Τετάρτη 22 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πυκνώνουν οι επισκέψεις ΝΑΤΟικών στην Ελλάδα

Μετά τον Ράσμουσεν, στην Αθήνα βρέθηκε χτες για διαβουλεύσεις ο ανώτατος διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (SACEUR)

Οι επιχειρησιακές προτεραιότητες του ΝΑΤΟ και η παραπέρα ελληνική εμπλοκή στις επόμενες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που ετοιμάζονται, βρέθηκαν στην ατζέντα των συνομιλιών που είχε χτες στην Αθήνα ο ανώτατος διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (SACEUR), Αμερικανός ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, στο πλαίσιο της μαύρης επετείου των 60 χρόνων συμμετοχής της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Μόλις την περασμένη Πέμπτη, στην Ελλάδα είχε βρεθεί ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Α. Φ. Ράσμουσεν.

Ο ελληνικής καταγωγής ανώτατος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρ. Παπούλια, όπου μεταξύ άλλων αναγνώρισε τη σημασία που έχει η ελληνική εμπλοκή στην επιτυχία των δολοφονικών επεμβάσεων της Συμμαχίας στην ευρύτερη περιοχή. Οπως είπε, «είμαστε πολύ υπερήφανοι για τη συμμετοχή της Ελλάδας σε επιχειρήσεις της Συμμαχίας, κάνετε πολύ καλή δουλειά».

Ο Τζ. Σταυρίδης συναντήθηκε ακόμα με τον υπουργό Αμυνας, Δ. Αβραμόπουλο, και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Μ. Κωσταράκο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, «κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στις τρέχουσες επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, καθώς και στην εξέλιξη της υλοποίησης της νέας δομής δυνάμεων της Συμμαχίας».

Στα υπό διευθέτηση θέματα εντάσσεται και η «αντιπυραυλική ασπίδα» του ΝΑΤΟ, στην οποία η Ελλάδα έχει ήδη διαθέσει, σιωπηλά, μια μοίρα αντιβαλλιστικών - αντιαεροπορικών βλημάτων «Πάτριοτ». Το «αγκάθι», ωστόσο, για την ελληνική πλευρά βρίσκεται στην εγκατάσταση στην Τουρκία του συστήματος ελέγχου (ραντάρ), μέσω του οποίου η τουρκική πλευρά επιδιώκει να κερδίσει έδαφος στον επιχειρησιακό έλεγχο του Αιγαίου σαν σύνολο (ελληνικά νησιά και θάλασσα).

Ενα ακόμα θέμα που βρίσκεται σε τελική διευθέτηση είναι αυτό της νέας δομής δυνάμεων και της νέας δομής διοίκησης του ΝΑΤΟ. Οπως ήδη έχει συμφωνηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας το Νοέμβρη του 2010 και εξειδικεύτηκε σε μεταγενέστερη υπουργική σύνοδο, γίνεται ένα παραπέρα βήμα στην κατεύθυνση της ενιαίας συγκεντρωτικής δομής σε ενοποιημένο χώρο, με συρρίκνωση των στρατηγείων και των επιχειρησιακών κέντρων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ