Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΑΜΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΩΝ
Πλήρως ενταγμένο στην αγοραία λογική

Σε... «ατμομηχανή» της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας και των κρατικών πολιτιστικών δομών αναδεικνύεται το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων- Απαλλοτριώσεων του ΥΠΠΟΤ, που διαχειρίζεται τα πωλητήρια των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, παράγει και πουλά αντίγραφα αρχαιοτήτων και είναι υπεύθυνο για τις απαλλοτριώσεις στην περίπτωση σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων.

Με αφορμή την χτεσινή επίσκεψη του υπουργού, Π. Γερουλάνου, στο ΤΑΠΑ, η πρόεδρός του, Μάρθα Σημαντώνη, παρουσίασε τον απολογισμό για το 2011, από τον οποίο «προκύπτει» «εξορθολογισμός των δαπανών», «αύξηση των εσόδων» και ενεργοποίηση του εκδοτικού έργου του ΤΑΠΑ: 20% αύξηση των φετινών εσόδων (περίπου 60 εκατ. ευρώ έναντι 50 εκατ. το 2010), με τα συνολικά έσοδα να φθάνουν τα 69,3 εκατ., λόγω της μεταφοράς του καταργημένου «ειδικού λογαριασμού» στο ΤΑΠΑ (9,7 εκατ.) και της επιχορήγησης από τον ΟΠΑΠ (500 χιλιάδες). Μείωση εξόδων (63 εκατ. το 2010, 57 εκατ. το 2011).

Γενικόλογη ήταν η αναφορά στο φλέγον θέμα των απαλλοτριώσεων που εκκρεμούν επί δεκαετίες και «στη συνέχιση εκδόσεων επιστημονικού χαρακτήρα, όπως τα Χρονικά του Αρχαιολογικού Δελτίου που σταμάτησαν το 2000 και οι Μελέτες το 2001». Για τα πωλητήρια ειπώθηκε ότι είναι έτοιμα προς λειτουργία 42, λειτουργούν 35 και ετοιμάζονται των: Βυζαντινού Μουσείου Αθήνας, Μουσείου Πέλλας, Δ. Αρεοπαγίτου και στην Απ. Παύλου.

Τι «ξεχνά» το ΥΠΠΟΤ: 1) Και το ΤΑΠΑ «καλύπτει» τις μεγάλες ανάγκες του για προσωπικό με συμβασιούχους. 2) Από το 2009 το υπουργείο προχώρησε σε μαζικές «αποδεσμεύσεις» «εγκλωβισμένων» από την Αρχαιολογική Υπηρεσία ιδιοκτησιών, επειδή δεν είχε χρήματα και προσωπικό να προχωρήσει σε ανασκαφικές έρευνες ή και απαλλοτριώσεις. 3) Από το 2008 σε τροπολογία στο αντιδραστικό νομοσχέδιο για το νέο Μουσείο Ακρόπολης ορίστηκε ότι το ΤΑΠΑ θα «ταΐζει» το Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Εργων, τον (καταργημένο πλέον) Οργανισμό Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού ΑΕ και την Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας ΑΕ!

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η αγοραία λογική που διέπει και τη λειτουργία του ΤΑΠΑ κάθε άλλο παρά «εγγυάται» την ύπαρξή του υπέρ της πολιτιστικής κληρονομιάς...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ