Κυριακή 18 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Στη δίνη των οικονομικών σκανδάλων

Μια δίκη στο Παρίσι και η αρχή της χωρίς τέλος στην Πόινα της Γερμανίας

Δεν αποκλείεται οι αναγνώστες του «Ριζοσπάστη» να διάβασαν την είδηση της σύλληψης στη Μανίλα και την αεροπορική μεταφορά δέσμιου στη Γερμανία και την προώθησή του στο Παρίσι του Αλφρέ Σιρβέν, ενός προσώπου - κλειδί σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα του περασμένου αιώνα.

Αν και είναι συγκατηγορούμενος, πρόκειται «κατ' αρχήν» να ανακριθεί και καταθέσει σαν μάρτυρας στη δίκη του πρώην Γάλλου ΥΠΕΞ, Ρολάν Ντιμά, της πρώην ερωμένης του υπουργού, Κριστίν Ντεβιέρ - Ζονκούρ, και του πρώην διευθυντή του κοντσέρν πρατηρίου βενζίνης «Elf - Aquitaine», Λεφλόχ - Πριζάν. Και οι τρεις αυτοί κατηγορούμενοι αναφέρονται στο πρόσωπο του Σιρβέν, που έκανε το μοίρασμα των χρημάτων για τις δωροδοκίες. Και όλοι τους ελπίζουν ότι ο συγκατηγορούμενός τους αυτός θα βρει τρόπο να «καλύψει» τους υψηλά ισταμένους φίλους του, να τους δώσει άφεση αμαρτιών, ώστε να βγουν αθώες περιστερές και, ίσως, μια μέρα να καταφύγουν στη λαϊκή ετυμηγορία για να ψαρέψουν ψήφους ολιγοσυνείδητων ή αμετανόητων οπαδών τους.

Το σκάνδαλο αυτό έχει ουσιαστικά τρεις πλευρές. Με την αρχή του στη Γερμανία, και εγκαλούμενους πολίτες και της Γαλλίας (τους προαναφερόμενους και άλλους), και της Γερμανίας, τον πρώην καγκελάριο Χέλμουτ Κολ και ορισμένα στελέχη του κόμματός του, αλλά και άλλους. Γι' αυτό και τα μέλη της γερμανικής Εξεταστικής Επιτροπής της «υπόθεσής δωρεών» προς τα κόμματα ζήτησαν να παραμείνει ο Σιρβέν μερικές μέρες κρατούμενος στη Γερμανία για να απαντήσει σε ερωτήσεις τους. Αλλά η σοσιαλδημοκράτισσα υπουργός Δικαιοσύνης, Χέρτα Ντόιμπλερ - Γκμελίν, απάντησε ότι μια και κατά του Σερβέν δεν υπάρχει ένταλμα σύλληψης στη Γερμανία, πρέπει να ισχύσουν οι γαλλο-γερμανικοί κανόνες έκδοσης, κατά τη συμφωνία του Σένγκεν, επομένως έπρεπε να συνεχιστεί η προώθησή του στο Παρίσι, όπως και έγινε.

Αλλωστε ο... αερομεταφερόμενος αυτός «κλειδοκράτορας» των μυστικών του μεγάλου σκανδάλου δωροδοκίας, δήλωσε ότι θα μιλήσει στη Γαλλία. Θα πει εκεί πραγματικά την «αλήθεια και μόνο την αλήθεια»; Ή μήπως θα του επιτρέψουν να καταθέσει μόνο απαλλακτικά στοιχεία; Γιατί η «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» (7/2) πληροφορεί από το Παρίσι: «Ερευνες του γαλλικού Τύπου επιβεβαιώνουν ότι ο Σιρβέν πρέπει να έχει ισχυρούς προστάτες στο Παρίσι, που φοβούνται τα όσα γνωρίζει...».

Αναφέραμε ότι το σκάνδαλο είναι «τριφασικό», με αρχική πρώτη φάση την πόλη Λόινα (της πρώην ΓΛΔ). Μετά την προσάρτηση της ΓΛΔ οι διαχειριστές του γερμανικού ιμπεριαλισμού χαρακτήρισαν και το μοντέρνο βιομηχανικό κέντρο διυλιστηρίων της πόλης σαν «παλαιωμένο» και άξιο «εκσυγχρονισμού». Επρεπε επομένως να βρεθεί ο «κατάλληλος» επενδυτής - εκσυγχρονιστής, στον οποίο να «πουληθεί» το εργοστάσιο με το τεράστιο γήπεδό του. Για την τότε κυβέρνηση Κολ αυτό δεν ήταν δύσκολο. Βρέθηκε στο πρόσωπο της «Elf-Aquitaine», που ολόκληρο το συγκρότημα, τής προσφέρθηκε για ένα... πιάτο φακή. Εκεί αρχίζει το πρώτο σκάνδαλο και ακόμα τα όσα αναφέρθηκαν για τον τότε Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν, ότι σαν «ευχαριστώ» για άρση της αρχικής του αντίρρησης στην ένωση των δύο γερμανικών κρατών, άφησε να ρεύσει στο ταμείο του κόμματός του από την πλευρά της «Elf-Aquitaine» (και από τη γερμανική πλευρά) ένα σεβαστό ποσό σαν «λάδωμα».

Αφήνουμε τώρα τις σχετικές λεπτομέρειες και ανακρίσεις (που μάλλον συσκότισαν, παρά διαλεύκαναν το πρώτο αυτό σκάνδαλο) για να περάσουμε στην τωρινή συνέχεια, τη δίκη στο Παρίσι, που είναι η δεύτερη και ταυτόχρονα τρίτη φάση, αφού συμπλέκονται στην υπόθεση γαλλικά και γερμανικά ονόματα. Ας επιτραπεί όμως να μεταφέρω εδώ λίγες σειρές για τη σημασία του εργοστασίου Λόινα, ακόμα από ένα μονότομο λεξικό τσέπης «Meyers» του 1964. Γράφει: «Εργοστάσια Λόινα, Βάλτερ Ούλμπριχτ», VEB (= εργοστάσια λαϊκής ιδιοκτησίας). Βιομηχανική επιχείρηση της ΓΛΔ στη Λόινα, περί τους 30.000 απασχολούμενοι. Η άλλοτε επιχείρηση του κοντσέρν της «IG - Farben» είχε μεγίστη σημασία για τη διεξαγωγή του φασιστικού πολέμου λόγω της παραγωγής κινητήριων υλών, προϊόντων αζώτου κλπ. Μετά το 1945 έγινε λαϊκή ιδιοκτησία και γνώρισε έκτοτε εξαιρετική ανάπτυξη (χαρακτηριστικά: το 1958 αύξηση της παραγωγής 150% σε σχέση με την παραγωγή του 1938. Η μεικτή παραγωγή ως το 1970 θα σημειώσει και άλλη αύξηση). Κλείνω εδώ αυτή την παρένθεση, σημειώνοντας για την κατανόηση των συνεπειών της προσάρτησης ότι το κρατίδιο της Σαξωνίας - Ανχάλτης, όπου βρίσκεται η Λόινα, είναι σήμερα το κρατίδιο με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας - 21,3%, το Δεκέμβρη του 2000 19,7% (γερμανικός Τύπος 7/2, από τις ανακοινώσεις του Μπέρνχαρντ Γιακόντα, προέδρου του Ομοσπονδιακού Ιδρύματος Εργασίας).

Η δίκη στο Παρίσι

Θεωρείται βέβαιο ότι εκτός από τον (κατηγορούμενο πρώην διευθυντή του κοντσέρν «Elf», Λεφλόχ - Πριζάν αυτός που θα μπορούσε να λύσει τα συμπλεκόμενα αινίγματα ιδιωτικοποίησης και μοιρασιάς των τεράστιων κερδών και δωροδοκιών της «υπόθεσης» Λόινα και των συνδεόμενων επιχειρήσεων βενζινοπρατηρίων Μινόλ (του κοντσέρν Elf-Τίσεn) είναι ο Αλφρέδος Σιρβέν. Θα ανοίξει το στόμα ή θα αποδειχθεί Σφίγγα;

Αν δεν είναι εύκολο να διεισδύσει κανείς στα άδυτα του λαβυρινθικού σκανδάλου, αφού δεν έχουν ανοίξει όλα τα ντοσιέ των κατηγορητηρίων απ' αυτά τουλάχιστον που είδαν ως τώρα το φως της δημοσιότητας συνάγονται τα εξής: Υπάρχει αφενός η υποψία της απάτης επιδοτήσεων, ότι δηλαδή η Elf το επίσημα προϋπολογισμένο ποσό (για τη «νεοϊδρυση» της Λόινα) ύψους 4,5 δισ. μάρκων το στρογγύλεψε κατά την απόδοση λογαριασμών μονομιάς, κατά 1,5 δισ. μάρκα. Αυτή η υποψία ενισχύθηκε από μια «παράπλευρη» γερμανική άποψη ότι από γερμανικές επιδοτήσεις ύψους 1,4 δισ. μάρκων είχαν καταβληθεί αδικαιολόγητα 500 εκατ. μάρκα. Αυτά ήρθανε σε γνώση της κυβέρνηση Κολ, όπως και το γεγονός ότι ο μάνατζερ της Elf στις αρχές του 1998 άφησε να υπολογιστεί η αξία του νεοκατασκευασμένου εργοστασίου Λόινα κατά 1,6 δισ. μάρκα λιγότερο.

Λεπτομέρειες για τον Κολ οι υποψίες αυτές που άφησε να κυλήσει ο χρόνος. Ισως να συνεχιζόταν το μυστήριο, αν ο «κάλος» δεν πίεζε το πόδι της ίδιας της μητρικής, εταιρίας «Elf». Συνέβη δηλαδή το εξής: σε συνδυασμό με τη Λόινα διαπιστώθηκαν υπεξαιρέσεις μεγάλων ποσών στα ταμεία της. Η γαλλική δικαιοσύνη ζήτησε τη βοήθεια της γενικής εισαγγελίας της Γενεύης, που από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι μέσω ενός δικτύου τραπεζικών λογαριασμών διακλαδώθηκαν από τη θυγατρική εταιρία της Elf στη Γενεύη - με μάνατζερ τον Σιρβέν - 1,3 δισ. μάρκα προς τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Στο γερμανικό Τύπο δημοσιεύονται γνωστά ονόματα της Χριστιανοδημοκρατίας (CDM) που βλόγησαν τα χέρια τους στο άνομο χρήμα του «εκσυγχρονισμένου» πρώην εργοστασίου της ΓΛΔ. Αλλά το σκάνδαλο αναταράσσει τον τάφο και του χριστιανοκοινωνιστή πρώην Βαυαρού πρωθυπουργού Φραντς - Γιόζεφ Στράους. Η «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» (7/2) πληροφορεί σχετικά: «Σύμφωνα με αντίστοιχες ανακρίσεις της ελβετικής δικαιοσύνης ο επιχειρηματίας Ντίτερ Χόλτσερ (CDK) και άλλοτε έμπιστος του Στράους, ομολόγησε ότι τουλάχιστον 50 εκατ. μάρκα διαβιβάστηκαν στους λογαριασμούς της εταιρίας του, «Δέλτα Ιντερνάσιοναλ». Ο Χόλτσερ, εναντίον του οποίου γίνονται ανακρίσεις για υποψία ξεπλύματος χρήματος, διαβίβασε από το ποσό αυτό αρκετά εκατομμύρια στον φυγάδα, πρώην υφυπουργό Χόλγκερ Πφαλς (CSU). Οπως εξακρίβωσε η δικαιοσύνη του Αουζμπουργκ ο γιος του Στράους, Μαξ, είχε τη δυνατότητα να βάζει χέρι σε μέρος των χρημάτων της «Δέλτα».

Πραγματικά τι πανάγιος κόσμος!


Θ. Β.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενοχοι και έπεται συνέχεια για τον Ντιμά(2001-05-31 00:00:00.0)
Συνελήφθη και ο τελευταίος κατηγορούμενος(2001-02-03 00:00:00.0)
Αλλο ένα σκάνδαλο για τον πρώην υπουργό Οικονομικών(2000-01-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ