Σάββατο 17 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΤΩΜΕΝΗ ΑΠΟΔΡΑΣΗ
Νεκρός αστυνομικός θύμα ενός διάτρητου συστήματος

Μια απόδραση επικίνδυνου κακοποιού, που κόστισε τη ζωή ενός αστυνομικού και τον τραυματισμό δυο άλλων. Στοιχεία για πλημμελή οργάνωση της μεταγωγής του. Καταγγελίες για ανευθυνότητα, αλλά και αναζήτηση ευθυνών από τους αρμόδιους, αν ...προκύψουν. Δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, που άρπαξε την ευκαιρία να τονίσει κοινότοπα ότι το οργανωμένο έγκλημα είναι αδίστακτο. Κυρώσεις σε υπαλλήλους των φυλακών Κορυδαλλού. Ερευνα για τις συνθήκες απόδρασης από τον εισαγγελέα Εφετών του Πειραιά.

Αυτό ήταν το σκηνικό χτες, μετά το πρωτοφανές γεγονός της απόδρασης του κακοποιού Κώστα Πάσσαρη, 26 χρόνων, από το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο. Ο δράστης μεταφέρθηκε εκεί για να υποβληθεί σε εξετάσεις στη Νευρολογική Κλινική. Στις 9.50 το πρωί, οι αρχιφύλακες Αθανάσιος Δρακόπουλος, 47 χρόνων, Διονύσιος Αλεβιζόπουλος, 49 χρόνων και ο υπάλληλος της υπηρεσίας εξωτερικής φρούρησης των φυλακών Κορυδαλλού Ανδρέας Φυσέκης, με τον κρατούμενο, ήταν στον πρώτο όροφο της Νευρολογικής Κλινικής. Ξαφνικά ένα άτομο, που τους περίμενε, κατέβηκε από το δεύτερο όροφο και έδωσε στον Κ. Πάσσαρη ένα πιστόλι. Οι συνοδοί αιφνιδιάστηκαν και πριν προλάβουν να αντιδράσουν πυροβόλησε έξι φορές εναντίον τους. Στη συνέχεια, ο δράστης κινήθηκε προς το νοσοκομείο «Σωτηρία», όπου άρπαξε το ΙΧ του Ν. Βασιλόπουλου κι εξαφανίστηκε. Ο συνεργός του έφυγε με τα πόδια προς άλλη κατεύθυνση. Το αυτοκίνητο εντοπίστηκε λίγη ώρα αργότερα στην οδό Κρήτης στο Χολαργό, ενώ ο δράστης, παρά τις αναζητήσεις, μέχρι χτες αργά το βράδυ δεν είχε βρεθεί.

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο χειρουργείο. Ο Α. Δρακόπουλος υπέκυψε στα τραύματά του, ο Δ. Αλεβιζόπουλος χαροπαλεύει και ο Α. Φυσέκης νοσηλεύεται σε βαριά κατάσταση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε με δηλώσεις του «τη λύπη του». Επίσης, είπε ότι «το οργανωμένο έγκλημα είναι αδίστακτο και ότι το μέτωπο της ΕΛ.ΑΣ και της πολιτείας απέναντι στη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα είναι διαρκώς ανοιχτό». Τόσο ...ανοιχτό, που ετοιμάζουν νομοθεσία αντιμετώπισής του, μέσω της πάταξης των ατομικών ελευθεριών όλων των πολιτών. Την ίδια στιγμή, οι μηχανισμοί δίωξης του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος πάσχουν από ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, εκπαίδευση, οργάνωση, επιμόρφωση στελεχών.

Με απόφασή του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος πήρε το μέτρο της αναστολής άσκησης των καθηκόντων σε βάρος του διευθυντή της δικαστικής φυλακής Κορυδαλλού, της κοινωνικής λειτουργού και του εγκληματολόγου, μελών του συμβουλίου φυλακής. Η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης επισημαίνει ότι «από τη μελέτη και αξιολόγηση των σχετικών με τη μεταγωγή του Κ. Πάσσαρη διοικητικών στοιχείων, προέκυψαν ενδείξεις ότι ο πρόεδρος και τα μέλη του συμβουλίου της δικαστικής φυλακής Κορυδαλλού, καθώς και ο κατ' επίσκεψη ιατρός, δεν επέδειξαν την επιβαλλόμενη από τη φύση των καθηκόντων τους επιμέλεια και προσοχή, με συνέπεια τη διαμόρφωση συνθηκών απόδρασης του προαναφερόμενου κρατουμένου και την προσβολή των συμφερόντων της κοινωνίας».

Επίσης, καταγγέλθηκε η σύμβαση του γιατρού, που εξέδωσε τη σχετική γνωμάτευση για τη μεταγωγή και θα διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές του ευθύνες. Διατάχτηκε επείγουσα πειθαρχική ανάκριση για τον καταλογισμό των πειθαρχικών ευθυνών κάθε υπαίτιου διοικητικού οργάνου. Με δηλώσεις του, ο γγ του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, Δ. Ευσταθιάδης, είπε ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, για το αν υπήρξε διαρροή, καθώς και για το αν πληροφορήθηκε ο κρατούμενος την ημέρα και το χρόνο της μεταφοράς του.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε χτες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, υπογραμμίζει ότι υπάρχουν ευθύνες, που πρέπει να καταλογιστούν σε κάθε υπεύθυνο. «Στο σημερινό θλιβερό και επώδυνο γεγονός δεν μπορεί ο κάθε καλοπροαίρετος να μη διακρίνει την πλήρη ανευθυνότητα και την ανικανότητα της διοίκησης ως προς το σχεδιασμό και τη λήψη των μέτρων στη συγκεκριμένη μεταγωγή», αναφέρει.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ