Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Αντιδραστικό το νέο πειθαρχικό δίκαιο

Σχετικό νομοσχέδιο συζητείται από χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή

Τη θέσπιση ενός ασφυκτικού πειθαρχικού ελέγχου των δημοσίων υπαλλήλων προωθεί κυβερνητικό νομοσχέδιο για το νέο πειθαρχικό δίκαιο στο Δημόσιο που από χτες συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο έλεγχος των δημοσίων υπαλλήλων φτάνει ακόμα και σε ζητήματα που άπτονται της συνείδησής τους και του πολιτικού τους φρονήματος αφού διατηρεί διάταξη του προηγούμενου πειθαρχικού δικαίου που θεωρεί πειθαρχικό παράπτωμα «πράξεις με τις οποίες εκδηλώνεται άρνηση του Συντάγματος ή έλλειψη αφοσίωσης στην πατρίδα και την δημοκρατία». Οπως είναι φυσικό, η γενικότητα αυτής της διάταξης ουσιαστικά απαγορεύει στον δημόσιο υπάλληλο να έχει γνώμη για το Σύνταγμα και μπορεί αυτός να διωχθεί πειθαρχικά εάν πιστεύει στην αλλαγή του ή αρνείται να υποστηρίξει την έννοια της πατρίδας και της δημοκρατίας όπως την εννοεί η κυρίαρχη αστική ιδεολογία.

Υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Δ. Ρέππας, ισχυρίστηκε ότι αυτό αποτελεί βασικό πυλώνα «καταπολέμησης της διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση μέσα από ένα σύγχρονο, λειτουργικό, αποτελεσματικό και δίκαιο σύστημα» πειθαρχικού ελέγχου των δημοσίων υπαλλήλων. Κατηγόρησε δε όσους αντιδρούν ότι δίνουν μάχη οπισθοφυλακής για «να μείνουν τα πράγματα ως έχουν» και να συνεχιστεί η «παθογένεια στο Δημόσιο», ενώ είπε ότι μετά την ακρόαση των φορέων θα εξεταστεί εάν η πλειοψηφία στα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια θα αποτελείται από δικαστικούς.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. καθώς και ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Ν. Τσούκαλης.

Η εισηγήτρια του ΚΚΕ Β. Νικολαΐδου αποχώρησε από τη συνεδρίαση - στάση που ακολουθούν πάντα οι βουλευτές του ΚΚΕ τις μέρες των πανεργατικών κινητοποιήσεων προκειμένου να βρίσκονται στους δρόμους του αγώνα μαζί με τους εργαζόμενους - δηλώνοντας ότι το συζητούμενο νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί. Οι τροποποιήσεις, είπε, στον πειθαρχικό κώδικα των δημοσίων υπαλλήλων θα τον κάνουν ακόμα πιο αντιδραστικό και εχθρικό για τους δημόσιους υπάλληλους αφού στόχο έχουν τη διαμόρφωση ενός δημοσίου υπαλλήλου πειθήνιου και άβουλου που εύκολα θα χειραγωγείται και θα είναι ευάλωτος στις διαθέσεις των ανωτέρων του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να σταματήσουν οι διώξεις στο Δημόσιο(25/4/2013)
Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο(17/1/2012)
Ενισχύεται ο αυταρχισμός κατά των δημοσίων υπαλλήλων(24/10/2002)
Κώδικας αντιυπαλληλικής επίθεσης(28/12/1997)
Με σχέση Δημοσίου Δικαίου οι προϊστάμενοι(28/11/1997)
Στόχος, ο κομματικός έλεγχος του δημοσίου(24/12/1996)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org