Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Περικοπές στη ΝΕΤ

Αναστάτωση επικρατεί στους διαδρόμους της ΕΡΤ τις τελευταίες μέρες καθώς κόβονται η μία μετά την άλλη οι εκπομπές. Τα δύο δισ. έλλειμμα στο ταμείο των δύο κρατικών καναλιών ισχυρίζεται η διοίκηση ότι θα τα καλύψει κόβοντας εκπομπές. Από ό,τι φαίνεται, όμως, αυτό είναι ένα απλό πρόσχημα, ένα άλλοθι χωρίς αληθοφανή επιχειρήματα. Η περικοπή αυτή εκτός από πλήγμα στο πρόγραμμα της ΝΕΤ, επιφέρει πλήγμα και στους εργαζόμενους.

Η ΕΡΤ και εν προκειμένω η ΝΕΤ υπογράφει στην αρχή της σεζόν με εξωτερικούς παραγωγούς συμβόλαιο 13 επεισοδίων που ισοδυναμούν με πρόγραμμα τριμήνου για βδομαδιαίες εκπομπές. Τελειώνοντας τα 13 επεισόδια συνήθως ανανεώνει για άλλα δεκατρία. Πολλές φορές πριν υπογράψει για τα επόμενα 13, δίνει το πράσινο φως προφορικά να συνεχιστούν οι εγγραφές των εκπομπών μέχρι την υπογραφή. Πράγμα που έγινε με τη «Μηχανή του Χρόνου», η οποία έγραψε 4 εκπομπές επιπλέον των πρώτων 13. Στις 13 του Φλεβάρη ενημερώθηκε ο παραγωγός και η Σεμίνα Διγενή ότι ενδέχεται να κοπεί η εκπομπή. Την επόμενη μέρα ο Τύπος έγραφε ότι από το γραφείο του προέδρου απαντούσαν ότι δεν κόβεται. Τελικά κόπηκε. Οπως κόπηκαν και άλλες αξιόλογες εκπομπές («Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα» της Μάγιας Τσόκλη, το «Σέικερ»), ενώ κόπηκε και η εκπομπή του Αρη Σκιαδόπουλου «Νυχτερινός επισκέπτης» και έπονται - όπως ακούγεται - και άλλες. Στοιχίζουν άραγε τόσο πολύ αυτές οι εκπομπές; Οχι. Η «Μηχανή του Χρόνου» στοίχιζε 2,7 εκατ. (έχοντας πέντε σπόνσορες και φέρνοντας υψηλές θεαματικότητες και διαφημίσεις), το «Σέικερ» σχεδόν 2,2 εκατ. και περίπου τόσο και οι άλλες. Ενώ καθημερινές εκπομπές με παρουσιαστές που θέτουν την υπηρεσία τους στις κυβερνητικές εντολές στοιχίζουν 4 εκατ. ημερησίως.

Και βέβαια για να αποφύγουν την ευθύνη και τις ερωτήσεις στις οποίες δε θέλουν να απαντήσουν, θολώνουν τα νερά οι υπεύθυνοι της ΕΡΤ, ή λασπολογούν. Από το γραφείο του προέδρου Π. Παναγιώτου απαντούσαν ότι δεν κόβεται ή ότι δε γνωρίζουν. Κάποιοι άλλοι έλεγαν «οφ δι ρέκορντ» ότι η «Σ. Διγενή ζητούσε περισσότερα λεφτά, όπως και η Ελενα Ακρίτα». Η Σεμίνα Διγενή διέψευσε κατηγορηματικά τέτοιου είδους απαίτηση, ενώ όπως είπε, δεν είχε επικοινωνήσει με τον πρόεδρο και τους υπολοίπους αρμοδίους από τις αρχές του φθινοπώρου και δήλωσε: «Θεωρώ υποχρέωσή μου και μέγιστη τιμή μου να συμβάλω στην εξυγίανση των οικονομικών της ΕΡΤ. Είθε το κόψιμο της εκπομπής να ενισχύσει τον "επίπονο" αγώνα της ΕΡΤ ΑΕ για ένα καλύτερο τηλεοπτικό μέλλον».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ