Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΥΓΕΙΑ
ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΑΥΛΙΔΑΣ
Δραματική και επικίνδυνη κατάσταση για τους ασθενείς

Υπόλογος ο υπουργός Υγείας και η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου, δήλωσε ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, μετά από περιοδεία του

Η αντιλαϊκή πολιτική έχει οδηγήσει σε οριακή κατάσταση τη λειτουργία του Θεραπευτηρίου
Η αντιλαϊκή πολιτική έχει οδηγήσει σε οριακή κατάσταση τη λειτουργία του Θεραπευτηρίου
Κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή Ευβοίας του Κόμματος, περιόδευσε χτες στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων στην Αυλίδα. Η πορεία του Θεραπευτήριου δείχνει ότι η κατάσταση χειροτερεύει και γίνεται επικίνδυνη με ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του μαύρου μετώπου. Σε ένα χώρο που στεγάζει πολύ δύσκολα περιστατικά, όπου ξεχειλίζει ο ανθρώπινος πόνος και οι συνθήκες για τους εργαζόμενους είναι πολύ σκληρές, διαιωνίζεται μια απαράδεκτη κατάσταση.

Για περισσότερους από 90 ασθενείς υπάρχουν μόνο 6 νοσηλευτές, αφού όχι μόνο δεν έγιναν προσλήψεις μονίμων νοσηλευτών, αλλά από τις αρχές Γενάρη έληξαν και οι συμβάσεις των επικουρικών, με αποτέλεσμα να απολυθούν. Και αυτά την ώρα που στο Θεραπευτήριο έγιναν νέες εισαγωγές από ιδρύματα που έκλεισαν (π.χ. περιστατικά αυτισμού και σχιζοφρένειας), που δεν μπορούν να καλυφθούν από τις υπηρεσίες και τα μέσα που διαθέτει το Θεραπευτήριο Αυλίδας.

Με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς, χρειάζονται πάνω από 30 νοσηλευτές για να καλύπτονται οι βάρδιες. Αποτέλεσμα των ελλείψεων είναι η εντατικοποίηση της εργασίας, η μη απόδοση ρεπό και αδειών, ενώ εργαζόμενοι δουλεύουν έως και 7 νυχτερινές συνεχόμενες βάρδιες. Ελλείψεις σημειώνονται και στις υπόλοιπες ειδικότητες, στο τεχνικό προσωπικό, στο προσωπικό της κουζίνας. Οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να εκτελούν εργασίες πέραν της ειδικότητάς τους (π.χ. χρέη μαγείρισσας κάνει τραπεζοκόμος, νοσηλεύτριες αναγκάζονται και κουρεύουν - ξυρίζουν τους περιθαλπομένους).

Τα αμαξίδια είναι παλιά, κατεστραμμένα και δυσλειτουργικά, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να επιβαρύνονται με τη μεταφορά των ασθενών και να είναι σε έξαρση οι μυοσκελετικές παθήσεις. Εξαιτίας της περικοπής των κονδυλίων για τα καύσιμα, δεν κινείται το λεωφορείο για τη μεταφορά των εργαζομένων και των περιθαλπομένων. Το σωματείο διεκδικεί την επίλυση των προβλημάτων και επιπλέον καταγγέλλει την πρακτική επιβολής ποινών, προστίμων σε εργαζόμενους από τη διοίκηση.

Να παρθούν μέτρα τώρα!

Σε δήλωσή του μετά την περιοδεία, ο Γιώργος Μαρίνος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Τα προβλήματα του Θεραπευτηρίου Αυλίδας είναι χρόνια, πολύ οξυμένα και επικίνδυνα για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους. Η γενικότερη χρόνια αντιλαϊκή πολιτική εκδηλώνεται με οδυνηρό τρόπο στις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και μέσων, στη μείωση των μισθών, στην οικονομική ασφυξία του θεραπευτηρίου.

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση που αφορά ανθρώπους με χρόνιες ανίατες ασθένειες, ανθρώπους που έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη για ειδική φροντίδα χαρακτηρίζει διαχρονικά τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, αλλά και τη σημερινή κυβέρνηση του μαύρου μετώπου, τεκμηριώνει το χαρακτηρισμό "καπιταλιστική βαρβαρότητα". Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος είναι υπόλογος. Τα κατά καιρούς μπαλώματα, οι προσωρινές ανεπαρκείς λύσεις διαιωνίζουν τα προβλήματα, τα οξύνουν.

Το ΚΚΕ επαναφέρει το ζήτημα της κάλυψης των αναγκών με κατάλληλο προσωπικό, με πλήρη - σταθερή εργασία με δικαιώματα, τον εφοδιασμό του Θεραπευτηρίου με σύγχρονα αναγκαία μέσα, την εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης. Οι εργαζόμενοι, ο λαός της περιοχής επιβάλλεται να βγάλουν ουσιαστικά συμπεράσματα για τη συνολική αντιλαϊκή πολιτική και τις διαλυτικές συνέπειες που έχει στις κοινωνικές υπηρεσίες.

Να τιμωρήσει αυστηρά τις κυβερνήσεις και τα κόμματα της πλουτοκρατίας, τις δυνάμεις που καταργούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και υποβαθμίζουν τις υπηρεσίες που αφορούν ανθρώπους με ειδικές ανάγκες για να υπηρετήσουν τα συμφέροντα, την κερδοφορία των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, των βιομηχάνων και των άλλων τμημάτων της πλουτοκρατίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τρίτο «λουκέτο» σε θεραπευτήριο του ΙΚΑ(2013-02-07 00:00:00.0)
Οι περικοκές εφημεριών προάγγελοι νέων «λουκέτων»(2012-10-23 00:00:00.0)
Κίνδυνοι για εργαζόμενους και ασθενείς(2010-11-12 00:00:00.0)
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης(2006-07-01 00:00:00.0)
Στάση εργασίας για τις ελλείψεις(2006-01-18 00:00:00.0)
Εργαζόμενοι νόσησαν από ασθενή με φυματίωση(2005-07-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ