Κυριακή 12 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ
Ο αρχαιότερος ζων οργανισμός;

Η Ποσειδωνία, τα γνωστά μακρόστενα φύκια της Μεσογείου, είναι ο αρχαιότερος ζων οργανισμός, σύμφωνα με έρευνα Αυστραλών επιστημόνων, που ανέλυσαν το γονιδίωμα του φυκιού αυτού, παίρνοντας δείγματα από 40 περιοχές, σε έκταση 3.500 χιλιομέτρων, από την Ισπανία ως την Κύπρο.

Σύμφωνα με την ανάλυσή τους η Ποσειδωνία έχει ηλικία 100.000 ετών, δηλαδή πολύ περισσότερο από το ως χτες γνωστό ως αρχαιότερο είδος, ένα φυτό της Τασμανίας που εκτιμάται ότι είναι 43.000 ετών. Ο λόγος που τα φύκια της Μεσογείου έχουν τέτοια μακροζωία είναι ότι αναπτύσσονται ασεξουαλικά, δημιουργώντας κλώνους του εαυτού τους. Οι οργανισμοί που αναπαράγονται σεξουαλικά τελικά πεθαίνουν και δίνουν τη θέση τους στη νέα γενιά.

Ταυτόχρονα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αν η κλιματολογική αλλαγή συνεχιστεί, τα μεσογειακά φύκια θα αντιμετωπίσουν σοβαρό κίνδυνο, καθώς η θέρμανση του νερού κάνει τις αποικίες τους να μετακινούνται αργά προς βορρά, αλλά στην περίπτωση της Μεσογείου αυτό δεν μπορεί να γίνει.

Πέραν των αμφιβολιών που δημιουργεί το εύρος 12.000 - 200.000 ετών για την ηλικία της Ποσειδωνίας που εκτίμησαν οι ερευνητές (100.000 χρόνια είναι η πιθανότερη εκτίμηση), τίποτα δεν αποκλείει στο μέλλον να εντοπιστεί κάποιος άλλος οργανισμός ως το αρχαιότερο ζων βιολογικό είδος, καθώς οι επιστήμονες θα επεκτείνουν την έρευνά τους και σε άλλες περιοχές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ