Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Το βάρβαρο πρόσωπο της «ανάπτυξης»

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Η ανερχόμενη καπιταλιστική υπερδύναμη Βραζιλία, μπορεί να ευημερεί στους «αριθμούς» και το εγχώριο και το πολυεθνικό κεφάλαιο να θησαυρίζει, εντούτοις ο λαός στενάζει και οι φτωχοί, οι άστεγοι εκδιώχνονται. Τα μύρια τόσα προβλήματα που μαστίζουν εδώ και δεκαετίες τη βραζιλιάνικη κοινωνία δεν κρύβονται από τα μεγαθήρια που ανεγείρονται για να φιλοξενήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο του ποδοσφαίρου το 2014 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.

Χτες ένα τρίχρονο κοριτσάκι σκοτώθηκε, μια γυναίκα αγνοείται και έξι ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν από τη μερική κατάρρευση 13όροφου κτιρίου μερικά μόλις μέτρα από δημαρχείο του δήμου του Σάο Πάολο, Σαν Μπερνάντο δο Κάμπο, που κατέρρευσε το βράδυ της Δευτέρας, σύμφωνα με το Τελεσούρ. Τα σωστικά συνεργεία συνέχιζαν χτες το έργο τους στα ερείπια του κτιρίου, ενώ οι αρχές διερευνούν τα αίτια της κατάρρευσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι τη νύχτα της 25ης Ιανουαρίου 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, από την κατάρρευση τριών κτιρίων στην καρδιά του Ρίο ντε Τζανέιρο. Κατάρρευση εξαιτίας «δομικών προβλημάτων των κτιρίων»... που αναδεικνύει την ασυδοσία της κατασκευαστικής βιομηχανίας που για να αυξήσει τα κέρδη της, «φτηναίνει» τις κατασκευές.

Επίσης, στο Σάο Πάολο, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους προχτές, από πυρκαγιά που ξέσπασε και κατέστρεψε τουλάχιστον 60 «σπίτια» στη φαβέλα Κορουχάο, στα βόρεια του Σάο Πάολο. Η αστυνομία έχει εκκενώσει τη φαβέλα και δεν επιτρέπει στους κατοίκους να επιστρέψουν για «λόγους ασφαλείας». Την ίδια στιγμή, άστεγες οικογένειες που είχαν βρει καταφύγιο σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στο κέντρο του Σάο Πάολο την προηγούμενη βδομάδα μετά από επιχείρηση της αστυνομίας για την εκκένωση του κτιρίου βρέθηκαν στο δρόμο. Ωστόσο, στήσανε σκηνές στο πεζοδρόμιο, αναμένοντας διαπραγματεύσεις με τις αρχές για την εξεύρεση μιας λύσης για βιώσιμη και μόνιμη στέγαση, αλλά οι επιχειρήσεις της αστυνομίας συνεχίζονται, ώστε να εκδιωχθούν και από εκεί, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, με τη χρήση σπρέι πιπεριού, χειροβομβίδων κρότου - λάμψης και ευρύτατη χρήση γκλομπ.

Πρωταγωνιστής η αστυνομία και στην πόλη Σαλβαδόρ της περιφέρειας Μπαΐα, αλλά σε διαφορετικό ρόλο: Για δεύτερη ημέρα οι απεργοί αστυνομικοί (από τις 31 Ιανουαρίου είναι σε απεργία, διεκδικώντας αύξηση αποδοχών κατά 30% και βελτίωση των συνθηκών εργασίας) που έχουν ταμπουρωθεί με τις οικογένειές τους στον προαύλιο χώρο του τοπικού Κοινοβουλίου συγκρούονται με τις επίλεκτες ομάδες του στρατού που κάνουν χρήση λαστιχένιων σφαιρών αλλά και χημικών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ