Πέμπτη 16 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΪΡΟ.-- Το Μάη θα διεξαχθούν πιθανότατα οι προεδρικές εκλογές, ένα μήνα νωρίτερα, από ό,τι αρχικά είχε ανακοινωθεί από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο. Αυτό δημοσίευσε, χτες, η κρατική εφημερίδα «Αλ Αχράμ», επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να καταθέσουν την υποψηφιότητά τους από τις 10 Μάρτη και για τρεις βδομάδες, ενώ θα έχουν 45 μέρες στη διάθεσή τους για προεκλογική εκστρατεία. Οι ισλαμιστές «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», μέχρι στιγμής τουλάχιστον, έχουν δηλώσει ότι δε θα έχουν υποψήφιο, αφού, έτσι κι αλλιώς, κυριαρχούν στη Βουλή, η οποία έχει πλέον την κύρια νομοθετική και εκτελεστική εξουσία. Και ο στρατός έχει πει ότι δε θα έχει υποψήφιο αλλά οι συζητήσεις περί του αντιθέτου έχουν πληθύνει.

NΤΑΚΑΡ.-- Με βροχή δακρυγόνων διέλυσε χτες η αστυνομία απαγορευμένη πορεία αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην πρωτεύουσα της Σενεγάλης, Ντακάρ, προτού προλάβουν να πλησιάσουν το προεδρικό μέγαρο διαμαρτυρόμενοι για την απαγόρευση της συμμετοχής αντιπολιτευόμενων υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές της 26ης Φλεβάρη.

ΧΑΡΑΡΕ.-- Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Γκλόμπαλ Γουίτνες» κατήγγειλε χτες αξιωματούχους του υπουργείου Ορυχείων της κυβέρνησης της Ζιμπάμπουε, που πρόσκεινται στον Πρόεδρο της χώρας, Ρόμπερτ Μουκάμπε, πως καταχρώνται χρήματα από τα κέρδη που φέρνει στα κρατικά ταμεία η εξόρυξη διαμαντιών, εκφράζοντας φόβους ότι τα κεφάλαια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε πολιτική βία ενόψει των εκλογών που αναμένεται να διεξαχθούν εντός του τρέχοντος έτους.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Ο Σομαλός Πρόεδρος, σεΐχης Σαρίφ Αχμέντ, ζήτησε χτες από τον ΟΗΕ την άρση του διεθνούς εμπάργκο όπλων κατά της χώρας του λέγοντας ότι αυτό επιβάλλεται από την πρόσφατη συμφωνία συνεργασίας ανάμεσα στις ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις «Αλ Κάιντα» και «Αλ Σαμπάμπ», η οποία δρα στη Σομαλία.

OYEΛΙΝΓΚΤΟΝ.-- Το Ανώτερο Δικαστήριο του Ουέλινγκτον στη Νέα Ζηλανδία μπλόκαρε χτες το σχέδιο της κυβέρνησης να επιτρέψει σε Κινέζους επενδυτές της εταιρείας «Shanghai Pengxin» την αγορά 16 αγροκτημάτων συνολικής έκτασης 8.000 εκταρίων και αξίας περίπου 84.000.000 δολαρίων, που διεκδικούσε κονσόρτσιουμ Νεοζηλανδών μεγαλοαγροτών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ