Πέμπτη 16 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ
Διαβουλεύονται τη διασφάλιση των τραπεζιτών

«Ειδικοί μηχανισμοί» για τον έλεγχο του προγράμματος. Την ερχόμενη Δευτέρα οι οριστικές αποφάσεις τους

Τις τελικές αποφάσεις τους για την πτώχευση του λαού δρομολόγησαν χτες μέσω τηλεδιάσκεψης οι υπουργοί Οικονομίας της Ευρωζώνης. Τόσο ο υπουργός της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου Ευ. Βενιζέλος όσο και και ο κοιναγορίτης παράγοντας Ζ. Κ. Γιούνκερ παρέπεμπαν για την οριστικοποίηση της συμφωνίας στο συμβούλιο Γιούρογκρουπ, που το έχουν προγραμματίσει για την ερχόμενη Δευτέρα 20 Φλεβάρη.

Μετά και τις χτεσινές συνεννοήσεις τους, ο Ε. Βενιζέλος δήλωσε πως η κυβέρνησή του «έχει εκπληρώσει τις προαπαιτούμενες ενέργειες», ότι «έχουν αποσαφηνιστεί και τα ζητήματα των πολιτικών δεσμεύσεων», μετά και τις έγγραφες διαβεβαιώσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Αντικείμενο της χτεσινής συζήτησης πάντως ήταν και η «πολιτική και κοινωνική κατάσταση» στην Ελλάδα. Απαντώντας σε ερώτηση αν «ζητάνε πολιτικές δεσμεύσεις και από άλλα κόμματα», ο υπουργός είπε ότι «ετέθη και το ζήτημα των άλλων κομμάτων και το ζήτημα γενικότερα του τρόπου που λειτουργεί το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα».

Το θράσος των συνομιλητών της κυβέρνησης, ο διακαής τους πόθος να πληρωθούν κανονικά οι τράπεζες και η πλήρης περιφρόνηση για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει εκατομμύρια εργαζόμενοι εντοπίζεται και στη ...διερεύνηση που φέρονται να έκαναν κατά την τηλεδιάσκεψη κατά πόσο η «επόμενη Βουλή και κυβέρνηση» θα μπορέσουν να συνεχίσουν «αξιόπιστα» την εφαρμογή του «προγράμματος». Ο υπουργός δικαιολόγησε τη στάση αυτή των εταίρων του με το γεγονός ότι «συγκρίνουν πάντα τα δεδομένα της Ελλάδας με δεδομένα άλλων χωρών, όπως είναι η Πορτογαλία, η Ιρλανδία ή η Ιταλία» και επειδή «αυτοί από τη δική τους μεριά θέλουν να ξέρουν ότι έχουν απέναντί τους μια χώρα και όχι το ένα ή το άλλο κόμμα».

Ο Ε. Βενιζέλος δήλωσε ακόμη ότι οριστικοποιήθηκαν και τα αταξινόμητα μέτρα, δηλαδή το πακέτο με τα 325 εκατ. ευρώ, που κατά τις πληροφορίες θα περιέχει ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις στις συντάξεις και σε «δαπάνες» που έχουν να κάνουν με τις λαϊκές ανάγκες. Τέλος, ανέφερε ότι τις επόμενες μέρες ο πρωθυπουργός και ο ίδιος θα ενημερώσουν τους αρχηγούς των κομμάτων.

Οι αναμενόμενες εκταμιεύσεις των νέων δανείων θα κατατίθενται σε ειδικό ταμείο, σε λογαριασμό που θα τροφοδοτεί απευθείας τους μεγαλοπιστωτές τους, χωρίς τη διαμεσολάβηση της ελληνικής κυβέρνησης. Για την εξέλιξη αυτή, όπως επίσης και για τη στενότερη συνεργασία και πρόσδεση με την ΕΕ και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς προϊδέασε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ, που δήλωσε ότι «απαιτούνται διευκρινίσεις σε ό,τι αφορά τους ειδικούς μηχανισμούς που θα προβλεφθούν για τον έλεγχο εφαρμογής του προγράμματος», προκειμένου να «διασφαλιστεί ότι η προτεραιότητα θα δίνεται στην εξυπηρέτηση του χρέους». Με απλά λόγια και τα νέα δάνεια όπως και τα προηγούμενα θα καταλήγουν, μέχρι και την τελευταία δεκάρα, στους τραπεζίτες - μεγαλοδανειστές.

Στη χτεσινή ατζέντα ήταν και η λεγόμενη έκθεση «βιωσιμότητας» του κρατικού χρέους, δηλαδή για το κατά πόσο οι τραπεζίτες τους θα μπορέσουν να βάλουν στο χέρι τις τοκοχρεολυτικές δόσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο η «έκθεση» από την Κομισιόν, όσο και αυτή από το ΔΝΤ εμφανίζουν τη μάζα του χρέους για το έτος 2020 στο 124% και 128% του παραγόμενου ΑΕΠ αντίστοιχα, πολύ πάνω από το διακηρυγμένο στόχο τους (120% του ΑΕΠ).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στα σκαριά, η ρύθμιση με τα «προαπαιτούμενα»(2014-12-06 00:00:00.0)
Οι καβγάδες στην ΕΕ(2014-11-07 00:00:00.0)
Τα δίνει όλα για να ψηφιστούν τα μέτρα(2012-10-26 00:00:00.0)
Πανηγυρίζουν αλλά ανησυχούν τα κοράκια(2012-03-10 00:00:00.0)
Σέρνουν στη χρεοκοπία τα ασφαλιστικά Ταμεία(2012-03-06 00:00:00.0)
Συγκυβέρνηση - όχημα γενικευμένων ανατροπών(2011-11-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ