εκταμίευση των δανείων θα εγκριθεί μόνο «όταν πράγματι θα έχει διασφαλιστεί μια ευρεία συμμετοχή των μεμονωμένων ιδιωτών πιστωτών».

Στο ίδιο πνεύμα, η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ, ύστερα από συνάντηση με τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ, Ζ. Κ. Γιούνκερ, χαρακτήρισε «απρόβλεπτο» και με «σημαντικούς κινδύνους» το δρόμο είτε της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, είτε της χρεοκοπίας της. Η ίδια ισχυρίστηκε ότι το ελληνικό PSI είναι «μία αχαρτογράφητη περιοχή», ενώ ο Γιούνκερ είπε ότι «δεν έχει τελειώσει η νύχτα» για να «κλειδώσει» η βοήθεια για την Ελλάδα.

Χτες, η Α. Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Λ. Παπαδήμο. Τη Δευτέρα θα απευθύνει διάγγελμα για το σχέδιο δανειοδότησης της Ελλάδας, καθώς μεγαλώνει ο αριθμός των βουλευτών της που δεν προτίθενται να το υπερψηφίσουν, δείχνοντας όξυνση των ανταγωνισμών ανάμεσα στις μερίδες των κεφαλαιοκρατών στο εσωτερικό της Γερμανίας.

Με θέμα την κρίση και στο φόντο ισχυρών ανταγωνισμών, γίνεται σήμερα και αύριο στο Μεξικό η Σύνοδος υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών της «Ομάδας των 20» (G-20). Στο επίκεντρο θα βρεθεί ξανά το ύψος της συμμετοχής κάθε ιμπεριαλιστικού οργανισμού και κέντρου στον επιμερισμό της ζημιάς από την ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας ή και άλλων χωρών της Ευρωζώνης. Η Ευρωζώνη, επικαλούμενη τη νέα κατρακύλα, προσέρχεται στη σύνοδο της G-20 με αίτημα την αύξηση των χορηγήσεων των αμερικανικών και ασιατικών κυβερνήσεων στο ΔΝΤ, ενώ το ΔΝΤ επιδιώκει αύξηση της συμμετοχής των κρατών - μελών της Ευρωζώνης στους μηχανισμούς που έχουν δημιουργήσει (EFSF και ESM).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ