Κυριακή 18 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
«Αντιπυραυλική άμυνα»

Είναι ασφαλώς θετικό το ότι επανέρχεται στη διεθνή φιλολογία του κινήματος ειρήνης το ζήτημα της αμερικανικής αντι-πυραυλικής άμυνας, αυτού που ονομάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ως «Πόλεμος των Αστρων». Το ζήτημα αυτό είναι πολύ πιο πέρα από εκεί που το περιορίζει η ατέρμονη ημιμαθής δημοσιογραφική φλυαρία «περί ενός κακού όπλου παραπάνω».

Το σχέδιο «Πόλεμος των Αστρων» από τη γένεσή του ως θεωρητική σύλληψη υπερβαίνει κάθε συμβατικό όριο στο κυνήγι των εξοπλισμών. Αντίθετα, μεταβάλλει οριστικά αυτό το κυνήγι σε μια αέναη πράξη, υποχρεώνοντας φίλους και αντιπάλους είτε να συμπράξουν σε αυτό και να το ακολουθήσουν, είτε να υποταγούν πλήρως. Για του λόγου το αληθές, είναι απαραίτητα λίγα λόγια για την προέλευση και το χαρακτήρα του. Ο «Πόλεμος των Αστρων» τεχνολογικά στηρίζεται, όπως κάθε πυρηνικό οπλικό σύστημα, στην κατασκευή των πρώτων ατομικών βομβών, που ρίχτηκαν στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι στις 6 και 9 Αυγούστου 1945 από τις ΗΠΑ.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην επιστημονικοτεχνική ομάδα του «Πολέμου των Αστρων» υπήρχαν άτομα που συμμετείχαν στην περιβόητη ομάδα του «Σχεδίου Μανχάταν» που κατασκεύασε τις πρώτες ατομικές βόμβες. Η γνωστή μεταπολεμική πορεία στην εξέλιξη του ανταγωνισμού των εξοπλισμών μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ, όσο κι αν τελειοποίησε την καταστρεπτικότητα των πυρηνικών όπλων κι όσο κι αν αύξησε τον αριθμό τους, παρέμενε μια πορεία μοναξιάς «ένα προς ένα». Δηλαδή, κάθε καινούριο πυρηνικό όπλο περίμενε τη στιγμή της αναπλήρωσής του από ένα ανάλογο αντίπαλο της άλλης πλευράς.

Η κάθε φαινομενική υπεροχή γινόταν στιγμιαία και γι' αυτό ουσιαστικά ανυπόστατη μέσα στο γενικότερο όγκο καταστρεπτικότητας. Εμελλε να έρθει ο «Πόλεμος των Αστρων» για να ανατρέψει έστω και θεωρητικά αυτό το ρουτινιέρικο κλίμα πυρηνικής συσσώρευσης άνευ αντικρίσματος.

Ηρθε, ασφαλώς, μέσα από την ίδια την επιστημονική έρευνα που τελειοποιούσε τον πυρηνικό εξοπλισμό. Ταυτόχρονα, όμως, άλλαξε θεωρητικά τον ρουν αυτής της εξέλιξης. Μετέβαλε τη φόρμα του εξοπλιστικού ανταγωνισμού από κατ' ουσία στατική σε συνεχώς ρέουσα. Τώρα όποιος καταπιανόταν με πυρηνικά, δεν μπορούσε να σταματήσει δίχως να κάψει τα χέρια του.

Το σχέδιο της «αντιβαλλιστικής άμυνας» των ΗΠΑ, δηλαδή του «Πολέμου των Αστρων», προέβλεπε τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού δικτύου, που θα κάλυπτε τον αμερικανικό ουρανό. Αυτή η αντιπυραυλική ομπρέλα θα εξουδετέρωνε κάθε εχθρικό πύραυλο στον αέρα πριν πέσει στο αμερικανικό έδαφος. Ο κατ' αρχήν χαρακτήρας της ξεκινούσε ως αμυντικός. Ομως, εκ του αποτελέσματός της, μεταβαλλόταν σε κάτι περισσότερο από επιθετικός.

Η πλήρης εξουδετέρωση των αντιπάλων όπλων στον αέρα παρέλυε ουσιαστικά την επιθετική ισχύ του αντιπάλου και τον καθιστούσε ανενεργό. Επομένως και μόνο η απειλή αποτελεσματικής πρακτικά χρήσης πυρηνικών μόνο από τις ΗΠΑ τις καθιστούσε μονοκράτορα στην παγκόσμια κυριαρχία. Ωστόσο, επανέλαβα τη λέξη «θεωρητικώς» διότι το σχέδιο «Πόλεμος των Αστρων» μόνο θεωρητικά μπόρεσε να σταθεί. Οι λόγοι κυρίως δύο: 1) Θεωρήθηκε από τους επιστήμονες ως πρακτικά ανέφικτη η αποτελεσματικότητά του. Υπολογίστηκε ότι δεν μπορούσε να υπερβεί ως maximum το 90% των επιτιθέμενων όπλων. Επομένως, το 10% ήταν υπεραρκετό να καταστρέψει τις ΗΠΑ πολλές φορές. Γι' αυτό και μετά την πρώτη εντύπωση, το σχέδιο «Πόλεμος των Αστρων» του Ρ. Ρήγκαν κυκλοφορούσε σαν ανέκδοτο στους αμερικανικούς επιστημονικούς κύκλους. 2) Θεωρήθηκε ότι υπερβαίνει τις τότε πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας των ΗΠΑ με όλες τις διεθνείς υποχρεώσεις τους που προέρχονταν από τον ανταγωνισμό τους με την ΕΣΣΔ.

Ωστόσο, ο «Πόλεμος των Αστρων» άνοιξε την κεντρική στρόφιγγα της πολεμικής οικονομίας χωρίς επιστροφή. Η απαγκίστρωσή της από τη ρουτίνα του «ενός νέου όπλου και βλέπουμε», άνοιξε διάπλατους τους ορίζοντες μιας αέναης ανατρεπτικής υπερπλανητικής λειτουργίας χωρίς συγκεκριμένο στίγμα. Εάν η δολοφονία του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζον Κένεντι το 1963, σήμαινε την υποταγή της αμερικανικής οικονομίας στο πολεμικό στρατιωτικό βιομηχανικό σύμπλεγμα, ο «Πόλεμος των Αστρων» σημαίνει την ανεμπόδιστη παγκόσμια κυριαρχία του. Ο παραγωγικός κύκλος του βιομηχανικού κεφαλαίου κι η εκφυλιστική μετατροπή του σε χρηματιστικό κεφάλαιο μιλιταριστικών επενδύσεων ολοκληρώνεται στην υπερεθνική του μορφή. Τώρα ενσωματώνονται στη γενική σούμα το υπερκατάστημα και το περίπτερο που θα μπορούν να πωλούν ραδιενεργά όπλα προσωπικής χρήσης σε μαζική κλίμακα.

Παγκόσμια οικονομική και μιλιταριστική (στρατοκρατική) κυριαρχία του χρηματιστικού κεφαλαίου! Να, ποιο είναι το αποτέλεσμα της σύνθεσης οικονομίας και μιλιταρισμού. Να, ποιο είναι το φινάλε της παρουσίας οπλικών συστημάτων στην παγκόσμια αγορά ως αυτόνομα εμπορεύματα βίας και κυριαρχίας.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ