Πέμπτη 16 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ - ΕΣΤΙΑΣ
Κινητοποιήσεις σήμερα ενάντια στο κλείσιμο

Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Πάτρα. Αύριο σε Τρίκαλα και Βόλο

Με στόχο να ακυρωθεί στην πράξη η απόφαση της κυβέρνησης και της τρόικας να μπει λουκέτο στους Οργανισμούς Εργατικής Κατοικίας και Εστίας με βαρύτατες τις συνέπειες σε χιλιάδες εργατικές οικογένειες που έχουν πάρει δάνεια, που τα παιδιά τους θα πεταχτούν έξω από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, που προσδοκούν στην επιδότηση ενοικίου, σε ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους, στον κοινωνικό τουρισμό κλπ., οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και συνδικάτα οργανώνουν σήμερα και αύριο κινητοποιήσεις σε μια σειρά πόλεις της χώρας. Καλούν σε μαζική συμμετοχή τόσο τους δικαιούχους όσο και τους 1.400 εργαζόμενους στους δυο Οργανισμούς που θα βρεθούν στην ανεργία. Ηδη, οι εργαζόμενοι στον ΟΕΚ πραγματοποιούν κατάληψη στο κεντρικό κτίριο του Οργανισμού στην Αθήνα, ενώ σε απεργία διαρκείας βρίσκονται οι εργαζόμενοι στον ΟΕΕ.

Χτες το πρωί, οι εργαζόμενοι στην Εργατική Εστία Θεσσαλονίκης μοίρασαν ενημερωτικά φυλλάδια στα διόδια των Μαλγάρων και στη συνέχεια έδωσαν συνέντευξη Τύπου. Σήμερα στις 9 π.μ. θα συγκεντρωθούν έξω από τα γραφεία του ΟΕΕ στην οδό Μητροπόλεως.

Συγκεκριμένα:

  • Στην Αθήνα, η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας οργανώνει σήμερα παράσταση διαμαρτυρίας, στις 11 το πρωί, στο υπουργείο Εργασίας. Οι σύλλογοι εργαζομένων και στους δυο Οργανισμούς αποφάσισαν συμμετοχή. Ηδη οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας έχουν ορίσει ραντεβού στις 10 το πρωί στα γραφεία του Οργανισμού και από εκεί με πορεία θα κατευθυνθούν στο υπουργείο.
  • Στη Θεσσαλονίκη, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ οργανώνει συγκέντρωση, σήμερα στις 9.30 το πρωί στα γραφεία της Εργατικής Εστίας (Μητροπόλεως και Εθνικής Αμύνης). Σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση καλεί και το Εργατικό Κέντρο Νάουσας.
  • Στη Λάρισα, το Εργατικό Κέντρο οργανώνει, στις 11.30 το πρωί, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΟΕΚ (στη συμβολή των οδών Παναγούλη και Ηρώων Πολυτεχνείου).
  • Στην Πάτρα, σε μαζική συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας που οργανώνουν σήμερα στις 9 το πρωί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων καλούν τους δικαιούχους και τους εργαζόμενους των Οργανισμών τα συνδικάτα Οικοδόμων, Μετάλλου, Επισιτισμού - Τουρισμού, Εμπορίου - Υπηρεσιών, Φαρμακοϋπαλλήλων, «Φριγκοκλάς», «Κόκα - Κόλα», Τροφίμων - Ποτών. Επίσης, αύριο Παρασκευή, οργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αγίου Ανδρέου και Φιλοποίμενος.
  • Στα Τρίκαλα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας, αύριο Παρασκευή, στις 11 το πρωί, έξω από την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, οργανώνει η Γραμματεία Τρικάλων του ΠΑΜΕ.
  • Στο Βόλο, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΕΚ (Ιωλκού και Δημητριάδος), αύριο Παρασκευή, στις 11.30 π.μ., οργανώνουν τα εργατικά συνδικάτα: Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας», Εργαζομένων «ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ», Καθαριστών - Καθαριστριών Ν. Μαγνησίας, Τυπογράφων Βόλου, καθώς και ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Η σαρωτική επίθεση που εξαπολύουν η συγκυβέρνηση, η τρόικα κατ' εντολή του κεφαλαίου και με τη στήριξη των συνδικαλιστικών ηγεσιών και των δυνάμεων του ευρωμονόδρομου πολλαπλασιάζει τα βάσανα και τα αδιέξοδα για την εργατική - λαϊκή οικογένεια. Οδηγεί ταχύτατα τις οικογένειες της εργατικής τάξης στη φτώχεια και την εξαθλίωση, οδηγεί σε απόγνωση χιλιάδες ανθρώπους που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις βασικές τους ανάγκες.

Αποτέλεσμα αυτής της βάρβαρης πραγματικότητας ήταν και η χτεσινή απόπειρα εργαζόμενης γυναίκας και του συζύγου της στον ΟΕΚ να δώσουν τέλος στη ζωή τους. Απόπειρα που ευτυχώς αποφεύχθηκε. Η ίδια και ο σύζυγός της που δουλεύουν στον Οργανισμό απειλούνται με απόλυση από το επιχειρούμενο κλείσιμο των Οργανισμών. Την ίδια στιγμή - όπως και χιλιάδες άνθρωποι - βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πολιτική που έχει καταντήσει εμπόρευμα την Υγεία, τα φάρμακα, τις εξετάσεις, ένα σύστημα Υγείας όπου η θεραπεία εξαρτάται από την «τσέπη» του κάθε εργαζόμενου. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι έχουν ένα παιδί με σοβαρό πρόβλημα υγείας για το οποίο απαιτούνται χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα για τα φάρμακα και τη θεραπεία του.

Εργάτες και καλλιτέχνες μαζί

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών δηλώνει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Κατοικίας και καλεί τους ηθοποιούς και τους δικαιούχους των Οργανισμών στη σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας στην Αθήνα.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του, εκτός των άλλων: «Το κλείσιμο των Οργανισμών θα δώσει ένα συντριπτικό πλήγμα στη δυνατότητα που είχε ο εργατόκοσμος να έρχεται σε επαφή με τον πολιτισμό, τις τέχνες, το βιβλίο και το θέατρο. Οι εργαζόμενοι, αυτοί που παράγουν όλο τον πλούτο, θα έπρεπε να είναι οι αποδέκτες της αληθινής τέχνης και του πολιτισμού. Αντίθετα την ίδια ώρα που η κυβέρνηση απελευθερώνει και νομιμοποιεί τα ναρκωτικά, στην ουσία "απαγορεύει" στους ανθρώπους του μόχθου να παρακολουθήσουν μία θεατρική παράσταση, να έρθουν σε επαφή με το βιβλίο. Ο πολιτισμός, οι τέχνες δεν υπάρχουν αν δεν υπάρχει λαός αποδέκτης. Αλλωστε, με τα νέα μέτρα, χωρίς εργατικά εισιτήρια, χωρίς επιχορηγήσεις και κυρίως με ένα λαό που δε θα μπορεί να πληρώνει εισιτήριο, πολλά θέατρα θα κλείσουν. Η μοίρα των καλλιτεχνών είναι ταυτισμένη με τη μοίρα του λαού, γι' αυτό και πρέπει να είναι ταυτισμένοι και οι αγώνες τους».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ