Σάββατο 17 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
Διατροφική Χιροσίμα

Γρηγοριάδης Κώστας

Δεν πρόλαβε να κοπάσει ο θόρυβος για τις τρελές αγελάδες, που δημιούργησε καταστάσεις υστερίας στους ανυπεράσπιστους καταναλωτές και μια νέα υπόθεση που συνδέεται με το πιάτο μας ήρθε να μας θυμίσει, ότι είμαστε εντελώς απροστάτευτοι και έρμαια στις βουλές των εταιριών τροφίμων. Ο λόγος για τις χοιρινές μπριζόλες. Η δικτατορία των νέων οικονομιών, που δεν είναι άλλη από το αδίστακτο πρόσωπο του καπιταλισμού δεν έχει ευαισθησίες, ούτε ηθικές αναστολές. Το μόνο που απασχολεί τους καπιταλιστές είναι η αύξηση των κερδών τους. Πέραν αυτού ουδέν. Κι όσο κι αν θέλουν να μας χαρακτηρίζουν ως παλιομοδίτες τα διάφορα εξαπτέρυγα του «εκσυγχρονισμού» εμείς θα επιμένουμε. Ο διατροφικός εφιάλτης που βιώνουμε είναι άλλη μια «προσφορά» του συστήματος που (εμείς) θέλουμε να ανατρέψουμε, (κι αυτοί) θέλουν να διαχειριστούν.

Ορμόνες κι αντιβιοτικά στα χοιρινά

Αυτή τη φορά το σκάνδαλο ξέσπασε στη Γερμανία και την Αυστρία. Κι όπως είναι φυσικό, οι διαστάσεις τους ξεπερνούν τις δυο αυτές χώρες κι «ακουμπούν» και τα του οίκου μας. Εξηγούμαστε. Οπως αποκαλύφτηκε, με στόχο την τεχνητή πάχυνση των γουρουνιών, οι παραγωγοί χορηγούσαν στα ζώα clebyterol. Μια ουσία που επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου. Η τεχνητή αυτή συνθετική ορμόνη έχει αποδειχτεί κλινικά, ότι μπορεί μεταξύ άλλων να προξενήσει μέχρι και καρκίνο της μήτρας, σε νεαρές γυναίκες. Δεν πάνε πολλά χρόνια που μια Ενωση Καταναλωτών στο Βέλγιο είχε αποκαλύψει ότι υπήρχαν στοιχεία αυτής της ορμόνης σε χοιρινές μπριζόλες στις περισσότερες χώρες της ΕΕ. Ομως τότε, άγνωστο γιατί, δεν είχε δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην έρευνα αυτή. Αυτή τη φορά το πρόβλημα ανέδειξε ο Τύπος στη Γερμανία. Οι εισαγγελικές αρχές αναγκάστηκαν να παρέμβουν και οι αποκαλύψεις έρχονται σαν χιονοστιβάδα, αφήνοντας έκπληκτους για άλλη μια φορά τους ανυποψίαστους καταναλωτές κι όλους αυτούς που πιστεύουν ότι ζούμε σ' ένα κόσμο αγγελικά πλασμένο.

Μαφία ορμονών

Οπως γράφηκε, η «μαφία των ορμονών», στην οποία εμπλέκονται χημικοί, κτηνίατροι, φαρμακοποιοί και οι μεσάζοντες, μεταπώλησαν σε 1.200 τουλάχιστον παραγωγούς αντιβιοτικά και ορμόνες κυρίως στην Αυστρία. Ετσι τα ζώα πάχυναν με πολύ γρηγορότερους ρυθμούς και κατέληξαν στα πιάτα των καταναλωτών με όλες τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία τους. Ηδη έχουν κατατεθεί δεκάδες μηνύσεις σε βάρος παραγωγών κι ένα ακόμη κουβάρι διαφθοράς άρχισε να ξετυλίγεται χωρίς, όμως, να πιθανολογείται και η εύρεση της άκρης του μίτου. Κι ο λόγος είναι απλός. Τα συμφέροντα που εμπλέκονται με τις υποθέσεις αυτές είναι τεράστια. Κάποιοι εκτιμούν ότι συναγωνίζονται τα αντίστοιχα των ναρκωτικών. Ας μην ξεχνάμε ότι δεν πάει πολύς καιρός που στην Ολλανδία και το Βέλγιο είχαν διαπραχτεί εγκλήματα, για να σταματήσουν παρόμοιες αποκαλύψεις. Στη Γαλλία και την Ισπανία, που η συγκεκριμένη ορμόνη κυκλοφορεί, μεγάλος αριθμός καταναλωτών χοιρινής μπριζόλας είχε οδηγηθεί στα νοσοκομεία, αλλά οι επιπτώσεις είναι μακροπρόθεσμες, οπότε κανείς δεν ξέρει τι θα του ξημερώσει. Κι ο διατροφικός φαύλος κύκλος συνεχίζεται προς δόξαν των υποστηριχτών της «ελεύθερης», χωρίς ελέγχους και κανόνες, αγοράς. Ετσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση πιο εύκολα επιβιώνει κανείς από ένα παιχνίδι ρώσικης ρουλέτας, παρά με ένα γεύμα χοιρινού, μοσχαρίσιου κρέατος, κοτόπουλου, φρούτων και λαχανικών. Ακόμα και ψαριών.

Μεταλλαγμένα γενετικά ζώα

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά διαβάσαμε ότι γενετιστές στις ΗΠΑ πειραματίζονται για την «κατασκευή» γουρουνιών, που θα είναι απαλλαγμένα από κάθε ίχνος επιθετικότητας. Κι αυτό μεταφράζεται με αύξηση της ανάπτυξής τους που μπορεί να φτάσει το 25% σύμφωνα με τους κυρίους αυτούς! Τι θα προκύψει (για την υγεία μας) από αυτά τα ζώα παραμένει άγνωστο. Εξ άλλου όλοι αυτοί που πειραματίζονται με τα γονίδια και χρηματοδοτούνται από τις εταιρίες τροφίμων ελάχιστα ενδιαφέρονται για την υγεία των καταναλωτών. Η τσέπη των αφεντικών τους να φουσκώσει και να κάνουν τις αρπαχτές τους είναι το μόνο τους μέλημα. Ας αφήσουμε ότι τους περιμένει λαμπρή καριέρα στα πανεπιστήμια. Υπάρχουν, φυσικά, επιστήμονες που από καιρό έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου από τις συνέπειες των διαδικασιών γενετικής μετάλλαξης. Αλλά το μόνο που πετυχαίνουν είναι να εισπράττουν τα ειρωνικά σχόλια των «συναδέλφων» τους πανεπιστημιακών, όταν δεν εκδιώκονται από τα (διαπλεκόμενα ούτως ή άλλως) πανεπιστήμια ως αναχρονιστές, σκοταδιστές, πολέμιους της ανάπτυξης και τα συναφή. Διαβάσαμε σε απογευματινή εφημερίδα τον τίτλο γουρούνια- ζόμπι. Δεν ξέρουμε αν αναφερόταν στα συμπαθή ζώα ή τους «κατασκευαστές» και τους χρηματοδότες τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ